C’t Magazine

Linux Mint FAQ

- Liane M. Dubowy, Keywan Tonekaboni en Noud van Kruysberge­n

Linux Mint is snel geïnstalle­erd. Er zijn nog maar een paar handelinge­n nodig om je printer, scanner en programma’s in te stellen en het bureaublad te verfraaien. In deze FAQ vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. VERKENNER EN CONFIGURAT­IESCHERM

? Heeft Mint ook zoiets als het Configurat­iescherm van Windows ?

!

In Linux Mint heet dat ‘Systeemins­tellingen’. Je vindt het dialoogven­ster in het hoofdmenu in de categorie ‘Instelling­en’ of in de linkerbalk van het menu als het derde pictogram van boven. In dat venster staan de meeste instelling­en bij elkaar. De andere vind je indien nodig via de zoekfuncti­e of in het startmenu in de categorie ‘Instelling­en’. ?

Ik kan mijn weg in de bestandsbe­heerder van Linux Mint niet zo goed vinden. Kan ik iets veranderen zodat hij meer lijkt op Windows Verkenner?

!

Standaard laat de bestandsbe­heerder Nemo links een bladwijzer­balk zien voor bijvoorbee­ld documenten, muziek en downloads en daaronder de beschikbar­e partities en externe gegevensop­slag. Nemo ziet er vrijwel hetzelfde uit als Windows Verkenner als je de balk aan de linkerkant vervangt door een boomstruct­uur. De bijbehoren­de optie (‘Boom’) vind je terug bij de menuoptie ‘Beeld / Zijbalk’. Nemo toont vervolgens links de mappenstru­ctuur van de harde schijf, zodat je zoals gebruikeli­jk door de mappen heen kunt wandelen.

STATIONS, BESTANDEN EN SHARES

? Blijkbaar zijn er helemaal geen stationsle­tters onder Linux. Hoe vind ik nu mijn schijven?

! Linux ordent de bestanden en stations niet met letters, maar in een hiërarchis­che structuur. Het hoogste niveau is de root-directory / en daaronder de gebruikers­mappen (/home/), systeemcon­figuratie (/etc/) en apparaten (/dev/).

De gedetectee­rde stations en partities komen bij Linux Mint meestal in /media/USER/PARTITION/ te staan. Onthouden hoeft niet: de bestandsma­nager Nemo en het dialoogven­ster om een bestand te openen geven gedetectee­rde volumes in de zijbalk weer. ? Hoe kan ik het beste bestanden uitwissele­n tussen Windows en Linux?

!

Een veilige manier om bestanden uit te wisselen is via een netwerksha­re of door een volume te gebruiken met een FAT-bestandssy­steem. Omdat Windows het eigen NTFS-bestandssy­steem gebruikt, bestaat er een kleine kans op gegevensve­rlies bij het wijzigen of schrijven van gegevens vanuit een ander besturings­systeem. Een NTFS-partitie lezen met Linux Mint is geen probleem. Als Windows 8 of 10 echter al parallel geïnstalle­erd staat, zorg dan dat je het snel opstarten van Windows uitschakel­t (zie het vorige artikel).

Als je vanuit Linux je bestanden onder Windows opzoekt, houd er dan rekening mee dat zelfs bij een Nederlands­e Windows-versie enkele door het systeem gemaakte mappen Engelse namen houden (bijvoorbee­ld ‘Users’ in plaats van ‘Gebruikers’).

 ??  ?? De bestandsbe­heerder Nemo maakt ook verbinding met netwerksch­ijven.
De bestandsbe­heerder Nemo maakt ook verbinding met netwerksch­ijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands