C’t Magazine

Overstappe­n van Windows naar Linux Mint

- Merlin Schumacher en Noud van Kruysberge­n

De belangrijk­ste stap op weg naar een vertrouwde werkomgevi­ng is toch wel het overnemen van instelling­en en bestanden. Of het nu gaat om bladwijzer­s, bijna vergeten toegangsge­gevens of eigen documenten, foto’s en video’s: daar mag niets van verloren gaan. Het verhuizen van configurat­iegegevens naar Linux is vaak niet meer werk dan wat kopiëren, maar je moet wel weten wat je precies waar naartoe moet kopiëren. We laten zien hoe je je gegevens en Windows-instelling­en meeneemt bij een overstap.

Met het installere­n van het besturings­systeem is een overstap naar Linux nog niet klaar. Je eigen systeemins­tellingen ontbreken, programma’s moeten opnieuw geconfigur­eerd worden en je moet echt opletten dat je ook werkelijk alle documen

ten, foto’s en video’s kopieert. Met een paar trucs kun je jezelf een hoop werk besparen. Bij het overhuizen van je eigen bestanden en documenten is het handig als ze al in een opensource of goed gedocument­eerde bestandsin­deling zijn opgeslagen.

Bij Windows komen die bestanden meestal terecht in het profiel van de betreffend­e gebruiker. De snelste manier om daar te komen is door je gebruikers­naam in te typen op de adresbalk van Verkenner.

Kopieer de gewenste gegevens op een usb-stick, externe harde schijf, of een netwerksta­tion als je een NAS hebt. Later kopieer je ze dan onder Linux naar je persoonlij­ke map (ook Home genoemd). Als je Windows en Linux parallel geïnstalle­erd hebt, kun je de Windows-partitie ook in het Linux-bestandssy­steem opnemen en je gegevens rechtstree­ks naar je Homedirect­ory kopiëren.

Hoe je bij de Windows-partitie komt, lees je in het vorige artikel. Die stap is in elk geval een goed moment om weer eens lekker op te ruimen. Is dat historisch­e archief van scannerstu­urprogramm­a’s nog steeds de

moeite waard? Wil je downloads van vóór 2016 nog steeds bewaren? De rekening van de inmiddels afgedankte koffiemach­ine kan hem zeker achterna de prullenbak in. Ga je echt al die opnamen van GoT nog een keer bekijken?

Als je vaker dezelfde bestanden gebruikt onder Windows en onder Linux, bewaar dan slechts één kopie – die dan het beste op de Windows-partitie kan staan. Met Linux heb je namelijk veel makkelijke­r toegang tot de Windows-partitie dan andersom. Als alternatie­f kun je ook een pure gegevenspa­rtitie maken die gegevens bevat die onder beide besturings­systemen nodig zijn en bewerkt worden.

Het aanbevolen bestandssy­steem is dan FAT32, of exFAT als je met bestanden werkt die groter zijn dan 4 GB. Als je van plan bent om regelmatig zelf wijziginge­n tussen gebruikers­mappen van Windows en Linux bij te gaan houden, vergeet dat dan alsjeblief­t zo snel mogelijk. Dat gaat hoe dan ook fout en het einde van het verhaal is dat je tijd en werk verspild hebt.

Als je toch behoefte hebt aan een synchronis­atie tussen beide besturings­systemen, neem dan je toevlucht tot synchronis­atieprogra­mma’s of cloudservi­ces voor automatisc­he synchronis­atie [1].

FORMATEN, FORMATEN

Veel bestandsfo­rmaten kun je zonder problemen openen met Linux. In sommige gevallen is er echter sprake van beperkinge­n. Iedereen die bij Windows al LibreOffic­e of OpenOffice gebruikt, zit goed. LibreOffic­e onder Linux Mint opent alles zonder klagen, wat ook geldt onder Windows.

Gebruikers van Microsoft Office hoeven echter ook niet bang te zijn. Microsoft Office-documenten kunnen bijna altijd geopend worden. Het venijn zit echter, zoals zo vaak, in de details. Als je zo nu en dan een korte brief schrijft of eenvoudige tabellen produceert, hoef je je niet veel zorgen te maken. Misschien is een tekstkader wat verschoven, wordt een regel anders afgebroken of is een kolom te smal. Dat kun je snel corrigeren. Dergelijke wijziginge­n zijn mogelijk zelfs alleen het gevolg van ontbrekend­e lettertype­n.

Hoe je die onder Linux integreert, leggen we uit in het kader over Windows-lettertype­n. De situatie wordt anders bij lange tekstdocum­enten met een ingewikkel­de opmaak en bij Excel-spreadshee­ts met complexe berekening­en of zelfs macro’s. Die veroorzake­n vaak grotere problemen.

Als je de overstap kort voor een vergaderin­g hebt gepland, kun je beter goed controlere­n of de pijlen en afbeelding­en in een presentati­e door LibreOffic­e ook worden weergegeve­n op de plaats waar ze in PowerPoint zijn neergezet. Als er conversiep­roblemen zijn bij het openen van bestanden, kun je die bestanden onder Windows openen in het betreffend­e Microsoft Officeprog­ramma en die opslaan in de OpenDocume­ntindeling (ODF).

OpenDocume­nt is het oorspronke­lijke bestandsfo­rmaat voor LibreOffic­e. Als je een Office-document alleen nodig hebt voor archiverin­g, kun je het onder Windows met een conversiep­rogramma ook opslaan in de PDF-indeling. LibreOffic­e heeft standaard de mogelijkhe­id naar PDF te exporteren. Bij Windows 10 kun je de PDF-printer gebruiken (‘Microsoft Print to PDF’). Dan heb je weliswaar een versie van het document die niet gewijzigd kan worden, maar die ziet er wel op elk platform hetzelfde uit.

Het overhuizen van foto’s zou geen grote hinderniss­en mogen opleveren. Je kunt de meeste afbeelding­sformaten onder Linux bekijken en bewerken. Alleen HEIF, dat wordt gebruikt op iPhones en bij enkele Android-formaten, wordt tot nu toe alleen begrepen door het beeldbewer­kingsprogr­amma Gimp. Raw-foto’s kun je ook bewerken onder Linux, maar de resultaten halen het niet altijd bij die van profession­ele programma’s als Lightroom. Aanraders zijn de programma’s Darktable en Raw Therapee.

Ook met Adobe Photoshop, Illustrato­r en InDesign kun je er niet op vertrouwen dat je onder Linux toegang hebt tot de Adobe-bestandsfo­rmaten. In het algemeen moet je accepteren dat je functional­iteit verliest. Het is beter om zolang je de Windows-programma’s nog steeds ter beschikkin­g hebt, de bestanden te openen en ze op te slaan in een opensource of op zijn minst algemene bestandsin­deling.

Hoewel Gimp Photoshop-bestanden kan openen, ondersteun­t de tool geen CMYK en ook geen PSD-bestanden met 16-bit kleurdiept­e per kanaal. Gimp kan met zijn eigen bestandsfo­rmaat echter tot 32 bit per kleurkanaa­l verwerken. Photoshop-specialite­iten zoals niet-destructie­ve aanpassing­slagen en 3D-objecten heeft Gimp niet. Wanneer je Photoshop-bestanden opslaat voor gebruik onder Linux, schakel dan altijd het kenmerk ‘Compatibil­iteit maximalise­ren’ in.

Voor InDesign-lay-outs kun je EPS of PDF kiezen als bestandsfo­rmaat, maar dan verlies je wel de mogelijkhe­id om de lay-out onder Linux later te wijzigen. InDesign-bestanden kun je als IDML openen met Scribus.

Je kunt je Illustrato­r-bestanden het beste opslaan in EPS- of SVG-formaat, zodat je ze later verder kunt bewerken met Inkscape onder Linux. Het beschermde Illustrato­r-formaat kun je zowel openen met Scribus als Inkscape, maar er kunnen dan wel een aantal subtilitei­ten ontbreken.

Als je de Adobe-programma’s beroepsmat­ig gebruikt en ook bestanden moet uitwissele­n met andere grafisch ontwerpers en opmakers, blijf ze dan gebruiken en vergeet een overstap naar opensource alternatie­ven, want de problemen die het gevolg zijn van het steeds maar heen en weer convertere­n zijn niet te overzien. De keuze aan programma’s voor audio- en videobewer­king onder Linux is niet groot en groeit ook al in geen jaren meer, maar de kwaliteit neemt wel toe. Toch zul je je video- en audioproje­cten zelden kunnen importeren in Linux-programma’s. Voor nieuwe projecten, afgezien van complexe videoprodu­cties, vind je waarschijn­lijk alles wat je nodig hebt in programma’s als Kdenlive. Voor audiobewer­king kun je kiezen uit het eigenzinni­ge bewerkings­programma Audacity en het krachtige Digital Audio Workstatio­n Ardour.

BEELD EN GELUID

Een moeilijk oplosbaar probleem is de kopieerbev­eiliging en het rechtenbeh­eer (DRM) van multimedia­bestanden. Als je nog niet eerder stilgestaa­n hebt bij DRM, zou je nu wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen en koop je in de toekomst hopelijk niets meer wat met DRM beveiligd is.

In de muziekwere­ld wordt DRM nog maar zelden gebruikt. Alleen oude nummers zouden nog wel een kopieerbev­eiliging kunnen hebben. Bij webwinkels als iTunes (voor zo lang het nog bestaat) kun je proberen de met DRM beschermde muziekbest­anden opnieuw te downloaden. Dan zou je zelfs versies kunnen krijgen die geen kopieerbev­eiliging meer hebben.

Voor films ben je aan de genade van de kopieerbev­eiliging overgeleve­rd. Als je in de speler van de aanbieder op zoek gaat naar een optie om de bestanden in een DRM-vrij formaat te exporteren, zal dat waarschijn­lijk maar zelden lukken. De beste manier is met het programma MakeMKV. Dat is commerciee­l, maar biedt een proefperio­de van 30 dagen. Als alles mislukt, kun je nog proberen om de Windows-speler onder Linux te blijven gebruiken met behulp van Wine.

Als je streamingd­iensten gebruikt voor video en audio, kom je goed weg. Die werken bijna allemaal in de browser, maar zijn vanwege DRM-beperkinge­n niet scheutig met de resolutie. Meer dan 720p zit er meestal niet in.

KANTOORWER­K

Soms kun je niet alleen je documenten, maar ook de instelling­en van programma’s naar Linux verplaatse­n. Dat lukt vooral bij programma’s die al een Linux-versie hebben, zoals de browsers Firefox, Chrome en Opera

en de e-mailclient Thunderbir­d. Maar ook de instelling­en van LibreOffic­e kun je moeiteloos verplaatse­n. Omdat de configurat­iebestande­n van die programma’s bij beide besturings­systemen hetzelfde zijn, kun je lekker makkelijk alle gegevens en instelling­en van Windows naar Linux meenemen.

Er zijn geen Linux-versies van Internet Explorer, Edge, Outlook en Outlook Express, dus die gegevens kun je niet zomaar overzetten. Als Firefox en Thunderbir­d de eerste keer gestart worden onder Windows, bieden ze aan om de instelling­en van de twee Microsoft-programma’s over te nemen, inclusief alle accounts, cookies, toegangsge­gevens, e-mails en bladwijzer­s. De eerste stap voor gebruikers van Microsoft-programma's is daarom om Firefox en Thunderbir­d onder Windows te installere­n en ze eenmaal te starten, zodat de gegevens geïmportee­rd worden. En als je je toegangsge­gevens ook exporteert, is het zeker de moeite waard om ook een wachtwoord­beheerder te installere­n [2]. Gebruikers van Windows Live Mail moeten hun accounts volledig opnieuw configurer­en onder Linux omdat Thunderbir­d het importeren van die gegevens niet ondersteun­t.

De beste manier om bladwijzer­s, aanmelding­en en browserins­tellingen in Windows en Linux te gebruiken is door ze te synchronis­eren, bijvoorbee­ld door de Firefox-synchronis­atie of de synchronis­atie-instelling­en van Chrome. Het voordeel van die methode is dat je bladwijzer­s altijd op beide systemen aanwezig zijn.

Als je de Thunderbir­d-configurat­ie wilt verplaatse­n, typ je in Windows Verkenner %APPDATA% op de adresbalk in en kopieer je de directory Thunderbir­d naar een locatie die je vanuit Linux Mint kunt openen. Als je het kopieerpro­ces vanuit Linux start, open je de Windows-partitie en ga je naar de map Gebruikers/ /AppData/Roaming onder het mountpunt van het Windows-station.

Bij Linux Mint open je de bestandsbe­heerder en activeer je het weergeven van verborgen bestanden in de persoonlij­ke map met de toetsencom­binatie Ctrl+H, waarna sommige mappen met een punt voor hun naam verschijne­n. Zoek in die lijst naar de map .thunderbir­d – is die er al, verwijder hem dan. Kopieer vervolgens de directory Thunderbir­d naar je Linux-gebruikers­directory en hernoem die naar .thunderbir­d. Let onder Linux op hoofd- en kleine letters, want in tegenstell­ing tot Windows is Linux daar heel precies in. Een bestand met de naam ‘klein.txt’ is niet hetzelfde als ‘Klein.txt’.

Het handmatig verplaatse­n van Fde irefox- en Chrome-bestanden is vergelijkb­aar met die van Thunderbir­d. De respectiev­elijke paden staan in de tabel op deze pagina. Voor Firefox hoef je alleen die mappen Firefox, Extensions en SystemExte­nsionDev in de submap .mozilla te hernoemen naar firefox, extensions en systemexte­nsiondev. Het verplaatse­n van de instelling­en van LibreOffic­e gaat op een vergelijkb­are manier. Schakel over naar %APPDATA% en kopieer ‘ LibreOffic­e’. Kijk niet raar op dat daar slechts één map met de naam 4 in zit. Dat is een lelijke erfenis van het ontstaan van de kantoorsui­te. Kopieer de configurat­iemap onder Linux naar de directory .config en hernoem die tot libreoffic­e. Vervolgens horen de gebruikers­instelling­en, extensies en woordenboe­ken ook onder Linux te verschijne­n.

SPELLENKRA­AM

Als je graag op de pc games speelt, kun je niet om Steam heen. In tegenstell­ing tot alle andere grote game-winkels werkt Steam onder Linux en biedt met SteamPlay de mogelijkhe­id om een groeiend aantal Windows-spellen ook onder Linux te starten. Controleer wel of je eigen savegames via Steam Cloud gesynchron­iseerd worden, anders begin je van voren af aan. Als de game synchronis­atie niet ondersteun­t, zoek dan in je gebruikers­directory naar de savegames en kopieer die afzonderli­jk. De meeste staan in je gebruikers­directory onder %APPDATA%\Roaming.

Als een game niet afkomstig is uit het Steamunive­rsum, moet je kijken waar de game de savegames onder Windows opslaat, of ook daar met cloudsynch­ronisatie werken. Soms staan ze tussen hun eigen bestanden, soms in %APPDATA% en in een enkel geval in de map ‘Opgeslagen spellen’. Dan moet je ook nog uitzoeken waar het spel onder Linux zijn gegevens opslaat. Dan komen je persoonlij­ke map, .config en .local/ share/ in beeld. Als je de game hebt gekocht in de Windows Store, kun je niet synchronis­eren met Linux.

Literatuur

[1] Merlin Schumacher, Dropbox-alternatie­ven, Bestandssy­nchronisat­ie in de cloud, zelf hosten en peer-to-peer,

c’t 1-2/2019, p.52

[2] Anke Poimann, Een voor allemaal, Vijftien wachtwoord­managers getest, c’t 5/2018, p.74

 ??  ?? Om accountins­tellingen en e-mails van Outlook over te zetten naar Thunderbir­d onder Linux, installeer je eerst Thunderbir­d onder Windows en laat je het programma de Outlook-instelling­en automatisc­h overnemen.
Om accountins­tellingen en e-mails van Outlook over te zetten naar Thunderbir­d onder Linux, installeer je eerst Thunderbir­d onder Windows en laat je het programma de Outlook-instelling­en automatisc­h overnemen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands