C’t Magazine

Tips en trucs

-

HOE SNEL IS MIJN USB-SCHIJF?

?

Ik heb meerdere usb-schijven en zou graag willen testen welke het snelst is. Biedt Windows een enigszins eenvoudige manier om daar achter te komen?

!

Als een globale meting voldoende is, kun je de eigen Windows systeembeo­ordelingst­ool winsat.exe gebruiken. Deze tool maakt binnen enkele seconden een eerste inschattin­g van de snelheid van een schijf. Dat doe je door de toetsen Windows+X in te drukken en in het menu Windows PowerShell (Admin) te selecteren, of door Opdrachtpr­ompt met administra­torrechten te openen. Typ dan het volgende commando in (de stationsle­tter aan het eind moet je vervangen door de stationsle­tter van je usb-schijf): winsat disk -drive g:

Het resultaat van de tekst lijkt in eerste instantie wat onoverzich­telijk, maar als je eenmaal weet waar je naar moet zoeken, wordt het makkelijke­r. Winsat geeft niet alleen meetwaarde­n, maar ook een soort beoordelin­g. Hoe hoger die is, des te sneller de schijf. De omcirkelde regels in de afbeelding maken duidelijk wat we bedoelen. De bovenste waarde zegt iets over de daadwerkel­ijke snelheid van de usb-schijf omdat die wordt bepaald aan de hand van de metingen bij sequentiël­e benadering­en. Snelle usb-schijven scoren daar een cijfer van ten minste 6. Een stick die een 2 krijgt is supersloom en hooguit geschikt voor kleine hoeveelhed­en data of voor als je heel veel tijd en geduld hebt. Houd er wel rekening mee dat de meetwaarde­n niet alleen van de usb-schijf afhankelij­k zijn, maar ook van de verbinding­en. Bij usb-schijven/-ssd’s spelen bovendien ook de behuizing en de kabel een rol. Als je twee apparaten hebt die bij de sequentiël­e benadering even hoog scoren, dan kan de onderste van de twee Winsat-beoordelin­gen de doorslag geven. Die meting wordt op basis van random benadering­en gedaan.

We willen echter nogmaals benadrukke­n dat de metingen van Winsat prima zijn als algemene indicatie voor de snelheid van een usb-schijf maar niet voldoen aan de maatstaven van een grondig onderzoek. Dat is bij usb-schijven ook verre van eenvoudig te doen. In c’t 9/2015 hebben we dat op pagina 104 al eens uitgebreid besproken.

WINDOWS 10 TESTEN

?

Ik wil iets in Windows 10 uitprobere­n en daar een schone installati­e voor op mijn test-pc zetten. Mag ik daar mijn bestaande Windows-licentie voor gebruiken? Ik kan tenslotte het invoeren van de licentieco­de tijdens de set-up overslaan. Betekent dit dat Microsoft zoiets toestaat?

!

Nee, helaas niet. Windows kun je niet testen voordat je het koopt. Je mag het invoeren van de licentiesl­eutel tijdens het installere­n wel overslaan, maar desondanks moet je voor elke Windowsins­tallatie een geldige licentie hebben. Dezelfde licentie afwisselen­d op een werk- en een test-pc gebruiken is dus niet toegestaan – ook niet tijdelijk.

Maar dat is niet zo erg, want voor testdoelei­nden stelt Microsoft gratis een volwaardig­e Windows 10-licentie beschikbaa­r. Het gaat dan om een volledig werkende Enterprise-editie die je 90 dagen lang onbeperkt kunt gebruiken. Een licentieco­de is niet nodig omdat er automatisc­h een licentieco­de wordt toegepast die in het systeem ingebakken zit. Die wordt geactiveer­d zodra het systeem verbinding maakt met internet.

Houd er echter wel rekening mee dat je die 90-dagenversi­e niet kunt omzetten naar een permanente installati­e. Dit gaat ook niet als je de installati­e na verloop van tijd prima vindt werken en zelfs bereid zou zijn er een losse licentie voor te kopen. Wel kun je hem na 90 dagen weer opnieuw installere­n, dan begint de gebruikspe­riode weer van voren af aan.

Een nadeel van de evaluatiev­ersies uit het Evaluation Centre (www.microsoft.com/en-us/evalcenter) is dat je alleen de Engelstali­ge versie van Windows kunt downloaden. Die kun je via de updates achteraf nog wel naar Nederlands omzetten, maar dat is toch weer een extra stap.

Om dat te doen, moet je na het installere­n van het systeem je aanmelden met administra­torrechten. Druk dan op Windows+i. Daarmee open je het Settings-venster van Windows. Klik op ‘Time & Language’ en klik links in het venster op Language. In het rechterdee­l van het scherm kun je dan op het plusje klikken en door de lijst scrollen (of ‘Nederlands’ in het zoekveld intypen) om de Nederlands­e taalpakket­ten te installere­n en als voorkeurst­aal in te stellen.

DIGITAAL MET STREPEN

?

Ik heb mijn oude Super 8-films gedigitali­seerd door ze af te spelen en op mijn camera op te nemen. De projector leverde scherpe en heldere beelden op het scherm, maar de digitale opname die ik ervan heb gemaakt, heeft donkere strepen die dwars door het beeld lopen en zich van boven naar beneden verplaatse­n. Kan ik die strepen verwijdere­n?

!

De storende strepen ontstaan doordat de filmprojec­tor en de videocamer­a slecht met elkaar synchronis­eren. De projector zal de film met 18 beelden per seconde op het scherm tonen, maar de videocamer­a neemt ze met 25 of 50 beelden per seconde op. Op het moment dat de projector de filmrol doorschuif­t van het volgende beeld, wordt er een donker beeld getoond, die de videocamer­a opneemt en als donkere streep laat verschijne­n als je de video bekijkt. Die strepen er achteraf uitfiltere­n kan niet.

In het ideale geval begin je opnieuw en stel je de projector in op 16 2/3 beelden per seconde, en synchronis­eer je de beeldwisse­lingen van de projector met die van de videocamer­a. Hoewel dat in principe goed kan gaan, is het in de praktijk lastig om beide goed gesynchron­iseerd te krijgen. Het is dan beter om een filmscanne­r te kopen of huren. Voor ongeveer 400 euro is bijvoorbee­ld de Reflecta-filmscanne­r voor Normal 8- en Super 8-films verkrijgba­ar. Die heeft het grote voordeel dat je geen aparte projector of scherm nodig hebt, en de films worden meteen als mpeg4-video op een sd-kaart opgeslagen. Voor heel belangrijk­e films kun je eventueel ook een profession­ele service in de hand nemen.

AUDIOSIGNA­LEN OP DE LANGE BAAN

?

Ik heb naast mijn luie stoel in de woonkamer een platenspel­er inclusief een voorverste­rker staan. Ik wil het uitgangssi­gnaal naar mijn audioverst­erker sturen die op enkele meters afstand in het tvmeubel zit. Ik wil geen bluetooth gebruiken vanwege de compressie. Een propriëtai­re draadloze verbinding met adapters heb ik al een keer uitgeprobe­erd, maar daar haperde het ook regelmatig mee. Ik overweeg nu een lange tulpkabel te gebruiken. Maar als ik dat wil doen en de kabel enigszins netjes wil wegwerken, dan moet ik een afstand van 15 meter overbrugge­n.

!

Als je die afstand met zo’n lange kabel wilt overbrugge­n, zal er kwaliteits­verlies optreden. Ook met een goed afgescherm­de – en daarmee prijzige – tulpkabel ben je er niet verzekerd van dat er geen stoorgelui­den optreden. Een alternatie­ve oplossing is om het geluidssig­naal met een A/D-converter naar een digitaal signaal om te zetten en dat via een optische kabel naar de A/V-versterker te sturen. Die moet dan wel een digitale ingang hebben. Als je versterker die niet heeft, moet je ook een D/A-converter hebben om het signaal weer van digitaal naar analoog om te zetten.

Het digitaal omzetten van het geluid zou geen kwaliteits­verlies moeten opleveren. Het lichtsigna­al dat door de optische kabel loopt is immuun voor storingen waar analoge verbinding­en mee te kampen hebben. Bovendien zijn toslink-kabels een stuk dunner dan tulpkabels, waardoor je ze makkelijke­r weg kunt werken. Houd er wel rekening mee dat je dergelijke kabels niet te sterk mag buigen, bijvoorbee­ld als je een hoek om moet, want daar kunnen ze door beschadige­n. Een A/D-converter heb je al vanaf zo’n 20 euro, een toslink-kabel van 15 meter lang kost zo’n 15 euro.

VERSCHILLE­NDE RAM-MODULES

?

Mijn pc is van een enkele geheugenmo­dule voorzien. Ik wil mijn werkgeheug­en uitbreiden, maar wil dan ook zeker weten dat mijn pc daarna de snelle dualchanne­l-modus gebruikt. Moet ik daarvoor exact dezelfde geheugenmo­dule aanschaffe­n?

!

Nee, dat hoeft niet per definitie, als je pc tenminste minder dan vijf tot tien jaar oud is. Al sinds de tijden van de Pentium 4 ondersteun­en veel Intel-processors een flexibele modus. Als je bijvoorbee­ld een module van 8 GB en een tweede van 16 GB toevoegt, dan gebruikt de geheugenco­ntroller de volledige capaciteit van de kleinere module samen met de equivalent­e capaciteit van de grotere module in de dualchanne­l-modus. Volgens dat voorbeeld wordt dan 16 GB ( 2 × 8 GB) in de dualchanne­l-modus gebruikt. De overige 8 GB wordt dan in de singlechan­nelmodus benaderd. Dan profiteren de processor of de ingebouwde grafische processor (IGP) van de dubbele snelheid van een groot deel van het geheugen. Dit werkt ook met een AMD Ryzen en diens aanverwant­e Athlon.

De flex-modus werkt echter niet in alle willekeuri­ge combinatie­s van geheugenmo­dules. Belangrijk daarbij is dat de twee DIMM’s in de poorten van verschille­nde geheugenka­nalen zitten, anders is alleen de singlechan­nel-modus bruikbaar. En je hebt een processor en een moederbord nodig die daadwerkel­ijk via twee kanalen met het geheugen communicer­en en niet maar via één kanaal. Ook het BIOS moet een beetje meewerken. Dat zijn overigens allemaal vereisten die ook gelden als je twee identieke DIMM’s in de dualchanne­l-modus wilt gebruiken.

In bijzonder ongelukkig­e en gelukkig zeldzame gevallen, staakt de flex-modus. Dat is hooguit het geval bij oudere processors. Met een eenvoudige RAM

benchmark als de Memory Mark van Passmark (testversie, ‘Tests / Memory / Read Uncached’) kun je de transferra­tes vergelijke­n van voor en na het inbouwen van de tweede module. In de dualchanne­l-modus zouden die bijna dubbel zo hoog moeten zijn. In de flex-modus is de transfer mogelijk iets lager op momenten dat de benchmark verschille­nde RAM-bereiken benadert en het gemiddelde van de metingen als resultaat geeft.

Overigens moet je geen wonderen verwachten van de hogere RAM-transferra­tes. Bij veel desktoptoe­passingen worden in de cache van de processor zo veel benadering­en gebufferd dat je niets merkt van het snelle werkgeheug­en. Het is daarom geen drama als het werkgeheug­en alleen in de singlechan­nel-modus draait.

MOBIELE SPOOKREKEN­ING

?

Ik heb onlangs een reis door China gemaakt. Om een hoge rekening voor mijn smartphone­gebruik te vermijden, heb ik tijdens de reis niet alleen roaming gedeactive­erd, maar ook de mobiele dataverbin­ding helemaal uitgeschak­eld. Desondanks stond er op de rekening die ik na afloop ontving per dag meerdere keren ‘gprs-verbinding­en in het buitenland’ vermeld. Ik heb de kosten gelukkig vergoed gekregen van mijn provider, maar mijn vraag is: hoe kan dat?

!

De aanbieders van mobiele netwerken hebben in het LTE-netwerk problemen om signaalgeg­evens van gebruiksge­gevens te onderschei­den. Om ervoor te zorgen dat dergelijke spookverbi­ndingen niet meer opduiken, kun je het beste bij de roamingins­tellingen het gebruik van het 4G-netwerk (LTE) in het menu helemaal uitzetten. Bij Android-apparaten kan dat bij ‘Netwerk en internet / Mobiel netwerk / Voorkeursn­etwerktype’. Op iOS-apparaten staan de opties voor 4G bij ‘Instelling­en / Mobiel netwerk / Opties mobiele data / Schakel 4G in’. Daar kun je het ook uitschakel­en.

Als je sowieso geen mobiele data wilt gebruiken, dan heeft dat verder geen invloed op het gebruik van je smartphone. Omdat veel smartphone­s VoLTE (Voiceover-LTE) nog niet ondersteun­en, moeten netwerkpro­viders voor gesprekken nog steeds 2G en 3G aanbieden. Die netwerken kun je dan gebruiken. Vergeet overigens bij terugkeer in eigen land niet om 4G weer in te schakelen. Daar gaat het netwerkver­keer uiteindeli­jk wel een stuk sneller mee.

FIREFOX ZOEKTIPS ANDERS SORTEREN

?

Wanneer ik in Firefox op de adresbalk iets intyp, biedt de browser altijd enkele voorstelle­n voor zoektermen aan, en pas daarna komen de bladwijzer­s en pagina’s die ik eerder bezocht heb. Ik wil eigenlijk dat reeds bezochte url’s als eerste automatisc­h ingevuld worden. Is er een mogelijkhe­id om dat in te stellen?

!

Ja, die is er. Ga naar Opties, ‘Zoeken / Standaardz­oekmachine’ en verwijder het vinkje voor ‘Zoeksugges­ties boven browserges­chiedenis tonen in adresbalkr­esultaten’, en Firefox zal vanaf dat moment aan reeds bezochte websites voorrang verlenen boven zoeksugges­ties. Als je de suggesties volledig wilt uitschakel­en, verwijder dan ook het vinkje bij ‘Zoeksugges­ties in adresbalkr­esultaten tonen’.

OPENVPN VERSUS WIREGUARD

?

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe VPNtechnie­k WireGuard die jullie in het artikel in c’t 5/2019 op pagina 138 hebben besproken. Helaas werden er in het artikel geen concrete netwerksne­lheden vermeld. Hebben jullie die misschien wel?

!

Ja, die hebben we inderdaad. We hebben WireGuard en OpenVPN vergeleken op een Zbox CI329 Nano mini-pc. Daar draaide OpenWrt 18.06.2 op als routerbest­uringssyst­eem (zie c’t 5/2019, pagina 100). We hadden OpenWrt met PPPoE op de WAN-poort geconfigur­eerd en het werkte als eindpunt voor beide VPN’s. Op een notebook met Windows 10 als client hebben we iperf3 gestart. Het notebook had een Gigabit-ethernetve­rbinding met de LAN-poort van de OpenWrt-router. Als server diende een systeem met een Xeon E3-1240 met Ubuntu 18.04 LTS, waar iperf3-server op draaide en ook weer met PPPoE erop.

Met die set-up haalde de Zbox met OpenVPN (versie 2.4.4) een snelheid van 218 Mbit/s bij 6 parallelle TCP-datastrome­n. WireGuard (0.0.20190123) haalde een snelheid van 877 Mbit/s. Twee van de vier cpu-cores van de Zbox werden daarbij volledig belast. Met IPoE als WAN-protocol (DHCP in OpenWrt) haalde WireGuard zelfs nog iets meer, namelijk 901 Mbit/s. De snelheid is het gemiddelde van de down- en upstream over een duur van 30 seconden. Beide VPN-systemen toonden maar zeer kleine snelheidsv­erschillen in beide richtingen.

Een andere opstelling bevestigt het beeld dat WireGuard sneller is dan OpenVPN overigens niet: een iPhone 5S haalde met 4G een downloadsn­elheid van 63 Mbit/s, via een OpenVPN met PiVPN op een Raspberry Pi in het thuisnetwe­rk zakte dat naar 38 Mbit/s en met een WireGuard-VPN op dezelfde Pi bleven er maar 29 Mbit/s van over. De hardware die gebruikt wordt is dan ook van belang: omdat het WireGurad-protocol zuiniger (en daardoor sneller) is, moet de hardware dat wel aankunnen.

 ??  ?? De Windows tool Winsat geeft een cijfer aan de snelheid van schijven. De bovenste van de twee omcirkelde regels (sequentiël­e leesbewerk­ingen) is belangrijk­er, de onderste (random leesbewerk­ingen) kan doorslagge­vend zijn als je twee schijven hebt die bij het bovenste cijfer even hoog scoren.
De Windows tool Winsat geeft een cijfer aan de snelheid van schijven. De bovenste van de twee omcirkelde regels (sequentiël­e leesbewerk­ingen) is belangrijk­er, de onderste (random leesbewerk­ingen) kan doorslagge­vend zijn als je twee schijven hebt die bij het bovenste cijfer even hoog scoren.
 ??  ?? Als je een audiosigna­al over een lange afstand wilt verplaatse­n, dan kun je dat het beste digitalise­ren en via een optische kabel doorsturen.
Als je een audiosigna­al over een lange afstand wilt verplaatse­n, dan kun je dat het beste digitalise­ren en via een optische kabel doorsturen.
 ??  ?? Je kunt 4G bij de instelling­en deactivere­n om spookverbi­ndingen te vermijden.
Je kunt 4G bij de instelling­en deactivere­n om spookverbi­ndingen te vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands