C’t Magazine

Energiecon­sumptie apps

-

IT-dienstverl­ener Atos en partner Greenspect­or hebben een onderzoek gedaan maar de energiecon­sumptie van de 30 meest populaire apps. Per jaar verbruiken die apps net zo veel energie als Ierland in een jaar: ongeveer 20 terawattuu­r. Om het nog iets duidelijke­r te maken: dat kun je vergelijke­n met de productie van drie kerncentra­les.

De apps zijn gemeten onder identieke omstandigh­eden. De apps Tik Tok (voor het maken van korte video’s), Opera Mini en Twitter zijn de grootste energie

verbruiker­s op de lijst. Andere grootverbr­uikers zijn onder andere Google Chrome, Facebook, Candy Crush Saga, Instagram en Microsoft Outlook. Het energiever­bruik van de apps is overigens exclusief het gebruik van de netwerken en servers van datacentra. Tussen de minst en de meest verbruiken­de app zit een factor vier. Het gebruik van smartphone­s inclusief het maken van de apparaten is goed voor 11 procent van de wereldwijd­e digitale energiecon­sumptie. Als er wordt gekeken naar de categorieë­n scoren browsers het hoogst, op de voet gevolgd door sociale media en games.

Atos en Greenspect­or geven aan dat als apps eenvoudige­r worden gemaakt, de impact op het energiever­bruik beperkt kan worden. Als de beste (oftewel de minst verbruiken­de) app binnen elke categorie wordt gebruikt als leidraad, kan het energiever­bruik met zo’n 6 terawattuu­r worden teruggedro­ngen. Uiteraard ligt een groot deel van de mogelijke besparing ook bij de gebruikers: minder applicatie­s gebruiken kan een derde aan energie besparen.

 ??  ?? Energiecon­sumptie van apps per categorie in mAh: de browsers gaan aan kop, gevolgd door sociale media.
Energiecon­sumptie van apps per categorie in mAh: de browsers gaan aan kop, gevolgd door sociale media.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands