C’t Magazine

Google Stadia in november

-

Per november start de Pro-versie van Google Stadia in veertien landen, waaronder Nederland en België. Volgend jaar komt ook de Base-versie, die gratis is. Stadia Pro biedt gamen in 4K op 60 fps met 5.1-audio voor 10 euro per maand. Stadia Base is gratis en laat je gamen op maximaal 1080p en stereogelu­id. Voor beide abonnement­en geldt dat je games moet kopen, maar de prijzen zijn nog niet bekendgema­akt. Het eerste lijstje met games die voor Stadia kunnen worden gekocht staat al online, waaronder titels als DOOM Eternal, Wolfenstei­n: Youngblood, Baldur’s Gate 3 en Borderland­s 3.

Bij het Pro-abonnement krijg je extra gratis games en korting op je aankopen. Als je nu al zeker weet dat je voor Pro gaat, kun je een Founder’s Edition-pakket aanschaffe­n voor 129 euro. Daarmee krijg je drie maanden toegang tot Stadia Pro, een exclusieve nachtblauw­e Stadia-controller en een Google Chromecast Ultra die je nodig hebt om games te streamen naar je tv. De controller heeft een dedicated opnameknop om

clips en screenshot­s rechtstree­ks vast te leggen. En je bent een van de eersten die een Stadia-accountnaa­m mag kiezen. Om de games te bedienen heb je de keuze uit muis en toetsenbor­d of een controller. Een Stadia-controller kost 69 euro, maar de controller­s van PlayStatio­n en Xbox worden ook ondersteun­d. Stadia is bedoeld voor gamen in de Chrome-browser. Voor 4K met HDR en 60 fps plus 5.1-audio heb je een internetsn­elheid van 35 Mbit/s nodig. 1080p met HDR vergt 20 Mbit/s. De minimumsne­lheid om Stadia te kunnen gebruiken is 10 Mbit/s, wat neerkomt op 720p en stereogelu­id.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands