C’t Magazine

Nieuwe functies voor code-hosting

-

De markt voor code-hosting-platformen wordt zo’n beetje verdeeld tussen twee bedrijven: GitHub en GitLab. Beide hebben nieuwe functies geïntroduc­eerd die een pure code-hosting ruimschoot­s overstijge­n.

Bij GitHub zijn er voortaan pakket-registry’s voor RubyGems, NuGet, Maven en Docker geïntegree­rd in de bekende interface. Bovendien bouwt GitHub de beveiligin­gsfuncties verder uit – als je lekken vindt, kun je daar achter gesloten deuren over discussiër­en met de ontwikkela­ars.

Het platform kan ge-embedde afhankelij­kheden onderzoeke­n op bekende lekken en automatisc­h pull-requests aanmaken (integratie van Dependabot, zie afbeelding). Voor opensource­projecten zullen al die functies gratis zijn. Op dit moment loopt er een gesloten bètafase.

Opensource­projecten moet je in de toekomst met de functie ‘GitHub Sponsors’ ook financieel kunnen ondersteun­en via de desbetreff­ende geïntegree­rde button. In tegenstell­ing tot bij GitHub is bij GitLab ook de code van het platform zelf opensource en kun je die gratis op een eigen server in gebruik nemen. Bij de nieuwe versie 11.11 kan GitLab CI ook Windowscon­tainers voor het build-proces gaan gebruiken om Windows-applicatie­s te compileren.

Bij beide aanbieders is daarmee een duidelijke trend te herkennen: om ontwikkela­ars te overtuigen van hun manier van werken, maken ze totaaloplo­ssingen die lopen van code-hosting en CI/CD tot aan een veilige werking. Daarmee begeven ze zich op het gebied van bedrijven die eromheen ontstaan zijn, zoals npm en Travis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands