C’t Magazine

Mac Pro is back

-

Na zes jaar gaat er eindelijk weer eens een Mac Pro verschijne­n. Apple had twee jaar geleden al een uitbreidba­re versie van zijn Mac Pro aangekondi­gd. De huidige modellen werden flink bekritisee­rd om hun beperkte uitbreidin­gsmogelijk­heden. Daar lijkt Apple naar geluisterd te hebben. De nieuwe Pro krijgt weer een vierkantig­e behuizing met handvatten en biedt meer flexibilit­eit. De geperforee­rde voorzijde doet denken aan de Mac Pro

van vroeger, de zijden van de kast zijn afgesloten. De behuizing kun je er makkelijk in z’n geheel vanaf tillen, wat toegang biedt tot alle componente­n. Het geheel wordt gedragen door een stalen frame. De voeten onderop kun je vervangen door wieltjes.

De Mac Pro krijgt Intel Xeon-cpu’s met maximaal 28 cores. Een grote koeler moet tot 300 watt aan warmte kunnen verwerken. De cpu hee via zes kanalen toegang tot het ECC-geheugen met 2933 MHz. De 12 DIMM-slots ondersteun­en tot 1,5 terabyte aan RAM. De Mac Pro wordt geleverd met ssd’s van 256 GB tot 4 TB.

Bij de grafische kaarten begint het met een Radeon Pro 580X voor het instapmode­l en loopt dit tot een apparaat met een of twee MPX-modules met twee Radeon Pro Vega II-kaarten. Voor videoprofe­ssionals kan de optionele a erburner interessan­t zijn. Dat is een programmee­rbare versneller (FPGA) waarmee je gelijktijd­ig drie 8K-streams kunt bewerken – of twaalf 4K-streams.

De Mac Pro instapprij­s is circa 6000 dollar en hij verschijnt in het najaar. Hierbij hoort de nieuwe 32-inch 6K-monitor die Apple ook op de WWDC presenteer­de. Die hee een nieuw soort achtergron­dverlichti­ng die volgens Apple een helderheid van 1000 nits kan genereren, bij pieken zelfs 1600 nits. Het scherm hee een kleurdiept­e van 10 bit en ondersteun­t de DCI-P3-kleurruimt­e. Een speciale laag moet reflecties minimalise­ren en dankzij polarisati­etechniek wordt de kijkhoek vergroot.

Voor 1000 dollar extra krijg je de Pro Stand, een extra standaard waarmee je de kijkhoek en hoogte kunt afstellen en het scherm in de portret- of landscape-modus draait. Voor nog eens 1000 dollar extra krijg je een model met een ‘nano texture coating’ die mat is en reflecties tegengaat. Het scherm zelf moet 5000 dollar gaan kosten en is in het najaar verkrijgba­ar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands