C’t Magazine

AMD en Intel op Computex

-

Lisa Su, CEO van AMD, kondigde op de Computex in haar keynote de 7nm-processor Ryzen 3000-serie aan inclusief de X570-chipset en PCI Express 4.0 ondersteun­ing. Zoals al werd gespeculee­rd, zal die 7nm-chip op 7.7.2019 verschijne­n. De derde generatie Ryzen-processors legt daarmee Intel meteen op drie vlakken het vuur aan de schenen: voor hetzelfde geld krijg je twaalf cores in plaats van acht. De kloksnelhe­den zijn nog hoger dan ooit, het level 3-cachegeheu­gen is twee keer zo groot en de Zen 2-rekeneenhe­den met verdubbeld­e floatingpo­int-prestaties moeten de singlethre­adberekeni­ngen naar het niveau tillen van de tot nu toe snelste processor van Intel, de Core i9-9900K. Bovendien heeft AMD het gehele AM4-platform een makeover

gegeven. De Ryzen 3000 processor kan samen met de nieuwe X570-chipset met grafische kaarten en snelle ssd’s communicer­en via maximaal 36 PCIe 4.0 lanes.

Intel kan daar nu weinig tegen inbrengen en zal met name de serverproc­essor Rome nerveus in de gaten houden. AMD toonde een benchmarkv­ideo waar de nieuwe processor korte metten maakte met de Xeon.

Intel reageerde met de Special Edition Core i99900KS, die zich van de versie zonder S onderschei­dt doordat tijdens de turbo alle acht cores op 5 GHz draaien. Wat dat voor de TDP betekent, maakte Intel niet bekend. Ook noemde Intel de krachtiger­e Xeon Platinum 9200, maar wilde geen prijs bekend maken. Inmiddels is ook de codenaam ‘Genua’ opgedoken voor de vierde Zen-generatie van de Epyc, die in 2021/22 de Naples (Zen), Rome (Zen2) en Milan (Zen3) moet opvolgen.

Intel had nog het een en ander aan te merken op de benchmarks die AMD gebruikte. De populaire Cinebench R20 zou volgens Intel geen real-world-situatie weerspiege­len. Ook zou de vergelijki­ng van de Epyc Rome met een Xeon SP volgens niet opgaan omdat AMD volgens Intel de verkeerde compilerin­stellingen voor het Intel-systeem zou hebben gebruikt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands