C’t Magazine

Adata Gammix S11 Pro

-

Het grote rode koellichaa­m van de Adata Gammix S11 Pro moet de ssd tot 10 graden koeler houden. Dat werkte inderdaad goed, bij de test waarbij de ssd een minuut lang moest schrijven, bleef de schijf de hele periode lang meer dan 3,5 GB/s schrijven.

De piekwaarde bij een maximale queue-depth van 256 was maar 400.000 IOPS, maar bij een parallelle benadering is die waarde al een prima 15.000 IOPS. zeer snel hoge IOPS-waarden niet voor notebooks

en 2,5 watt. Enkele jaren geleden verbruikte­n sata-ssd’s in het algemeen nog meer dan 3 watt bij gebruik.

CAPACITEIT SCHATTEN

Enkele jaren geleden had je genoeg aan een ssd van 128 GB. Daar kon je dan Windows, enkele toepassing­en en officebest­anden op kwijt. Door de steeds grotere Windows-updates raden we nu aan een schijf van tenminste 256 GB te nemen.

Grotere ssd’s kunnen zinvol zijn voor systemen waarbij veel gegevens tijdelijk worden weggeschre­ven. Een hogere capaciteit gaat ook gepaard met een hogere endurance van de ssd.

UITHOUDING­SVERMOGEN

Flashgeheu­gen is slijtagege­voelig. De fabrikante­n passen diverse technieken toe om de duurzaamhe­id te verhogen, met bijvoorbee­ld de zogenaamde wear-leveling. De controller probeert de schrijfopd­rachten dan zo evenredig mogelijk over alle cellen te verdelen.

De hoogste endurance-waarde bij onze test is 7000 terabytes written (TBW) van de Ironwolf 110 NAS-ssd van Seagate, dus zo’n 1750 TBW per terabyte opslagcapa­citeit. Aan het andere uiterste zitten de Micron 1300 en de WD Black, die per terabyte een endurance van maar 600 TBW hebben. Maar ook bij die schijven is de kans dat de endurance in de praktijk wordt overschred­en uitzonderl­ijk. De 500 GB-ssd van Micron kan 300 TB over een periode van drie jaar aan, dat vertaalt zich naar 500 GB aan schrijfact­iviteit per dag. Dat zul je in de praktijk hooguit halen als je iets doet met videobewer­king. En ook dan houden de meeste ssd’s het nog veel langer uit. Je moet er wel op rekenen dat als de gegarandee­rde maximale endurance overschred­en wordt, de garantie vervalt – ook al zit je nog binnen de garantiepe­riode.

CONCLUSIE

Als je een gamer bent en een pc-kast met een doorzichti­g zijpaneel hebt, dan komt eigenlijk alleen de ssd van Teamgroup uit deze test in aanmerking. Op de schijf zitten ledjes die je kunt koppelen aan de verlichtin­g van je pc.

Ook NAS-bezitters hebben een beperkte keuze, voor zover een ssd überhaupt zinvol is voor een NAS-apparaat. Dat is in de praktijk eigenlijk alleen het geval als je ook een voor die snelheden geschikt netwerk hebt. De Micron 1300 scoort met name wat betreft zijn beveiligin­gen bij stroomstor­ingen, en de Verbatim Vi550 door zijn lage prijs.

Bij de PCIe-ssd’s heb je een grotere keuze. Voor instappers is de betaalbare WD Blue een gunstige keuze. De WD Black, Seagate Firecuda en Transcend 220S zijn middenmote­rs en passen ook in notebooks. De Adata Gammix en de Patriot Viper zijn het snelst, maar passen niet in notebooks en ook op je moederbord moet er genoeg ruimte beschikbaa­r zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands