C’t Magazine

Hardware waarop je Linux beter niet kunt gebruiken

-

Ook al kun je Linux-distributi­es zoals Linux Mint veilig installere­n op bijna alle pc’s en notebooks, er zijn toch een paar uitzonderi­ngen waarbij je dat beter kunt laten – vooral als beginner op Linux-gebied. Anders kunnen de bestaande gegevens op je pc namelijk gevaar gaan lopen.

Met name systemen waarbij firmware of stuurprogr­amma’s meerdere volumes koppelen tot één virtueel volume leveren problemen op.

Dat is bijvoorbee­ld het geval wanneer een volume dienst doet als cache voor een ander, bijvoorbee­ld om de snelheid van een ssd te combineren met de grote opslagcapa­citeit van een convention­ele harde schijf. Ten tijde van Windows 7 en 8 waren er een paar pc’s en veel notebooks met dergelijke ssd-caching-combinatie­s. Bij moderne systemen speelt iets vergelijkb­aars met Intels Optane als cache.

Bij die constructi­es zorgt het Windowsstu­urprogramm­a dan meestal voor het samenvoege­n van het geheel. De huidige Linux-distributi­es ondersteun­en zulke constructi­es niet, maar schrijven rechtstree­ks naar de betrokken volumes, wat kan leiden tot gegevensco­rruptie die soms pas maanden later opvalt – nog een reden om backups lang (genoeg) te bewaren. Overigens zijn hybride harde schijven (sshd’s) geen bedreiging voor Linux omdat de schijf daar alles zelf regelt. Wel gevaarlijk zijn Intels VROC (Virtual RAID on CPU) en de hardware-RAID-functies van sommige moederbord­en en de goedkopere SATA-controller­kaarten.

Een aantal Linux-distributi­es ondersteun­en die oplossinge­n wel, maar uit brieven en tests van lezers blijkt dat er vaak toch iets misgaat omdat het een of andere hulpmiddel of de gebruiker zelf toch per ongeluk de koppeling negeert en direct naar een schijf schrijft.

Afgezien daarvan geldt in principe voor elk besturings­systeem dat hoe exotischer de hardwareco­nfiguratie in elkaar steekt, des te groter de kans op moeilijkhe­den is. Maak dus vóór elke installati­epoging een back-up van je gegevens naar een externe gegevensdr­ager.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands