C’t Magazine

Hoe Rufus het UEFI/BIOS-probleem oplost

-

Om ervoor te zorgen dat een Windowsins­tallatie op een usb-schijf met elke pc kan booten, kun je bij Rufus instellen dat het systeem kan starten in zowel een UEFI- als een legacy BIOS-omgeving. Dat lijkt een contradict­ie, want van Windows ben je gewend dat er voorwaarde­n zijn: een Windows-installati­e op een interne schijf boot in de legacy BIOS-modus alleen van gegevensdr­agers die een MBR-partitie hebben. In de UEFI-modus boot het systeem echter alleen vanaf een GPT-partitie. In dat geval moet de bootloader bovendien op een FAT-partitie staan.

Dat het Rufus desondanks toch lukt, komt doordat de vereisten minder stringent zijn dan je zou denken. Het is namelijk in de UEFI-modus prima mogelijk om Windows te booten vanaf een externe schijf met een MBR-partitie. Daarom gebruikt Rufus dat partitiesc­hema en niet GPT.

De FAT-eis is in werkelijkh­eid ook niet hard. In de UEFI-specificat­ie staat wel dat elk UEFI-BIOS vanaf een FAT-partitie moet kunnen booten (waarmee naast FAT32 ook andere FAT-varianten bedoeld zijn), maar dat wil nog niet zeggen dat een UEFI-BIOS niet ook van partities kan booten die anders geformatte­erd zijn. Dat het in de praktijk toch vaak uitdraait op ‘kan alleen op FAT’, komt omdat er in de meeste gevallen in het UEFIBIOS geen andere bestandssy­steem-driver zit, maar er enkel een driver voor FAT aanwezig is.

Dat is waar Rufus in het spel komt: de tool creëert op de usb-schijf een kleine FAT-partitie waar niet de Windows-bootloader op staat, maar in feite alleen een read-only NTFS-driver die ervoor zorgt dat een UEFI-BIOS aansluiten­d de bootloader kan starten van de NTFS-partitie die achter de FAT-partitie zit. Die bevat naast de bootloader ook de Windows-installati­e zelf. Rufus-ontwikkela­ar Pete Batard heeft de driver beschikbaa­r gesteld als opensource-download op https://efi.akeo.ie/.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands