C’t Magazine

De WTG-wizard van Windows

-

Als je de Windows 10 Pro editie hebt, kun je de wizard Windows To Go gebruiken die met deze editie wordt meegelever­d. Bij het kiezen van de schijf ben je echter wel beperkt omdat de wizard nog niet heeft meegekrege­n dat Windows nu ook meerdere partities ondersteun­t op normale usb-schijven en sticks. Daarom eist de wizard een usbschijf of een stick die zich als fixed-media aanmeldt. Bovendien heb je een ISO-image nodig van een Windows Enterprise- of Education-editie – de testversie van Enterprise werkt ook al. Meer daarover staat in ‘Windows 10 testen’ op pagina 142.

Als je alle vereiste ingrediënt­en eenmaal bij elkaar hebt, gaat het snel: sluit eerst je usb-schijf aan. Let wel op, de schijf wordt in het proces volledig gewist. Verwijder alle andere usb-drives die mogelijk in een van de usb-poorten van de pc zitten om vergissing­en te voorkomen. Dubbelklik in Verkenner op de ISO-image. Daarmee integreer je de image als virtuele drive in Verkenner. Druk op de Windows-toets en typ ‘Windows To Go’ in. De tool zal in de lijst met zoekresult­aten verschijne­n. Klik erop om de wizard te starten.

In het openingssc­herm wordt je usbschijf getoond. Selecteer de schijf en klik op Doorgaan. Als de tool klaagt dat je schijf niet aan alle vereisten voldoet, kun je dat gewoon negeren, als de Doorgaan-knop niet grijs is tenminste. In het volgende scherm selecteer je via de knop ‘Locatie toevoegen’ het virtuele ISO-station, waarop de wizard het installati­epakket vindt en weergeeft. Als je wilt, kun je bij het volgende scherm ook nog BitLocker activeren en een wachtwoord opgeven. De installati­e op de usb-schijf wordt dan versleutel­d en kun je alleen met het wachtwoord benaderen. De wizard gaat daarna enige tijd aan de slag, waarna de usb-schijf is voltooid. Als er een UEFI-moederbord in de pc zit (en dat is inmiddels eigenlijk standaard het geval), word je gevraagd naar de startoptie­s. Als je de voorgesele­cteerde wilt gebruiken, gebeurt er niets, maar als je de selectie wijzigt, voegt de wizard in het NVRAM van het moederbord een entry toe voor de usb-schijf. Daar kan de pc voortaan mee booten wanneer de usb-schijf aangeslote­n is. Daarmee is de wizard klaar en kun je voor het eerst van de drive opstarten (zie de tekst bij het kopje ‘Booten’ in dit artikel).

Let op: als je na het afsluiten van de wizard de melding krijgt dat er een bestandsdr­ager geformatte­erd moet worden, is dat een fout van Verkenner. Die heeft meegekrege­n dat de wizard de usb-schijf heeft gewist en nieuw heeft ingericht, maar niet dat de schijf ook al geformatte­erd is. Klik in de melding op ‘Annuleren’, anders ben je de nieuwe installati­e ook meteen weer kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands