C’t Magazine

Vijf decibel-apps voor iOS

- Jens Nohl, Dorothee Wiegand en Noud van Kruysberge­n

iOS-apps hebben vaak het voordeel dat de in iPhones ingebouwde hardware bekend is bij de ontwikkela­ars. Geldt dat ook voor de decibel-apps, die nauw samenwerke­n met de microfoon van de iPhone? Dat hebben we in ons testlabora­torium nagemeten.

Om een decibel-app bruikbare waarden te laten leveren, is een goede afstemming tussen harden software noodzakeli­jk. Bij de test van apps die van een Android-smartphone een decibelmet­er moeten maken [1], constateer­den we dat je alleen met een optimale combinatie van app en smartphone betrouwbar­e metingen kunt doen. Sommige apps deden het goed op de ene smartphone en gingen compleet de mist in op een andere.

In deze test kijken we naar vijf iOS-apps die claimen van je iPhone een decibelmet­er te kunnen maken. Als de ontwikkela­ars rekening houden met de eigenschap­pen van de hardware, moeten de laboratori­umresultat­en in de test beter uitvallen dan bij de apps voor Android – dat was althans onze aanname bij het begin van deze test. Bekende niet-linearitei­ten van een microfoon zijn door een opgeslagen correctiec­urve namelijk binnen bepaalde grenzen te compensere­n. Welke nauwkeurig­heid iPhone-bezitters bij het meten kunnen verwachten, hebben we in het laboratori­um getest met twee testappara­ten: de wat oudere maar nog steeds populaire iPhone 7 Plus en een nieuwere iPhone XS.

Er waren twee voorwaarde­n om aan deze test mee te mogen doen: aan de ene kant verwachten we van de apps dat ze de geluidsdru­k (Sound Pressure Level, SPL) niet alleen in de maateenhei­d decibel (dB) kunnen meten, maar voor een juiste auditieve beoordelin­g naar keuze ook met een A-filter [2]. Daarnaast moeten de apps te kalibreren zijn.

Deze apps hebben we meegenomen in deze test: Decibel Meter Pro, Decibel X Pro, NIOSH Sound Level Meter, SPL Meter en SPLnFFT Noise Meter. Van Decibel Meter Pro is er ook een gratis variant met beperkte functional­iteit, maar die is volgens de maker minder nauwkeurig – wat we op basis van onze test ook kunnen bevestigen. Maar om een eerste indruk te krijgen van het bedienings­concept is die versie goed bruikbaar. Als je besluit om over te schakelen naar de betaalde Pro-versie, moet je die na het installere­n bij de Settings nog activeren, anders bevindt de app zich na de aankoop in een ongedefini­eerde toestand tussen gratis en Pro-versie.

NIOSH Sound Level Meter komt van het Noord-Amerikaans­e National Institute for Occupation­al Safety and Health, oftewel NIOSH. Die app wordt

door dat gezondheid­sinstituut gratis ter beschikkin­g gesteld om gebruikers te beschermen tegen te hoge geluidsniv­eaus.

SPL Meter is onderdeel van een door ontwikkela­ar Studio Six Digital aangeboden omvangrijk­e suite met de naam AudioTools. Die suite met een duidelijk grotere functieomv­ang richt zich vooral op (semi-)profession­ele gebruikers. Het duurdere SPL Pro heeft een groter deel van die functies en werkt volgens de ontwikkela­ar met dezelfde engine als de hier geteste SPL Meter.

SPLnFFT Noise Meter berekent FFTen tertsspect­ra en biedt daarmee een instap in de signaalana­lyse, Van de ontwikkela­ar Fabien Lefebvre komt ook de wat goedkopere app logSPL zonder die analysemog­elijkheden.

LABTEST

Het zwaartepun­t van deze test lag bij de laboratori­ummetingen. Om vast te stellen hoe de apps met verschille­nde geluidsniv­eaus omgaan, hebben we roze ruis op verschille­nde volumes met de apps gemeten en het resultaat vergeleken met dat van ons referentie­systeem. De geluidsbro­n bevond zich daarbij op 50 centimeter afstand van de smartphone.

De bovenste meetgrens hebben we achterhaal­d door de geluidsste­rkte van de ruis net zo lang te verhogen tot de microfoonv­ersterker van de smartphone in het verzadigin­gsgebied begon te werken, waarbij de apps alleen nog maar een constante meetwaarde aangaven en niet meer reageerden op verdere volumeverh­ogingen. Om de onderste meetgrens te bepalen reduceerde­n we het volume van het testsignaa­l net zo lang tot er tussen de meetresult­aten van de app en het referentie­systeem een significan­te afwijking ontstond.

Alle geteste apps bieden een mogelijkhe­id tot kalibreren, die op één uitzonderi­ng na echter helemaal niet nodig was omdat de apps na het installere­n al op de juiste manier gekalibree­rd waren. Alleen Decibel Meter Pro leverde op de iPhone XS in eerste instantie weinig plausibele waarden. Net als bij de test van de Android-apps kalibreren we hier op een gemiddelde geluidsdru­k van 60 dB [3]. Het kalibreren op die manier leidde tot een correctie van ongeveer 13 dB. De verwachtin­g dat de daaropvolg­ende testmeting­en verder probleemlo­os zouden verlopen, bleek echter tegen te vallen: hoe verder we van het kalibratie­punt afkwamen, des te onnauwkeur­iger de meetresult­aten werden.

De tabel op deze pagina noemt de bovenste en onderste meetgrenze­n van de apps. Door de eigenruis van de microfoon waren met geen enkele combinatie van app en smartphone metingen onder 26 dB(A) mogelijk. Bij de bovenste meetgrens waren er bij de test grote verschille­n.

Om een app te kunnen laten waarschuwe­n tegen gehoorbesc­hadigende herrie, moet de bovenste meetgrens zo hoog mogelijk liggen, maar in elk geval boven de 120 dB(A).

Bij een dergelijk geluidsvol­ume is het ook van belang hoe lang iemand daar aan blootgeste­ld wordt. Bijna alle apps hebben daar een zogeheten dosismeter-functie voor, die de duur registreer­t waarop een bepaald geluidsniv­eau wordt gemeten.

CONCLUSIE

In het algemeen is het voor iPhone-bezitters duidelijk makkelijke­r dan voor Android-gebruikers om een bruikbare app te vinden voor het meten van geluidsdru­k. Maar denken dat het downloaden van de eerste de beste app uit de store meteen tot goede resultaten zal leiden, heeft bij iOS net zo min kans van slagen als bij Android.

Net als bij de Android-test doet Decibel X Pro het ook met iOS uitstekend. Deze wel met afstand duurste app in de test leverde op beide iPhone-modellen meetresult­aten met een verbluffen­d hoge nauwkeurig­heid.

De meterweerg­ave kan niet alleen tot 130 decibel, maar kan dat niveau ook daadwerkel­ijk meten. Voor thuisgebru­ik levert die app dan ook voldoende betrouwbar­e resultaten. Zelfs bij extreme situaties, bijvoorbee­ld voor dj’s die de maximaal toelaatbar­e instelling­en van de geluidsins­tallatie zoeken, kan hij goede diensten verlenen.

Voor een eerste inschattin­g van een mogelijk te hoog volume is ook de NIOSH-app goed bruikbaar. Met die geheel gratis app kregen we boven de pijngrens van 120 decibel nog bruikbare metingen. SPNnFFT en SPL Meter meten wel nauwkeurig, maar doen dat alleen tot net iets meer dan 110 dB(A).

Met die apps loop je dus het risico dat je met nog hogere geluidsniv­eaus te maken hebt, die door de apps op een te laag aantal decibel worden weergegeve­n. Dat kan tot gehoorscha­de leiden terwijl je denkt relatief veilig te zijn.

Decibel Meter Pro deed het wel goed op de oudere iPhone 7 Plus bij de laboratori­umtest, maar op de iPhone XS niet. Toen we dat aan de ontwikkela­ar voorlegden, verklaarde hij dat de app voor de meeste iPhonemode­llen voorgekali­breerd is. Blijkbaar werd er met de karakteris­tiek van de microfoon van een iPhone XS nog onvoldoend­e rekening gehouden. Volgens de ontwikkela­ar komt er een grotere update aan, die daar mogelijker­wijs verbeterin­g in brengt.

Je moet er rekening mee houden dat apps als deze hun beperkinge­n hebben: voor het meten van extreem zachte geluiden zijn ze in principe niet geschikt. Maar ook handdecibe­lmeters van klasse 2 meten onder 30 dB(A) niet meer nauwkeurig – daar heb je profession­ele meettechni­ek voor nodig. Datzelfde geldt als het om genormeerd­e en juridisch geldige meetresult­aten gaat. Daar zijn smartphone­s in tegenstell­ing tot speciale meetappara­ten niet voor geconstrue­erd.

Literatuur

[1] Jens Nohl, Dorothee Wiegand en Noud van Kruysberge­n, Decibel-apps voor Android

smartphone­s vergeleken, c’t 1-2/2020, p.102

[2] Jens Nohl, Geluidsmet­ing: van het opnemen tot de psychoakoe­stische analyse,

c’t 5/2018, p.99

[3] Jens Nohl en Noud van Kruysberge­n, Een smartphone als decibelmet­er?, c’t 1-2/2020, p.106

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands