C’t Magazine

Algemeen

-

Facebook komt met nieuwe regels waarmee specifieke deepfakes worden verboden en verwijderd. De nieuwe regels zijn vooral gericht op gemanipule­erde beelden bedoeld voor desinforma­tie waarbij kunstmatig­e intelligen­tie wordt gebruikt.

Content die overduidel­ijk alleen satire of een parodie is valt niet onder de nieuwe regels, net als video’s waarin alleen de woordvolgo­rde is veranderd. Het sociale netwerk kreeg veel kritiek omdat er zo weinig werd gedaan tegen de deepfake-content en het beleid ontbrak, vooral nu de Amerikaans­e verkiezing­en er weer aan zitten te komen. Facebook heeft de kennis van zo’n vijftig experts op het gebied van beleid, de wet en media uit de kast getrokken.

Een populair voorbeeld van een goed gelukte (en stiekem beste enge) deepfake is een bewerkte speech van de Amerikaans­e president Nixon waarin hij meldt dat de maanlandin­g is mislukt, en alle astronaute­n van de Apollo 11-missie zijn omgekomen. De nieuwe strategie van Facebook heeft ook als voordeel dat de personen en instanties die de desinforma­tie verspreide­n kunnen worden achterhaal­d. Een netwerk met nep-accounts dat door AI-gegenereer­de foto’s gebruikte om de nepaccount­s te verbergen werd opgerold en verwijderd.

Facebook werkt ook samen met persbureau Reuters voor trainingen voor journalist­en om deepfakes en gemanipule­erde media te herkennen. Sinds vorig jaar september is er de Deep Fake Detection Challenge, die mensen aanspoort voor meer onderzoek en om opensource tools te ontwikkele­n om deepfakes te detecteren.

Dat project is een samenwerki­ng tussen onder andere MIT, Microsoft, BBC en AWS plus een aantal mediaen academisch­e instituten en heeft een budget van 10 miljoen dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands