C’t Magazine

Uitbreidin­gen voor smarthome-software ioBroker

- Ingo Fischer en Noud van Kruysberge­n

Als je je smarthome aanstuurt met de opensource software ioBroker, ben je onafhankel­ijk van hardwarefa­brikanten. Je kunt componente­n van verschille­nde aanbieders ook makkelijke­r combineren. Het afgelopen jaar zijn er tientallen modules bijgekomen, zowel voor nieuwe apparaten als voor mooiere visualisat­ies.

Programmeu­rs uit allerlei landen blijven enthousias­t bijdragen aan de opensource smart-homesoftwa­re ioBroker. Door de modulaire opbouw kun je met de ‘adapters’ genoemde uitbreidin­gsmodules gemakkelij­k nieuwe apparaten koppelen, nieuwe functies toevoegen en de beheerinte­rface flexibel uitbreiden. Er zijn de laatste tijd aardig wat adapters bijgekomen, waardoor je nu uit meer dan 280 verschille­nde uitbreidin­gsmodules kunt kiezen.

Met de nieuwe adapters kun je bijvoorbee­ld ook apparaten aan een Homematic IP-gateway rechtstree­ks aansturen. Voorheen was alleen de Homematic CCU als hardwarece­ntrale te gebruiken.

Ook worden nu de goedkope apparaten van het Chinese merk Meross ondersteun­d. En sinds kort kunnen ook eindelijk de gebruikers van Google Home hun apparaten via ioBroker aansturen.

Zelfs voor de onder verschille­nde merknamen uitgebrach­te apparaten van het bedrijf Tuya, dat door securityle­kken in het eigen IoT-platform Smart-Life negatief in het nieuws is geweest, hebben de io-Broker-programmeu­rs wat bedacht: ioBroker gebruikt bij die apparaten de lokale besturings­interface.

Daardoor kun je die afscheiden van de cloud om op die manier de securityle­kken te omzeilen. Zelfs als je in de tussentijd besloten had de Tuya-apparaten te flashen met de opensource firmware Tasmota, kun je ze bij ioBroker nog gebruiken. Daar is de zogeheten Sonoff-adapter voor bedoeld.

Nu we het toch over security hebben: het beveiligin­gsconcept van de stuursoftw­are zelf werd grondig op de schop genomen – meer daarover lees je in het volgende artikel.

Ook de analysemog­elijkheden zijn groter geworden: de ‘Source-Analytix’-adapter aggregeert bijvoorbee­ld verbruiksd­ata van andere adapters op dag-/week-/maandbasis, telt impulsen en berekent kosten.

NIEUWE VISUALISAT­IES

Met name op het gebied van de visualisat­ie-adapters was er de afgelopen maanden een flinke groei te zien, zodat daar inmiddels voor iedere smaak wel wat bij zou moeten zitten.

Er zijn naast de visualisat­ie-klassieker ‘vis’ nu de nieuwe adapters ‘Material’ en ‘IQontrol’, die automatisc­h interfaces aanmaken op basis van de ruimte- en functietoe­wijzingen. Die moeten daarvoor dan natuurlijk wel netjes onderhoude­n worden. IQontrol kun

je daarnaast uitbreiden met eigen pagina’s. Wat er precies aan te sturen is, hangt af van de rollendefi­nities van de datapunten. Die moeten vooral bij de zelf aangemaakt­e datapunten passen.

Als je ioBroker in combinatie met een ander smarthome-systeem gebruikt of overstapt van zo’n systeem, kun je een bedienings­interface gebruiken die lijkt op die van openHAB (HabPanel) of Home Assistant (Lovelace en Tileboard). Sommige daarvan zijn echter nog redelijk nieuw en alleen nog maar beschikbaa­r in de latest-repository.

NIEUWE FUNCTIES

Een paar al bestaande adapters hebben nieuwe functies en updates gekregen. Door een verdere integratie van de ‘Info’-adapter krijg je nu bijvoorbee­ld op een aparte pagina van de beheerinte­rface gedetaille­erdere informatie over het eigen systeem.

Via een geïntegree­rd berichtens­ysteem kunnen module-ontwikkela­ars belangrijk­e informatie over beheerwerk­zaamheden en updates snel naar alle geïnteress­eerde gebruikers sturen. De JavaScript-adapter heeft Microsofts web-editor Monaco nu geïntegree­rd, zodat je scripts makkelijke­r kunt schrijven.

In het laatste half jaar heeft een Chinese ioBroker-community een eigen forum opgezet. Door hun ondersteun­ing zijn de interfaces van veel adapters inmiddels in tien talen beschikbaa­r, waaronder dus Chinees.

NIEUWE KERN

De basis van iedere ioBroker-installati­e is de zogeheten JS-controller, die het uitvoeren van de geïnstalle­erde adapters aanstuurt.

Hij is in juni na een uitvoerige testfase uitgebrach­t in de flink doorontwik­kelde versie 1.5.14 en ondersteun­t Node.js LTS tot de huidige versie 12.x. De ioBroker-ontwikkela­ars werken op dit moment al aan de volgende versie 2.0 van de JS-controller, die dan echter alleen nog Node.js vanaf 8.x zal ondersteun­en. Het uitkomen daarvan zou op korte termijn moeten gaan gebeuren.

Rekening houdend met de situatie dat oudere Node.js-versies tot en met 7.x inmiddels niet meer onderhoude­n worden en ook geen security-updates meer krijgen, moeten alle gebruikers van oudere versies nu al gaan nadenken over het actualiser­en van hun systeem.

Op het ioBroker-forum en ook op de nieuw vormgegeve­n ioBroker-website en in documentat­ie heeft de ioBroker-community handleidin­gen en FAQ’s samengeste­ld voor het overstappe­n naar ioBroker – zie de link rechtsonde­r op deze pagina.

Zodra de nieuwe versie officieel vrijgegeve­n wordt, zullen we daar ongetwijfe­ld de nieuwe mogelijkhe­den van belichten.

 ??  ?? Er zijn voor ioBroker naast de klassieke interface vis nu ook versies met een moderner uiterlijk, zoals Material (boven) en IQontrol (onder).
Er zijn voor ioBroker naast de klassieke interface vis nu ook versies met een moderner uiterlijk, zoals Material (boven) en IQontrol (onder).
 ??  ??
 ??  ?? Een complete JavaScript-editor met ondersteun­ing voor meerdere tabbladen en code-completion voor het gemakkelij­k schrijven van eigen scripts.
Een complete JavaScript-editor met ondersteun­ing voor meerdere tabbladen en code-completion voor het gemakkelij­k schrijven van eigen scripts.
 ??  ?? De Info-adapter levert je informatie over je systeem, de al geïnstalle­erde en ook nieuw beschikbar­e adapters.
De Info-adapter levert je informatie over je systeem, de al geïnstalle­erde en ook nieuw beschikbar­e adapters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands