C’t Magazine

Remote beheer voor technici

- Jan Schüßler en Noud van Kruysberge­n

Programma’s waarmee je voor support op afstand kunt inloggen op een andere pc zijn er in overvloed. Maar lang niet allemaal zijn ze ook praktisch voor commerciee­l gebruik. Er blijken namelijk grote verschille­n in het bedienings­gemak voor de hulpzoeken­den.

Programma’s voor beheer op afstand kunnen zich richten op de meest uiteenlope­nde doelgroepe­n. Een specialist of een helpende hand kan hiermee inloggen op een andere pc om een probleem op afstand op te lossen. Enige tijd geleden hebben we al eens gekeken naar programma’s die gratis zijn voor privégebru­ik en die apps bieden voor mobiele apparaten [1]. Deze keer ligt de focus iets anders, namelijk op software waarmee een commerciël­e partij zijn klanten kan ondersteun­en.

Op het eerste gezicht is de markt voor dergelijke programma’s erg groot. Maar niet alle producten zijn makkelijk te hanteren, vooral niet voor de eindgebrui­kers. Een belangrijk criterium bij het uitkiezen van de software was voor ons daarom dat ook volledig onervaren gebruikers er snel mee uit de voeten moeten kunnen. Het gaat dan om het downloaden en starten van de verbinding­stool, het daar intypen van een toegangsco­de die de expert doorstuurt (of een code aan de expert doorgeven), en daarna nog een paar keer op bevestigin­gen klikken zodat de expert toegang krijgt tot de computer.

De verbinding­stool mag standaard geen installati­e of configurat­ie vereisen. Daardoor vallen bijvoorbee­ld de ingebouwde remote-desktopver­binding van Windows en VNC-producten buiten de boot. Die zijn namelijk niet in staat een verbinding door NAT-grenzen heen op te zetten en hebben daarom een VPN-verbinding nodig. Ook de Chrome Remote Desktop van Google valt er buiten, want om die te gebruiken is een Google-account vereist.

Voor een expert of beheerder zijn functies interessan­t zoals het loggen van de verbinding­en voor de facturatie na afloop en de mogelijkhe­id om bij eigen problemen (met de software) support van de producent te krijgen.

Anders dan bij de vorige vergelijke­nde test voor privégebru­ikers zijn sommige features daarbij niet zo belangrijk. Aangezien een profession­ele supportmed­ewerker bijvoorbee­ld ook onderweg meestal een fatsoenlij­ke laptop bij zich heeft, beschouwen

we de beschikbaa­rheid van client-apps voor Android en iOS hier eerder als een leuke toevoeging. Je kunt je er in noodgevall­en prima mee redden, maar het is geen essentiële voorwaarde. Daarom kijken we wel of er mobiele apps beschikbaa­r zijn, maar we testen die niet tot op het bot. Voor zakelijke klanten is het bovendien niet relevant of ze het product ook langere tijd gratis kunnen gebruiken. De meeste producten zijn voor zakelijk gebruik namelijk toch niet gratis.

Grote ondernemin­gen hebben nog andere eisen, bijvoorbee­ld de mogelijkhe­id om software via groepsbele­id geautomati­seerd voor honderden of zelfs duizenden werkplekke­n uit te rollen en te configurer­en. Ook daar zullen we ons hier uitdrukkel­ijk niet mee bezighoude­n. Onze doelgroep is de zelfstandi­ge IT-beheerder die regelmatig onderhoud op afstand doet bij verschille­nde bedrijven- of privéklant­en en die misschien een paar medewerker­s in dienst heeft.

GETESTE SOFTWARE

Op grond van de genoemde criteria kwalificee­rden zeven producten zich voor de test: AnyDesk, ISL Online, Remote Utilities, LogMeIn RescueAssi­st, Nanosystem­s SupRemo, TeamViewer en VNC Connect van Real-VNC.

Dergelijke software bestaat technisch gezien uit twee delen: een host (ook server genoemd) en een client. In tegenstell­ing tot wat de namen misschien doen vermoeden, is de host de software die de verbinding op afstand aanneemt. De host draait dus op de computer van degene die hulp zoekt. Omdat dat

vaak de ‘klant’ is, noemen sommige producente­n dat verwarrend genoeg ook wel de clientmodu­le. Aan de andere kant van de verbinding gebruikt de expert juist de client, soms ook viewer genoemd, om verbinding te maken. Sommige producente­n houden host en client strikt gescheiden in verschille­nde softwarepa­kketten. In andere gevallen zitten beide functies in hetzelfde programma.

Soms zijn beide varianten beschikbaa­r, bijvoorbee­ld bij TeamViewer, waarbij in het standaardp­rogramma beide functies aanwezig zijn, maar er voor onervaren eindgebrui­kers ook een simpele QuickSuppo­rt-module bestaat.

De normale gang van zaken voor een remote-verbinding is dat de expert zijn klant eerst een url doorgeeft om een verbinding­stool te downloaden. Sommige aanbieders hebben speciale landing-pages waarop de klant de tool heel eenvoudig kan downloaden en daarbij soms meteen de toegangsco­de kan invoeren die hij van de expert krijgt. Aan de andere kant bieden sommige producten aan de kant van de expert de mogelijkhe­id om een uitnodigin­gsmail te sturen.

TOEGANG VERLENEN

De totstandko­ming van de verbinding gebeurt door het invoeren van een code van acht tot twaalf cijfers. Afhankelij­k van het product moet de klant dit aan zijn expert doorgeven of andersom. Daarna moet de klant soms nog een UAC-bevestigin­g aanklikken om toegang te geven tot zijn beeldscher­m en besturing.

De aanbieders gaan daarbij verschille­nd met de rechten om. In de standaardc­onfigurati­e verloopt de toegang bij AnyDesk, RescueAssi­st en VNC niet met administra­torrechten. Een expert kan die met een klik aanvragen, wat nogmaals interactie van de klant vereist – die moet de rechten lokaal met een UAC-bevestigin­g toestaan.

AnyDesk is de enige aanbieder waarbij de klant diverse rechten (invoer, geluid, sessie opnemen etc.) kan uitvinken vóórdat hij met de verbinding akkoord gaat.

FUNCTIES

Naast alleen de toegang op afstand bieden de geteste producten soms meer en soms minder extra functies. Voor de hand liggend zijn een chatfuncti­e, een module om bestanden uit te wisselen en een gemeenscha­ppelijk klembord. Maar met dat laatste kun je alleen bij AnyDesk, ISL en TeamViewer ook bestanden heen en weer kopiëren. Een functie die de toetsencom­binatie Ctrl+Alt+Del verstuurt kan ook erg handig zijn. Alle geteste programma’s bieden die, maar dat werkte niet bij AnyDesk (de knop was grijs) en RemoteUtil­ities (er gebeurde niets).

Wat daarbij minder vaak voorkomt, is de mogelijkhe­id om iets op het remote-beeldscher­m te tekenen (AnyDesk, ISL, TeamViewer, VNC Connect), een optie voor het versturen van sessie-uitnodigin­gen via de mail (ISL, RescueAssi­st, TeamViewer) of videobelle­n (ISL, TeamViewer). Verbazingw­ekkend genoeg bieden niet alle programma’s de mogelijkhe­id om sessies in een videobesta­nd vast te leggen – dat ontbreekt bij SupRemo en VNC Connect.

Een dedicated landing-page, waar eindgebrui­kers het programma voor het beheer op afstand zo eenvoudig mogelijk kunnen downloaden, vind je alleen bij ISL, LogMeIn en RealVNC.

Bij AnyDesk en SupRemo zijn de programma’s direct op de reguliere website van de producent met een klik te downloaden. Bij RemoteUtil­ities moet je eerst naar de downloadpa­gina klikken en dan een van de drie hostversie­s downloaden (een installati­epakket in het EXE- of MSI-formaat of een installati­evrij programma). TeamViewer biedt de software wel direct op zijn startpagin­a aan, maar de vooral voor onervaren eindgebrui­kers zeer geschikte QuickSuppo­rt is daar helaas niet direct gelinkt.

ALLES HEEFT ZIJN PRIJS

De prijzen van de geteste software lopen sterk uiteen. Bij Remote Utilities mogen commerciël­e klanten de software in beperkte mate ook gratis gebruiken. Daarbij is de functieomv­ang van de software nauwelijks minder, maar zijn de gratis licenties wel alleen geschikt voor incidentee­l gebruik. Remote Utilities kan dan maximaal tien pc’s aansturen.

TeamViewer heeft in de branche de naam hoge prijzen te vragen. Dat verwijt is niet geheel ten onrechte. De instapprij­s van 383 euro per jaar neemt snel toe als je meerdere gebruikers of meer dan één gelijktijd­ige remote sessie nodig hebt of bijvoorbee­ld mobiele apparaten op afstand wilt beheren.

Maar het kan nog duurder. Het Amerikaans­e bedrijf LogMeIn wil voor zijn RescueAssi­st 468 euro per jaar hebben. Daarvoor krijg je als gebruiker wel veel gemak, maar niet heel veel functies. Bovendien verloopt de hele dienst via een browser. Er is alleen speciale software

voor de remote-computers en mobiele apparaten, maar is er geen aparte clientsoft­ware – die draait volledig in de browser.

Verder beginnen de meeste prijzen bij rond de 100 euro per jaar, met daarbij wel kleine verschille­n in de licentiemo­gelijkhede­n per gebruiker en werkplek, met de bijbehoren­de verschille­nde tariefupgr­ades.

Een bijzonder prijsaspec­t ligt bij de meeste producente­n echter niet bij het aantal toegestane gebruikers, maar bij het aantal remote sessies dat je bij het gekozen tarief tegelijker­tijd kunt gebruiken – de zogenoemde simultane of gelijktijd­ige verbinding­en. Meer simultane verbinding­en is in het algemeen het aspect dat bij tariefupgr­ades de prijs het meeste opdrijft.

En dat ligt vanuit prijs-strategisc­h oogpunt ook voor de hand. Is de klant geen gelegenhei­dsfreelanc­er, maar een zeer drukke zelfstandi­ge ITer, die misschien ook nog supportmed­ewerkers in dienst heeft, dan staat of valt de productivi­teit van zijn ondernemin­g onder meer met het feit of hij ook meerdere klanten tegelijk kan helpen.

Een regelrecht­e exoot onder de geteste software is het Amerikaans­e bedrijf Remote Utilities, dat zijn gelijknami­ge software niet als abonnement maar als permanente eenmalige licentie verkoopt. Dat levert voordelen op (geen abonnement­sgelden), maar ook het bekende nadeel (upgrades naar nieuwe major-releases kosten geld).

Over abonnement­en gesproken: de gebruikeli­jke abonnement­sduur is één jaar. Een kortere duur met in principe dan iets hogere prijzen wordt alleen aangeboden door LogMeIn voor RescueAssi­st (per maand) en Nanosystem­s voor SupRemo (per kwartaal).

CONCLUSIE

Het meest aanspreken­de totaalpakk­et in deze test komt objectief gezien van TeamViewer. Dat biedt uitstekend­e configurat­iemogelijk­heden, allerlei uitbreidin­gen en een verregaand­e support voor toegang tot Android-apparaten. Maar als je naar de prijs kijkt, dan rijst bij potentiële klanten de vraag: heb ik dat allemaal ook nodig?

Geschikte alternatie­ven, die alle essentiële functies hebben, komen van AnyDesk en ISL. SupRemo en VNC Connect komen alleen in aanmerking als je geen video-opnames van de sessies nodig hebt.

RescueAssi­st van LogMeIn neemt in zekere zin een uitzonderi­ngspositie in. Het is aan de ene kant duur en heeft ook niet overdreven veel functies, maar biedt aan de andere kant wel een zeer toegankeli­jke bediening en is met zijn webinterfa­ce in principe te gebruiken vanaf elke computer die een browser heeft.

Literatuur

[1]Jan Schüßler, Genoeg gelopen, Remote software voorkomt versleten schoenen of autobanden, c’t 9/2017, p. 92

 ??  ??
 ??  ?? RescueAssi­st van LogMeIn draait volledig in de browser – handig als je vaak vanaf verschille­nde computers aan remote-beheer moet doen.
RescueAssi­st van LogMeIn draait volledig in de browser – handig als je vaak vanaf verschille­nde computers aan remote-beheer moet doen.
 ??  ??
 ??  ?? TeamViewer laat op functiegeb­ied weinig te wensen over. Als je bereid bent meer te betalen, kun je zelfs een ticketsyst­eem krijgen of augmented-reality om nog beter met je klant mee te kijken.
TeamViewer laat op functiegeb­ied weinig te wensen over. Als je bereid bent meer te betalen, kun je zelfs een ticketsyst­eem krijgen of augmented-reality om nog beter met je klant mee te kijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands