C’t Magazine

GoPro Hero 8 Black actioncam

- Joachim Sauer en Marco den Teuling

Bij het filmen van spannende acties wil je stabiele en schokvrije videobeeld­en, bijvoorbee­ld met een actioncam van marktleide­r GoPro. Het nieuwste model Hero moet beginners en gevorderde­n aanspreken met verbeterde beeldstabi­lisatie en een montage zonder kletterend­e bevestigin­g.

De Hero 8 is groter dan zijn voorganger, maar er is geen apart bevestigin­gsframe voor nodig. Daardoor is hij gemonteerd al met al toch een paar mm kleiner en 20 gram lichter, en ben je meteen ook verlost van het gekletter in het frame, zelfs op extreem hobbelige parkoersen.

De beeldstabi­lisatie bij de Hero 8 is verbeterd. Hij kan ook op extreme parkoersen schokvrije beelden leveren. Vergeleken met niet-gestabilis­eerde opnames zijn ze wel wat onscherper, maar bijna zonder dubbele beelden en vrij van jitter. Beelden zijn standaard sterker gekleurd dan voorheen, in de ProTunes-instelling­en kun je eventueel wel een kleurprofi­el kiezen dat de verzadigin­g vermindert.

De automatisc­he belichting werkt ook bij de Hero 8 erg goed. Voor goede opnames kun je wel het beste een maximum van 400 ISO instellen: incidentee­l is 800 ISO acceptabel, hogere waarden geven bijna altijd te veel ruis. De Hero 8 blij een camera voor goed dag- of kunstlicht. Bij het wisselen daartussen wordt de witbalans keurig en vloeiend aangepast.

De so ware is weinig veranderd. Je kunt bij de instelling­en tot acht favorieten definiëren en snel kiezen. Vier daarvan zijn voorgedefi­nieerd, maar kun je ook makkelijk aanpassen. Dat kan tevens in de app, die nu sneller een preview toont, vooral op grotere afstand. De goede touchbedie­ning is nauwelijks veranderd. Spraakcomm­ando’s werken sneller, maar kunnen per abuis worden opgepikt uit gesprekken in de buurt.

De veranderin­gen qua behuizing vallen meer op. De accu, microSD-geheugenka­art en USB-C-aansluitin­g zitten nu goed toegankeli­jk achter een enkele klep aan de zijkant. Helaas is de HDMI-uitgang gesneuveld.

De accu lijkt op die van de Hero 7, maar als je de accu daarvan in de 8-versie stopt, kun je niet alle functies gebruiken: de 4Kresoluti­e en de Boost-modus voor de stabilisat­ie vereisen de nieuwe accu.

De accuduur is iets meer dan 50 minuten, met alle opties ingeschake­ld en meestal het scherm aan. Bij de test werd na circa 30 minuten de opname echter gestopt wegens oververhit­ting. Daar hadden we buiten geen last van.

De nieuwe timewarp-functie beviel ons goed, maar die is vooral geschikt voor selfievide­o’s. Daarvoor komt GoPro overigens nog met accessoire­s zoals een microfoon, ledlamp en kantelbaar display.

De Hero 8 is vooral verbeterd op punten die voornameli­jk van belang zijn voor het filmen van gave actiescène­s. De verbeterde stabilisat­ie levert goede video’s op. Dat je geen los bevestigin­gsframe nodig hebt is handiger en zorgt voor minder gekletter. Voor selfies en rustige video’s is de inmiddels goedkopere Hero 7 Black echter bijna net zo geschikt.

 ??  ?? sensor 1/2,3 inch, 12 megapixel
beeldhoek (min/max) 86° ... 113°
beelden/s in full-hd 240/200/120/100/60/50/30/25 ... in 4K 60/50/30/25
kwaliteit full-hd, 4K 30 Mbit/s, 60 Mbit/s
formaat full-hd, 4K MPEG-4, MPEG-4 + HEVC
afmetingen, gewicht 6,6 × 4,8 × 2,8 cm, 124 g gopro.com € 380
sensor 1/2,3 inch, 12 megapixel beeldhoek (min/max) 86° ... 113° beelden/s in full-hd 240/200/120/100/60/50/30/25 ... in 4K 60/50/30/25 kwaliteit full-hd, 4K 30 Mbit/s, 60 Mbit/s formaat full-hd, 4K MPEG-4, MPEG-4 + HEVC afmetingen, gewicht 6,6 × 4,8 × 2,8 cm, 124 g gopro.com € 380
 ??  ?? Dankzij de uitklapbar­e beugels is geen kletterend bevestigin­gsframe nodig.
Dankzij de uitklapbar­e beugels is geen kletterend bevestigin­gsframe nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands