C’t Magazine

Vijf bluetooth in-ears getest

Dennis Schirrmach­er, Hartmut Gieselmann en Alieke van Sommeren

-

Komt er wel fatsoenlij­k geluid uit in-ears ter grootte van een vingerkoot­je? Hoe lang gaan ze mee met die kleine accu’s? Dat en meer beantwoord­en we in een uitvoerige test van vijf van dergelijke wireless in-ear headsets.

De perfecte wireless in-ear headset bestaat niet. Maar er zijn kenmerken die een set in-ears voor bepaalde situaties erg geschikt maken. Als jij elke dag met het OV op en neer reist, wil je graag een actieve noisecance­lling. Voor sporters moeten in-ears prettig en stevig blijven zitten. In alle gevallen moet het op het gebied van geluid in ieder geval goed genoeg zijn.

In deze test leggen we vijf in-ears naast elkaar: de Bang & Olufsen Beoplay E8, Beat Powerbeats Pro, Bose Soundsport Free, Cambridge Audio Melomania 1 en de Sony WF-1000XM3. Ze hebben elk hun sterke punten, zodat je voor elk scenario wel een passende wireless in-ear-set kunt vinden. De prijzen lopen uiteen van 160 tot 250 euro. Als je nog meer wireless inears wilt bekijken, kun je ons eerdere vergelijke­nde artikel [1] bekijken.

VERBINDING MAKEN

Alle in-ears in deze test maken via bluetooth contact met je smartphone of pc. Voor de communicat­ie worden verschille­nde codecs als SBC, ACC en aptX gebruikt, die ook door de andere kant ondersteun­d moeten worden. De codecs hebben elk een eigen compressie waarmee ze de datarate beperken. We hoorden bij het beluistere­n echter weinig verschil tussen SBC, AAC en aptX.

Hoe iets klinkt is nogal subjectief en het geluid van een hoofdtelef­oon meten is lastig [2]. Er komen ook persoonlij­ke voorkeuren en kenmerken om de hoek kijken, zoals hoe je binnenoor gevormd is. Om de verschille­nde eigenschap­pen van de in-ears te beschrijve­n, hebben we de frequentie­respons gemeten met een gekalibree­rd kunsthoofd en vergeleken met een grotendeel­s neutraal klinkende Sennheiser HD600. Aan de hand van de frequentie­curves in de kaders kun je achterhale­n welk model bijvoorbee­ld nadruk legt op de bas of de middentone­n laat wegvallen.

Bij de test maakten alle in-ears in een paar seconden contact met een Android- of iOS-apparaat. Alleen de Sony biedt het supersimpe­l koppelen via NFC, door de in-ears op een compatibel­e smartphone te leggen. De Sony was ook de set met de grootste range. De

Bluetooth 5-verbinding brak pas af bij zo’n 20 meter afstand tot de smartphone. Hekkenslui­ter op dit gebied was de Bose (Bluetooth 4.2), die het na maximaal tien meter voor gezien hield. Voor onderweg maakt de range niet zoveel uit, omdat je je afspeelapp­araat meestal direct onder handbereik hebt.

Door de draadloze verbinding hebben alle in-ears last van een meestal vrij forse latentie. Bij normaal muziek luisteren heb je daar geen last van, maar wel als je een film gaat kijken. Als de videoplaye­r de vertraging niet wegpoetst, heb je bij vertraging­en vanaf zo’n 80 ms last van een irritant uit het lood lopende lipsync. Alleen het model van Bang & Olufsen bleef onder die waarde, de rest lag daar flink boven.

ACCUDUUR

De in-ears zijn zeer compact van formaat en hebben daardoor heel kleine ingebouwde accu’s. De accuduur liep uiteen van vier uur (Beoplay E8) tot elf uur (Powerbeats). Handig: als er geen audio wordt afgespeeld, schakelen de oordopjes zichzelf na een paar minuten uit. Bij Sony kun je die tijd zelfs aanpassen met de bijbehoren­de app.

Als de in-ears onderweg leeg raken, hoef je ze alleen maar in de meegelever­de case te stoppen om ze weer op te laden. Bij de meeste modellen heeft de case genoeg capaciteit om de dopjes twee keer volledig op te laden. De case van Sony kan de dopjes drie keer volledig opladen, die van Cambridge Audio zelfs vier keer. De Beoplay E8 is ook verkrijgba­ar in een fiks duurdere 2.0-versie, waarbij je de case draadloos kunt opladen.

De Beoplay E8 en Melomania 1 hebben de kleinste cases. Die stop je probleemlo­os in je broekzak. De cases voor de Beats, Bose en Sony vallen wat groter uit en zijn nogal bulky als je ze in je broekzak stopt. De B&O, Bose en Cambridge Audio hebben cases met statusleds om het accuniveau af te lezen.

FIT & COMFORT

Om de pasvorm aan kleine en grote oren aan te kunnen passen, worden de in-ears geleverd met meerdere opzetstukj­es (tips) van verschille­nde grootte. Als de in-ears te los in je oren zitten vallen ze niet alleen uit je oren als je je hoofd snel beweegt, maar kan de bas ook wegvallen. Kies een tip die je gehoorgang afsluit, zonder dat je een onaangenam­e druk voelt. Bij het model van Cambridge Audio kreeg één tester met geen enkele meegelever­de tip een fijne fit en was de bas daardoor afwezig.

De modellen van Beats en Bose bleven het beste zitten. De Powerbeats hebben een beugel die je achter je oor steekt om zo de in-ear te verankeren. Voor brildrager­s is dat echter vaak geen comfortabe­le optie. Het model van Bose heeft tips met vleugels die in je oorschelp klemmen. Door die extra’s zijn deze twee in-ears prima geschikt voor sportief gebruik. Met de Bose Soundsport Free en zijn IPX4-certificer­ing (spatwaterd­icht) is joggen in de regen ook geen probleem. De Cambridge Audio Melomania zijn zelfs tegen waterstral­en bestand (IPX5), maar zitten niet zo stevig in je oor als de Beats en Bose.

Een nadeel van de in-ears van Bose is dat ze dankzij hun in verhouding forse formaat er wat vreemd uitzien, alsof er iets uit je oren groeit. De Powerbeats vallen door de beugels ook extra op. De B&O en Sony vallen in verhouding kleiner uit, maar ze vallen nog steeds wel op. De Melomania van Cambridge Audio zijn het minst opvallend en het kleinst.

Bij alle modellen kun je direct op de dopjes zelf de muziekweer­gave regelen. Helemaal optimaal gaat dat niet. Bij Bose zijn de knoppen op de rechterdop te klein en moeten ze te hard worden ingedrukt. De bediening was het minst prettig, we moesten vaak met een vingernage­l naar het volgende nummer zappen.

B&O en Sony gaan voor touchbedie­ning. Je hebt geen voelbare feedback, en dat is even wennen. De modellen van Beats en Cambridge Audio zijn dankzij de in verhouding grote mechanisch­e knoppen makkelijke­r te bedienen. Bij Sony’s in-ears moet je een andere functie van de twee aanraakvla­kken laten vervallen als je het volume via de dopjes zelf wilt regelen: welke twee bedienings­functies je wilt, stel je in met de app.

APPS EN BELLEN

Afgezien van de Melomania 1 en Powerbeats zijn alle in-ears zowel met een Android- als iOS-app te

bedienen. De Powerbeats zijn volledig in het iOS-ecosysteem opgenomen. Behalve de eenvoudige­re pairing is ook de accuduur van de dopjes en de case op het scherm van een iPhone afleesbaar. Voor Android-apparaten ontbreken deze features.

De apps van B&O en Sony hebben een equalizer om het geluid naar eigen smaak aan te passen. Sony heeft daarnaast nog opties voor de noisecance­lling en het doorgeven van omgevingsg­eluid.

De app van Bose biedt geen equalizer, maar wel een locatiebep­alingsfeat­ure om een eventueel verloren dopje weer terug te kunnen vinden. Om dat te laten werken, moet de locatiebep­aling continu aanstaan. Bij de test werkte de functie ook bij uitgeschak­elde dopjes in de case voor beide dopjes.

Alle in-ears hebben een ingebouwde microfoon zodat je ze voor handsfree bellen kunt gebruiken. De spraakkwal­iteit was over het algemeen echter niet om enthousias­t van te worden. Opgenomen stemmen bij de Melomania 1 klinken krakend en bij Bose dof en verre van levendig.

De microfoon van de Sony geeft stemmen prettig helder door, maar heeft last van gesis en hakkelen. Voor een kort belletje naar huis zijn alle in-ears prima, maar voor een langdurig gesprek met een collega kun je beter de dopjes wegleggen en je telefoon pakken.

BIJZONDERH­EDEN

De WF-1000XM3 van Sony heeft het leukste extraatje: het is het enige model met actieve noisecance­lling (ANC).

De in-ears nemen het geluid om je heen op en spelen de fase 180 graden gedraaid weer af waardoor in het gunstigste geval het geluid compleet wegvalt. In de praktijk wordt dat lastiger gemaakt door veel bijkomende factoren.

Sony heeft wel goed werk geleverd bij de in-ears en de tot nu toe voor onze oren beste ANC voor in-ears afgeleverd. Een van de testers heeft vrijwel niets van het geruis en gezoef van een ICE-trein meegekrege­n.

Als je veel op de fiets zit, is de Sony geen goede optie. Door de vorm krijg je dan een permanent klapperen te horen, wat op je zenuwen gaat werken. Dat gebeurt ook als je al lopend de dopjes in hebt en er een flinke windvlaag voorbij suist.

Met de juiste tips en een zo optimaal afgesloten gehoorkana­al krijgen de B&O en Cambridge Audio ook prima passieve noisecance­lling voor elkaar. De modellen van Beats en Bose overtuigen op dit punt niet helemaal. Bij de Soundsport is dat niet zo erg; het is bij het sporten beter dat je niet compleet van de buitenwere­ld afgesloten bent.

CONCLUSIE

Op het gebied van geluid springt de Sony WF-1000XM3 er positief uit met zijn neutrale geluid. De gekoppelde audiospele­r moet wel AAC ondersteun­en, anders neigen de hoge tonen naar wat te schel. Daarnaast heeft hij een goede accuduur, actieve noisecance­lling en zit hij prettig in de oren.

Sporters kunnen kiezen uit de Powerbeats en de Bose. De Powerbeats zitten goed vast en hebben een duidelijk langere accuduur. Het model van Bose klinkt wat beter gebalancee­rd en kan tegen een spatje water. Een alternatie­f is de eerder door ons geteste Audio-Technica ATH Sport 7 TW. Die is op het moment van schrijven voor zo'n 170 euro verkrijgba­ar. Die ATH Sport 7 TW heeft een goed geluid en goede fit, maar de accuduur is slechts maximaal drie uur [1].

Bij bijna alle geteste in-ears in deze test was er ook altijd wel een minpunt, dat je zeker moet meenemen in je beslissing. Zo heeft de Melomania 1 van Cambridge Audio een slechte pasvorm, dus zorg dat je de set voldoende ruim kunt testen. De Bose heeft een flinke latentie, de B&O heeft onaangenam­e hoge tonen en de Powerbeats hebben een te sterk gekleurd geluid.

Literatuur

[1] Hartmut Gieselmann en Alieke van Sommeren, Fancy oordoppen, Klinken dure bluetooth in-ears echt beter dan goedkopere?, c’t 7-8/2019, p.48

[2] Hartmut Gieselmann, Meten, weten en horen, Waarom het geluid van een hoofdtelef­oon amper te meten is, c’t 10/2018, p.78

 ??  ??
 ??  ?? Met de app van Sony kunnen de in-ears het niveau van de ANC aanpassen op basis van wat je doet: in dit geval strekten we even de benen op de werkvloer.
Met de app van Sony kunnen de in-ears het niveau van de ANC aanpassen op basis van wat je doet: in dit geval strekten we even de benen op de werkvloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands