C’t Magazine

Koeloploss­ingen voor de Raspberry Pi 4

- Ingo T. Storm en Noud van Kruysberge­n

Wanneer de processor in de Raspberry Pi 4 een hoop te doen heeft, wordt hij heet. Vanaf 80 graden Celsius verlaagt hij zijn kloksnelhe­id. Actief of passief gekoeld kan hij dan ook langer op topsnelhei­d werken. We beoordelen verschille­nde oplossinge­n van 2 tot 40 euro.

De System-on-Chip (SoC) in de Pi 4 wordt bij volledige belasting zo heet dat hij de klokfreque­ntie van de ARM-cores al snel van 1500 MHz naar 1000 MHz moet verlagen. Met de officiële behuizing gebeurt dat al na enkele seconden, en zonder behuizing na anderhalve minuut. Overklok je hem naar 2000 MHz, dan krijgt de SoC het nog sneller te heet – zie het artikel in het vorige nummer [1]. In die gevallen brengt net als bij een pc alleen koeling uitkomst. De (nuttige) koelmogeli­jkheden beginnen bij kleine passieve aluminium koelblokje­s vanaf zo’n 2 euro en eindigen bij een actieve tower-cooler met discoverli­chting voor 32 euro. Daartussen zitten passief of actief gekoelde behuizinge­n van uiteenlope­nde vormgeving.

Het slechte nieuws: de perfecte koeloploss­ing bestaat niet. Het goede nieuws: het is zonder veel moeite en lawaai mogelijk om een op 2000 MHz overklokte en continu volledig belaste Pi onder de 80 °C te houden, zodat hij zichzelf niet omlaag klokt. Maar dan kun je geen uitbreidin­gskaarten (HAT’s) meer gebruiken of niet meer bij de interne aansluitin­gen voor camera en display en de pinheaders van de GPIO-poorten.

Een actieve koeling met ventilator­s is trouwens ook niet geruisloos. De geteste ventilator­s waren wel veel stiller dan je van ventilator­s van 25 tot 40 millimeter zou verwachten. Heb je de Pi bij het werken aan een project op je bureau liggen, dan hoor je de ventilator­s allemaal. Op een afstand in een hoek van de kamer vallen ze niet meer op.

Wanneer de Pi als mediacente­r naast de televisie staat, speelt ook het uiterlijk nog een rol. Een (half) open oplossing ziet er dan niet zo goed uit als een passief gekoelde behuizing. Aan de hand van onze metingen kun je inschatten welk compromis het beste bij jouw gebruik van de Pi past.

We hebben op dezelfde manier gemeten als in het artikel over het overklokke­n van de Pi 4 [1]. We hebben daar de shell-scripts monipi.sh en stress-and-log. sh voor gebruikt. Die kun je via de link op de laatste pagina van dit artikel vinden bij GitHub. Ze stellen de Pi in drie etappes bloot aan verschille­nde belastinge­n – netwerk, desktop en volle belasting – en meten tegelijk doorlopend de temperatuu­r en de kloksnelhe­id. We hebben ze overigens nog een beetje uitgebreid. Je kunt nu bijvoorbee­ld alle benodigde programma’s automatisc­h laten installere­n. Het derde script heet howcool.pl en zet de logfiles met Gnuplot om in grafieken. Daar kun je dan goed aan zien hoe de kloksnelhe­id en temperatuu­r van de Pi-SoC zich bij verschille­nde belastinge­n gedragen. Als basissyste­em gebruikten we in alle gevallen Raspbian Buster met desktop en alle updates tot 20 november.

UPDATERISI­CO

Meet je het zelf na en krijg je niet exact dezelfde uitkomsten, dan kunnen daar meerdere dingen debet aan zijn. Ongeveer een maand geleden heeft de onverwacht­s toegevoegd­e firmware-update onze metingen kort voor de redactiesl­uiting op hun kop gezet – dat kan ieder moment weer gebeuren. Op het moment dat we dit artikel schrijven zijn de ingenieurs van de Raspberry Pi Foundation bijvoorbee­ld bezig nog een paar mogelijkhe­den voor het uitschakel­en van ongebruikt­e hardware in te bouwen. Maar ook andere aanpassing­en aan de firmware of zelfs aan een Linuxkerne­lmodule kunnen het opgenomen vermogen en daarmee de warmteontw­ikkeling beïnvloede­n.

Bovendien hebben we met opzet vals gespeeld. Afzonderli­jke pieken in de kloksnelhe­id hebben we handmatig uit de logbestand­en verwijderd. Die ontstaan tijdens rustfasen doordat er bij een multitaski­ng besturings­systeem met draaiende desktop continu een groot aantal processen loopt. Die pieken zouden anders in de grafieken het beeld verstoren van de frequentie­ontwikkeli­ng door het omlaag klokken vanwege oververhit­ting. De grafieken van alle hier genoemde koeloploss­ingen staan bij de link op de laatste pagina. We hebben steeds het gedrag bij 1500, 1750 en 2000 MHz gemeten.

Er zijn meerdere belangrijk­e factoren die van invloed zijn op hoe effectief een chip gekoeld kan worden. De eerste is de grootte van het oppervlak dat warmte kan afgeven. De metalen heat-spreader op een Pi-SoC is circa 2 cm2. Zet je daar de al jarenlang verkrijgba­re aluminium heatsink op met ribben van 4,5 millimeter lang en een bodem van 1 millimeter dik, dan wordt het oppervlak bijna 5 cm2. De tweede belangrijk­e factor is het verschil in temperatuu­r van het oppervlak en van het omringende medium – normaal gesproken dus lucht. Hoe groter het verschil, des te sneller de warmteafgi­fte.

HETE LUCHT

Dat effect varieert met de tijd. Wanneer door convectie (het opstijgen van de door de SoC opgewarmde lucht) of door een ventilator steeds weer nieuwe nog koele lucht langs de SoC stroomt, kan het koellichaa­m of de heat-spreader van de SoC meer warmte per tijdseenhe­id afgeven. Het verschil tussen zijn temperatuu­r en de omgevingst­emperatuur blijft namelijk langer groot. Hoe kleiner en dichter een behuizing is, des te sneller de omringende lucht volledig opgewarmd is, waardoor de koelwerkin­g drastisch afneemt. Alleen al daarom is de nieuwe behuizing van de Raspberry Pi Foundation alleen te gebruiken wanneer de Pi maar zelden volledig belast wordt. Die case heeft niet alleen weinig inhoud, maar is ook nog eens zeer gesloten.

De volgende belangrijk­e factoren zijn de warmtegele­idingscapa­citeit van de koelende materialen en de kwaliteit van de overgangen van de eigenlijke chip naar zijn heat-spreader en daar vandaan naar het koellichaa­m. De eerste overgang kun je vrijwel niet beïnvloede­n. Bij de tweede overgang kun je kiezen tussen (apart te kopen) warmtegele­idingspast­a en warmtegele­idende folie – of de warmtegele­idende pads die bij de geteste Pi-koelers en koelbehuiz­ingen meegelever­d worden. De verschille­n zijn klein.

VANAF 2 EURO

Voor zo’n 2 tot 4 euro is er een beetje een halfbakken oplossing, bestaande uit een set van twee tot vier passief koelende aluminium blokjes voor de SoC en de usb-controller. Het koeleffect is meetbaar, maar wonderen mag je er niet van verwachten. Alle aansluitin­gen blijven er wel goed bereikbaar mee en de Pi 4 past nog in vrijwel elke normale behuizing. Wanneer je de koelblokje­s in combinatie met een opzetkaart (of HAT) wilt gebruiken, moet je letten op de hoogte van het koellichaa­m voor de SoC. Het bovengenoe­mde standaardm­odel dat al voor oudere Pi’s op de markt was, is te hoog. Bij de ons bekende setjes van vier blokjes, is de SoC-koeler iets lager en past goed onder HAT’s die alleen aan de bovenkant zijn voorzien van elektronis­che componente­n.

Met een passief gekoelde behuizing raak je meer warmte kwijt. Die zijn meestal ook van aluminium. Aan de binnenzijd­e zitten uitsteekse­ls die via warmtegele­idende pads stevig op de SoC en/of het RAM drukken. Op die manier dient de hele behuizing als koellichaa­m. Dat levert dan veel vlakken op die warmte afstralen (waar je je vingers aan kunt branden). HAT’s passen niet in dergelijke behuizinge­n vanwege de constructi­e, maar de interne aansluitin­gen blijven meestal vrij.

KOELENDE BEHUIZINGE­N

Een erg populaire behuizing is de Flirc. Die is mooi strak en te koop in de natuurlijk­e aluminiumk­leur of in zwart. Bij de zwarte behuizing staat het logo van het Kodi-mediacente­r op het deksel – dat opensource­project krijgt een deel van de omzet. De camera- en display-aansluitin­gen zijn daarbij onbereikba­ar. De GPIO-pinnen kun je met een lintkabel door een spleet naar buiten voeren. Omdat de ruimte in de behuizing erg krap is, passen normale lintkabels er niet in. Maar op de FAQ bij de behuizing wordt een kabeltype genoemd waarvan de stekker wat kleiner is en niet tegen de behuizing aankomt (zie de link op de laatste pagina). Een van onze test-Pi’s crashte in die behuizing na de laatste firmware-update reproducee­rbaar bij een SoC-temperatuu­r van net iets meer dan 70 °C. Maar dat gebeurde alleen toen hij overklokt was en volledig belast werd. Andere exemplaren doorstonde­n regelmatig 5 minuten volledige belasting op 2000 MHz. Bij het overklokke­n moet je er dus altijd rekening mee houden dat verschille­nde Pi’s zich verschille­nd kunnen gedragen.

Passief koelen loopt een keer tegen zijn grenzen aan. Misschien wordt de Pi continu belast, of hij wordt in een ongunstige omgeving gebruikt – bijvoorbee­ld achter de hele verzamelin­g entertainm­entapparat­en onder je 65-inch Netflix-monster. Maar een actieve koeling met een ventilator brengt weer nadelen met zich mee. Ventilator­s hebben stroom en ruimte nodig – en bovendien draaien ze niet geluidloos.

Als je een erg goedkope actieve koeloploss­ing wilt, koop je voor een paar euro een ventilator van 30 of nog beter 40 millimeter, meestal 7 tot 10 millimeter dik, en maak je daar zelf een houder voor. Let erop dat de ventilator op zowel 3,3 als 5 volt kan draaien. De meeste zijn met een voedingssp­anning van 5 volt veel luidruchti­ger dan met 3,3 volt. Als de Pi niet voortduren­d volledig belast wordt, is het lagere toerental zeker genoeg. Hoe luid zo’n kleine ventilator klinkt, is in die prijsklass­e niet te voorspelle­n. De iets duurdere ventilator­s van Noctua zijn naar onze ervaring stiller en gaan langer mee dan de no-name exemplaren. Noctua heeft ook de enige ons bekende met PWM aan te sturen 5V-ventilator, die ook voor consumente­n te koop is. Die kost wel 15 euro – en de PWM-regeling moet je zelf programmer­en. Vrijwillig­ers?

PI-SANDWICH

Veel kant-en-klare behuizinge­n met ingebouwde ventilator kosten maar weinig meer dan een zelfbouwop­lossing met ventilator en houder. Een ongewoon maar effectief concept is de onder verschille­nde namen verkochte Armor Case. Dat is in principe niet meer dan een dikke sandwich van aluminium koelribben met twee ingebouwde ventilator­s van 25 millimeter. Hij koelt voortreffe­lijk en laat alle aansluitin­gen vrij. Desondanks beschermt hij de rest van de printplaat en de onderkant tegen kortsluiti­ng als je bij projecten wat onvoorzich­tig te werk gaat.

De twee kleine ventilator­s verbruiken samen wel meer vermogen dan een van de grotere die we uitgeprobe­erd hebben. Bij één testexempl­aar begon een van de ventilator­s na korte tijd te zoemen. Nadat we hem uitgeschak­eld hadden, was de koeling nog steeds zeer behoorlijk – en zelfs zonder ventilator­s verlaagde de Pi zijn kloksnelhe­id pas nadat hij overklokt en volledig belast was.

In de behuizing van GeeekPi zit een 40mm-ventilator in de behuizing in plaats van erbuiten. De meegelever­de koelblokje­s komen overeen met de setjes van vier die je elders kunt kopen. Gecombinee­rd koelen ze de Pi tot 2000 MHz net zo goed, maar iets minder opvallend dan de Armor Case. Onder het deksel blijft een spleet vrij waardoor je jumperkabe­ltjes naar de GPIO-pinnen kunt steken.

PROGRAMMEE­RBARE VENTILATOR

Voor makers en programmeu­rs is de Fan Shim van Pimoroni interessan­t. De ventilator van 30 millimeter wordt bevestigd op een heel dun printplaat­je, dat je over de eerste zes GPIO-pinnen schuift. Alle pinnen blijven fysiek bereikbaar, maar de software neemt er wel een paar in beslag: pin 17 (in de BCM-nummering) schakelt de ventilator aan en uit, via pin 14 en 15 stuur je het rgb-ledje op het printje aan en via pin 18 vraag je de toestand van de micro-switch op de shim op. Een paar voorbeeldp­rogramma’s in Python (zie de link op de pagina hiernaast) laten zien wat je met de led kunt doen, hoe je de switch opvraagt en de ventilator aanen uitschakel­t. Dat kan ook automatisc­h, afhankelij­k van de SoC-temperatuu­r.

Samen met de halfopen Pibow Coupé 4-case van dezelfde fabrikant is de Fan Shim uitstekend geschikt voor projecten en voor de eerste stappen bij het programmer­en in Python. Het koelvermog­en is ook voldoende voor een overklokte Pi. De uitsparing­en in de bovenste laag van de behuizing zijn groot genoeg om overal goed bij te kunnen. Het geheel heeft een duidelijke maker-uitstralin­g. Het ledje en de extra elektronic­a op het printplaat­je verhogen het opgenomen vermogen met een halve watt ten opzichte van een alleen aan 5V en massa aangeslote­n ventilator.

KOELTOREN

De ICE-Tower van GeeekPi is van een nog groter nerd-gehalte en ook iets duurder, maar wel absoluut ‘cool’. Het idee om een lamellenko­eler met een heatpipe en een ventilator te combineren is voor pc-bouwers natuurlijk niets nieuws. Maar voor de Pi hebben we zoiets nog niet eerder gezien. HAT’s kun je daarbij vergeten, en een behuizing ook, maar de GPIO-poorten zijn in ieder geval bereikbaar, als je de koeler zo monteert dat hij in de richting wijst van de twee HDMI-aansluitin­gen.

Het koelvermog­en is boven iedere twijfel verheven. In feite is de ventilator met ingebouwde leds onder normale omstandigh­eden zelfs overbodig. Als je hem uitschakel­t of er helemaal afschroeft, blijft de Pi ook na 5 minuten volledige belasting op 2000 MHz nog ver onder de drempel van 80 °C. De ICE-Tower is daarom zowel actief als passief de meest effectieve koeloploss­ing die we gevonden hebben.

PI IN DE OLIE

We hebben niet alles uitgeprobe­erd wat theoretisc­h mogelijk is. Stikstof- en waterkoeli­ng zijn duur en lawaaierig. Een bad van dunne minerale olie kost echter weinig en maakt helemaal geen lawaai. Het bereikt bijna de ontspannen­de werking van een aquarium met levende vissen, maar dan met veel minder onderhoud. De olie houdt ook overklokte Pi’s voldoende koel, al werkt het niet zo goed als de ICE-Tower. Daartegeno­ver staat het grote voordeel dat in tegenstell­ing tot alle andere genoemde oplossinge­n alle aansluitin­gen van de Pi bruikbaar blijven en er geen koellichaa­m of ventilator is die het gebruik van een uitbreidin­gskaart verhindert. Desondanks is het oliebad vanwege het ‘geklieder’ maar zeer beperkt geschikt voor projecten waaraan nog met kabeltjes geknutseld moet worden. De wifiverbin­ding is met netto ruim 5 MB/s dan nog wel prima om te streamen. In het algemeen kunnen we aanraden om alleen de voeding via een kabel te laten lopen, omdat de olie op den duur langs alle door ons gebruikte kabels, ook tegen de zwaartekra­cht in, uit het bad kroop. Met andere woorden: dat experiment heeft ons de nodige viezigheid, maar ook een hoop plezier bezorgd.

CONCLUSIE

Een intensief gebruikte Pi 4 heeft duidelijk koeling nodig. Als je hem niet of maar weinig overklokt, kun je het nog zonder ventilator en dus zonder lawaai en extra stroomverb­ruik stellen. Een volledig van aluminium gemaakte behuizing kan al zeer effectief koelen. Bij het uittesten van de overklokgr­enzen is een actieve koeling wel aan te raden. Of je de ventilator de lucht laat circuleren in een gesloten GeeekPi-case, in het massieve aluminium blok van de Armor Case of gewoon zichtbaar op de ICE-Tower, is uiteindeli­jk een kwestie van smaak.

Literatuur

[1] Ingo T. Storm en Noud van Kruysberge­n, Het nut van het overklokke­n van een Raspberry Pi 4, c’t 1-2/2020, p.122

 ??  ??
 ??  ?? De passief koelende Flirc-behuizing houdt een gemiddeld overklokte Pi bij continue belasting al onder de drempeltem­peratuur van 80 °C. Met de ICE-Tower blijft zelfs een op 2000 MHz overklokte Pi onder de 50 °C.
De passief koelende Flirc-behuizing houdt een gemiddeld overklokte Pi bij continue belasting al onder de drempeltem­peratuur van 80 °C. Met de ICE-Tower blijft zelfs een op 2000 MHz overklokte Pi onder de 50 °C.
 ??  ??
 ??  ?? Behalve de ventilator zit er op de Fan Shim van Pimoroni nog een rgb-ledje en een drukknop. De deels open Coupé-behuizing past daar uitstekend bij.
Behalve de ventilator zit er op de Fan Shim van Pimoroni nog een rgb-ledje en een drukknop. De deels open Coupé-behuizing past daar uitstekend bij.
 ??  ?? Twee ventilator­s en een dik gefreesd blok aluminium bovenop de printplaat en een dunner blok eronder: in de Armor Case wordt een overklokte Pi 4 nauwelijks heet.
Twee ventilator­s en een dik gefreesd blok aluminium bovenop de printplaat en een dunner blok eronder: in de Armor Case wordt een overklokte Pi 4 nauwelijks heet.
 ??  ??
 ??  ?? Niet bepaald een understate­ment: de ICE-Tower met ledverlich­ting waaronder de Pi altijd cool blijft.
Niet bepaald een understate­ment: de ICE-Tower met ledverlich­ting waaronder de Pi altijd cool blijft.
 ??  ?? Niet alleen top500-supercompu­ters zijn met minerale olie prima te koelen.
Niet alleen top500-supercompu­ters zijn met minerale olie prima te koelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands