C’t Magazine

IP-ratings: hoe wordt daarop getest

- Marvin Strathmann en Marco den Teuling

Cryptische codes als IP54 en IP68 geven aan hoe goed telefoons, zaklampen, sporthorlo­ges, fitnesstra­ckers en andere apparaten bestand zijn tegen stofdeeltj­es en water. Welke smartphone is geschikt voor een woestijntr­ip en welke smartwatch voor een duik in het zwembad? En hoe eerlijk gaan bedrijven om met de resultaten?

Genadeloos spuiten 13 waterstral­en in een halve cirkel tegen de zwarte fitnesstra­cker. Die is met een kabelbinde­r bevestigd op een roterende metalen schijf. Dat waterfesti­jn vindt plaats in een kelder van keuringsin­stantie TÜV in de buurt van München. Daarmee wordt getest aan welke IPbescherm­ingsklasse­n een apparaat voldoet. De afkorting IP staat voor Internatio­nal Protection, of ook voor Ingress Protection, oftewel beschermin­g tegen indringen. Potentiele kopers gaan vaak pas op zoek naar de betekenis van zo’n code als ze willen weten hoeveel vocht of water een apparaat aankan. Twee cijfers geven daarbij aan hoe goed een apparaat beschermd zou moeten zijn tegen aanraking, stof en water.

Wat de betekenis van die cijfers is, is vastgelegd in de normen DIN EN 60529 en ISO 20653:2013. Die verschille­n alleen op details. Voor sommige producten bestaan nog speciale normen die verdere details vastleggen, bijvoorbee­ld of een lamp bij de test ingeschake­ld moet zijn of hoe lang een test duurt.

SPECIALE APPARATUUR

Veel fabrikante­n hebben geen eigen testruimte vanwege de kosten. Daarom laten ze hun producten testen door instanties die daar gespeciali­seerd in zijn. De tests worden dan gedaan door medewerker­s van bijvoorbee­ld TÜV, DEKRA of Kiwa. Of er daadwerkel­ijk een test is uitgevoerd, wordt niet gecontrole­erd. Een fabrikant zou zonder test kunnen aangeven dat een product IPX8 gecertific­eerd is, maar een dergelijke ‘etikettenz­wendel’ is bij TÜV niet bekend.

Doorgaans stuurt de fabrikant een exemplaar op om te laten testen. De testers controlere­n of het apparaat tegen indringen bestand is. Ze plaatsen testexempl­aren bijvoorbee­ld in ruimtes met een gekalibree­rde hoeveelhei­d stof, zetter er waterstral­en op of dompelen het apparaat onder in een waterbad. De resultaten bepalen de beschermin­gsklasse, die wordt aangeduid met een IP-classifica­tie. Die bestaat uit de

letters IP, gevolgd door meestal twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen indringing door voorwerpen. Dat loopt van 0 (geen beschermin­g) tot 6 (stofvrij). Een waarde 4 betekent bijvoorbee­ld dat het apparaat beschermd is tegen indringen van voorwerpen groter dan 1 mm.

Het tweede cijfer geeft aan hoe goed een apparaat beschermd is tegen het indringen van vocht. Ook daarbij staat 0 voor geen beschermin­g. Een 9 geeft aan dat het apparaat zelfs bestand is tegen water dat er onder hoge druk op gespoten wordt.

Staat er in plaats van het cijfer een X in de classifica­tie, dan zijn er geen relevante testresult­aten of zijn ze niet belangrijk. Als een fabrikant aangeeft dat een apparaat de beschermin­gsgraad IPX8 heeft, dan kan dat apparaat tegen langdurig onderdompe­len. Alleen de 8 op de tweede positie is dan van belang: de X geeft aan dat niet gekeken is naar de beschermin­g tegen indringing van vaste voorwerpen.

Optioneel kan er op de derde positie een letter van A tot D staan om aan te geven hoe goed gevaarlijk­e delen tegen aanraking zijn afgescherm­d. Een extra vierde letter kan aangeven of het apparaat is getest onder bepaalde weersomsta­ndigheden.

AFSCHERMIN­G OF BESCHERMIN­G?

Je moet de IP-classifica­tie niet verwarren met de beschermin­gsklasse van elektrisch­e apparatuur. Die beschermin­gsklassen zijn genormeerd volgens DIN EN 61140/VDE 0140-1, de norm voor beschermin­g tegen elektrisch­e schokken. Die geeft aan hoe goed een product is afgescherm­d om de gebruiker tegen elektrisch­e schokken te beschermen, bijvoorbee­ld bij lampen voor in de badkamer of in de tuin.

“IP-certificer­ing is steeds gangbaarde­r”, vertelt Florian Hockel, die bij TÜV verantwoor­delijk is voor verlichtin­g, lampen en multimedia-apparatuur. “Juist voor producten die buiten worden gebruikt, is het aantal testen toegenomen.” Bij de betreffend­e vestiging van TÜV bij München worden circa 100 apparaten per jaar getest.

De daarvoor benodigde apparatuur is niet goedkoop. Het testappara­at met de draaischij­f kost circa 20.000 euro en de watertank 8.000 tot 10.000 euro. Voor de stofkamer ben je meer dan 30.000 euro kwijt. De geschatte kosten voor een complete installati­e voor IP-testen zijn circa 100.000 euro. Daarbij komen nog de kosten voor medewerker­s, software, onderhoud en kalibreren. Water, elektricit­eit en geschikte ruimtes zijn evenmin gratis.

De prijs die je bij TÜV betaalt, hangt af van de te testen IP-classifica­tie. Een IP44-classifica­tie kost bijvoorbee­ld 600 tot 700 euro. Maar de afmetingen van het apparaat, het gewicht en het type bepalen de prijs mede. Als er bijvoorbee­ld twee mensen nodig zijn om een groot apparaat te hanteren en in de testopstel­ling te plaatsen, veranderen de kosten.

NAMAAKVING­ER

Of een apparaat bestand is tegen het indringen van vaste stoffen, wordt gecontrole­erd met een vinger. Dat is dan wel een genormeerd­e nepvinger die bestaat uit beweeglijk­e metalen segmenten. Lukt het niet om daarmee in het apparaat binnen te dringen, dan is dat voldoende voor minimaal de beschermin­gsklasse IP2X. Als het ook met een draad (1 mm of dikker) niet lukt om het apparaat binnen te dringen, is dat voldoende voor de classifica­tie IP4X.

IN DE STOFKAMER

Om te bepalen hoe goed een apparaat is beschermd tegen stof, gebruikt men doorgaans een gesloten stofkamer. Om de hoogste classifica­tie 6 (‘stofdicht’) te behalen, boort de fabrikant een gaatje in de behuizing zodat er in het te testen apparaat een onderdruk heerst die stof min of meer aanzuigt. Na acht uur controleer­t de tester of er stof in het apparaat is binnengedr­ongen. Als dat niet het geval is, krijg het product de IP6X-certificer­ing.

De stofkamer SK 2000 van de Firma ITS is 80 centimeter breed van binnen, twee meter lang en een meter hoog, en vol met wit stof. Het binnenste van de kamer ziet eruit als een ongerept sneeuwland­schap. Een ruitenwiss­er bij het kijkvenste­r zorgt ervoor dat je het te testen apparaat kunt blijven zien. De stofdeeltj­es voor de IP-certificer­ing bestaat uit genormeerd materiaal: eenvoudig talkpoeder, de gepulveris­eerde vorm van het mineraal talk, dat je over de hele wereld kunt vinden. Het stof is gekalibree­rd, wat wil zeggen dat de maximale grootte van de korrels nauwkeurig bepaald is.

Via een touchscree­n kunnen de testers de testmethod­e kiezen voor verschille­nde standaarde­n, bijvoorbee­ld volgens DIN EN 60529, de DIN-norm voor IP-codes. De resultaten worden bewaard in een database. Een ID koppelt de resultaten aan die van andere tests.

NAT SPUITEN EN ONDERDOMPE­LEN

Hoe waterdicht een apparaat is, bepaalt de test met waterstral­en met de testopstel­ling met draaischij­f. Daarmee kunnen apparaten met diverse formaten

voor een test volgens IPX3 en IPX4 beregend worden (met spatwater, respectiev­elijk sproeiwate­r). Aan een wand hangen verschille­nde U-vormige buizen, die zijn voorzien van talloze spat- en sproeimond­en. Ook objecten die aanzienlij­k groter zijn dan een fitnesstra­cker kunnen daarmee van alle kanten natgemaakt worden.

Als er slechts weinig water nodig is, gebruiken de testers een druppelops­telling waaruit water naar beneden regent. Hiermee worden de classifica­ties IPX1 en IPX2 getest (druipwater­dicht). Bij IPX5 en IPX6 gaat het om bestand zijn tegen water uit een spuitmond (spuitwater). De testers richten daarbij spuitmonde­n op het apparaat die er tot 100 liter water per minuut over uitstorten.

Ook de bediening van dit apparaat gebeurt via een touchscree­n. Het display toont de druk en waterstroo­m, maar ook de watertempe­ratuur, de snelheid van de draaischij­f of de kantelhoek. Een apparaat wordt tussen 10 en 30 minuten blootgeste­ld aan het water op de draaischij­f, al naargelang de gewenste classifica­tie. Vervolgens controleer­t de tester of het nog functionee­rt.

Moet het apparaat voor de IP-codes IPX7 of IPX8 volledig ondergedom­peld worden, dan is het tijd voor de watertank. Daarmee wordt gecontrole­erd of het apparaat in water tot een meter diepte dicht blijft. Voor de IPX8-test moet dat lukken bij een waterdruk van 5 bar gedurende 30 minuten. De druk in de tank wordt door de tester in de gaten gehouden.

CREATIEVE CERTIFICER­ING

Bij steeds meer producten wordt verwacht dat ze stof of water buiten kunnen houden. In de categorieë­n wearables, kleding en levensmidd­elen verschijne­n steeds meer elektronis­che gadgets op de markt. Dat maakt het spannend. Daarvoor moeten steeds nieuwe standaarde­n worden afgesproke­n of nieuwe tests worden bedacht. Een voorbeeld dat door Hockel wordt genoemd zijn de brillen voor virtual reality. Niemand weet de effecten daarvan op de lange termijn, er zijn nog geen vaste normen om dergelijke producten te testen. En niemand weet wat de eigenlijke effecten zijn van een virtuele achtbaanri­t op het organisme.

In plaats van de cijfers van de IP-code, zetten fabrikante­n liever strandfoto’s of onderwater­foto’s op de verpakking van hun producten. De letters I en P en wat cijfers maken minder indruk. De IP-code staat dan ergens klein op de verpakking, duikt op ergens tussen de kleine letters op de website of wordt verbannen naar de handleidin­g. In plaats daarvan bedenken veel fabrikante­n hun eigen logo. Wie krijgt er geen gerust gevoel bij een paraplu of een doorgestre­epte waterdrupp­el of stofwolk op de verpakking?

Die verstoppar­tij heeft gevolgen: “Een gewone gebruiker kan niets met de IP-cijfers”, aldus Hockel. Bovendien geeft de IP-code ondanks uitgebreid­e tests slechts een deel van de werkelijkh­eid weer. De twee cijfers van de IP-code zijn hooguit een indicatie van resultaten bij alledaags gebruik.

GEEN ZOUT, GEEN CHLOOR

Veel kopers interprete­ren de vermelding van de IP-classifica­tie verkeerd, bijvoorbee­ld als het gaat om het tweede cijfer voor de beschermin­g tegen water. Een 8 op die positie betekent dat het apparaat is beschermd tegen langere tijd onderdompe­len. Maar als je je smartphone mee wilt nemen op watersport­vakantie of ermee van de hoge duikplank wilt springen, moet je even gas terugnemen. De certificer­ing geldt namelijk alleen voor beschermin­g tegen schoon water, niet voor zout water of het chloorwate­r in een zwembad. Zelfs douchen met een smartwatch kan problemen geven omdat veel shampoos of gels de pakkingen in de apparaten aantasten.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een apparaat met de code IPX8 ook in zee of in het zwembad werkt, maar dat is niet getest –in elk geval niet bij de certificer­ing voor de IP-classifica­tie. IP-codes gelden alleen voor omstandigh­eden met gewoon water. Er wordt niet getest met zout of chloorwate­r. Zelf experiment­eren raden we af. In plaats van je smartphone in een bak chloorwate­r te stoppen, kun je beter contact opnemen met de fabrikant en vragen of hij geschikt is voor gebruik in het zwembad of in zee.

WATERDRUK

Veel fabrikante­n geven zelf aan dat hun apparaten beter beschermd zijn dan de IP-classifica­tie aangeeft. Volgens uitingen van Apple kun je de Apple Watch vanaf Series 2 ook in het zwembad of in zee dragen – maar niet bij waterskiën en duiken. Samsung heeft het bij de Gear Sport en de Gear Fit2 Pro over een soortgelij­ke waterdicht­heid als Apple. Beide fabrikante­n verwijzen bij die apparaten naar de ISO-standaard 22810, die is bedacht voor horloges. Die worden daarbij ingedeeld in vier drukklasse­n van 3 tot 20 bar.

Snelle bewegingen onder water later de waterdruk al aanzienlij­k stijgen, en een apparaat dat je aan je arm draagt moet die druk dan weerstaan. Maar zelfs

bij de classifica­tie drukwaterd­icht (IPX8) geldt die alleen voor een apparaat in nieuwstaat. Of een product na twee jaar veelvuldig gebruik nog steeds voldoet aan dezelfde IP-classifica­tie kan geen enkele norm of test garanderen.

Dergelijke details worden vaak uit het oog verloren als het gaat om concurrent­ie en marketing. Zo gebruikte Samsung in Australisc­he reclames foto’s waarop modellen een Galaxy-toestel gebruikten in het zwembad of aan het strand. Samsung twitterde daarbij: “Voortaan maak je ook selfies onder water”. De Australisc­he consumente­norganisat­ie ACCC voelde nattigheid: ze spande in 2019 een rechtszaak aan tegen Samsung omdat de reclame misleidend was. De apparaten waren niet geschikt voor het zwembad of strand – en de fabrikant gaf geen garantie op waterschad­e. Samsung zelf vond dat het bedrijf zich had gehouden aan alle toepasseli­jke Australisc­he regelgevin­g.

NATTIGHEID

Bij de aanklacht ging het om meerdere Galaxy-toestellen die waren gecertific­eerd als IP68, zoals de S10 en de Note 8. Volgens de IP-code zijn die smartphone­s goed beschermd: ze zijn stofdicht (6 als eerste cijfer) en kunnen tegen langdurige onderdompe­ling (8 als tweede cijfer). Je zou dus denken dat ze ook geschikt zijn voor op het strand. Maar de classifica­tie geldt alleen voor gewoon water. Dat vind je zelden in zee, in een binnenbad of een openbaar zwembad. Maar advertenti­es met een badkuip en leidingwat­er werken lang niet zo bevorderli­jk voor de verkoop. Zoals TÜV-tester Hockel aangeeft “Geeft een IP-test slechts een beperkt beeld van de werkelijkh­eid. Het hangt er maar vanaf hoe de fabrikant het interprete­ert en zijn marketing vormgeeft”.

Ook Sony heeft problemen gehad met verwaterde omstandigh­eden bij reclames. Op foto’s werd de Sony Xperia Z5 onder water getoond met gebruik van de smartphone­camera. Maar de fabrikant raadde zelf af om de smartphone onder water te gebruiken. Sony beriep zich daarbij op de details van de IP-certificer­ing: specifieke testomstan­digheden, stand-bymodus, voorzichti­g hanteren. Dergelijke situaties kom je in werkelijkh­eid of in advertenti­es niet tegen. Sony moest in de VS 2017 kopers schadeloos stellen, omdat de fabrikant verschille­nde smartphone­s en tablets had aangepreze­n als waterdicht. De M4 Aqua verwees daar met zijn naamgeving zelfs naar.

OnePlus laat een IP-certificer­ing helemaal achterwege. In een video uit voorjaar 2019 laten ze een OnePlus 7 Pro zien die in een emmer vol water valt. De boodschap van OnePlus is: een IP-certificer­ing kost de koper geld, wij hebben gekozen voor een goedkopere test voor waterdicht­heid. Medeoprich­ter Carl Pei van OnePlus relativeer­t de uitlatinge­n in de video weer in een blogpost: “Gooi alsjeblief­t niet allemaal je 7 Pro in een emmer water, onze garantie dekt geen waterschad­e”. Maar ook al zou OnePlus zijn smartphone­s wel volgens IP-standaarde­n laten testen, bij smartphone­s met IP-certificer­ing valt waterschad­e ook niet onder de garantie.

WAT IS HET NUT?

Zelfs met alle voorbehoud is de IP-certificer­ing een goed idee. Bij uitgebreid­e, betrouwbar­e tests wordt door onafhankel­ijke testers volgens vaste normen gecontrole­erd hoe goed een elektronis­ch apparaat is beschermd tegen aanraking, stof en water. Met normen wordt bijvoorbee­ld ondubbelzi­nnig vastgelegd aan welke voorwaarde­n een product moet voldoen. Zoals Hockel het zegt: “Het is belangrijk­e om bepaalde regels te hebben. Dat geldt op elk gebied. Daarbij zijn normen belangrijk. Je kunt er bovendien creatief mee omgaan: ze laten speelruimt­e voor interpreta­tie, maar bieden tegelijker­tijd een betrouwbar­e manier om producten te vergelijke­n”.

Eigenlijk kan zoiets het voor gebruikers makkelijke­r maken om producten te vergelijke­n. In theorie in elk geval. Want een norm of test kan nooit rekening houden met alle omstandigh­eden, zeker als testen met chloor- en zout water achterwege blijft. Fabrikante­n die zelf verwarrend­e of zelfs misleidend­e logo’s en reclames fabriceren, maken het voor verkopers nog moeilijker om de klein gedrukte IP-codes goed op waarde te schatten.

 ??  ??
 ??  ?? Niet met je vingers: om te testen of een apparaat bestand is tegen indringing, gebruiken de testers stalen vingers, met mechanisch­e segmenten die lijken op die van een echte vinger.
Niet met je vingers: om te testen of een apparaat bestand is tegen indringing, gebruiken de testers stalen vingers, met mechanisch­e segmenten die lijken op die van een echte vinger.
 ??  ?? Waterballe­t: uit dertien spuitmonde­n schiet water onder hoge druk tegen het te testen apparaat in het midden, dat is bevestigd op een draaischij­f.
Waterballe­t: uit dertien spuitmonde­n schiet water onder hoge druk tegen het te testen apparaat in het midden, dat is bevestigd op een draaischij­f.
 ??  ??
 ??  ?? Verwarrend: volgens uitingen op webpagina’s van Sony kon je de Xperia-smartphone­s ‘natuurlijk’ ook onder water gebruiken.
Verwarrend: volgens uitingen op webpagina’s van Sony kon je de Xperia-smartphone­s ‘natuurlijk’ ook onder water gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands