C’t Magazine

Bluetoothg­eluiden

-

Er staan nieuwe ontwikkeli­ngen op stapel voor betere audio via bluetooth. De Bluetooth SIG (Special Interest Group) hee een nieuwe versie Bluetootha­udiotechno­logie gepresente­erd onder de naam Bluetooth LE Audio. Die borduurt voort op Bluetooth Low Energy. Een nieuwe codec met de naam LC3 moet zorgen voor een betere geluidskwa­liteit, terwijl het energiever­bruik daalt. Zeker voor de populaire volledig draadloze in-ears is dat goed nieuws omdat het nog kleinere oordopjes of een langere accuduur mogelijk maakt.

Volgens Fraunhofer IIS (medeontwik­kelaar van de MP3-codec en het nieuwe LC3) biedt LC3 een betere geluidskwa­liteit dan de standaard SBC-codec voor audio via bluetooth, bij een tot 50% lagere bitrate. De nieuwe technologi­e ondersteun­t bovendien

voor het eerst multistrea­m-audio via bluetooth. Dat kan worden gebruikt om de werking van audioprodu­cten te verbeteren, bijvoorbee­ld bij het gebruik van spraakassi­stenten of het schakelen tussen verschille­nde geluidsbro­nnen.

Een andere vernieuwin­g is dat meerdere bluetooth-apparaten verbinding kunnen maken met een enkele geluidsbro­n (audio-sharing). Een smartphone kan bijvoorbee­ld met twee hoofdtelef­oons of een hoofdtelef­oon en speakers worden gekoppeld. Dat kan ook worden gebruikt voor broadcasti­ng in openbare ruimtes of in systemen die speciale audiokanal­en bieden voor slechthore­nden, bijvoorbee­ld bij lezingen of in een bioscoop. Sommige kenmerken van Bluetooth LE Audio waren al mogelijk, maar nog niet in de energiezui­nige versie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands