C’t Magazine

Accu op zwavel

-

Een team van wetenschap­pers rond ingenieur Mahdokht Shaibani van de Monash-universite­it in Melbourne heeft een lithium-zwavel-batterij ontwikkeld met een enorme capaciteit. De batterij zou mogelijkhe­den bieden voor goedkopere opslag van energie en goedkoper elektrisch rijden, zo meldt de publicatie NewScienti­st.

De capaciteit van de batterij zou vijf keer zo hoog zijn als gangbare lithium-ion batterijen. Daarmee zou je een smartphone in plaats ongeveer een keer per dag maar een keer in de vijf dagen hoeven opladen. Het team is er in geslaagd een batterij te ontwerpen die in de huidige vorm ruim tweehonder­d op- en ontlaad-cycli kan doorstaan.

Het principe van lithium-zwavel-batterijen is niet nieuw. Het grootste probleem bij deze techniek is dat na enkele laadcycli de zwavelelek­trode breekt. Dat komt omdat de zwavelelek­trode tijdens het laden uitdijt en bij gebruik weer samentrekt. Het verschil in volume dat daarbij optreedt is 78 procent. Bij de elektroden van lithium-ion-batterijen treedt dit verschijns­el weliswaar ook op, maar in veel beperkere mate: daar is het verschil acht keer zo klein.

De onderzoeke­rs hebben dit probleem opgelost door meer ruimte te creëren zodat de zwaveldeel­tjes ruimte hebben om te kunnen uitzetten. Normaal zit er materiaal in een batterij die ervoor zorgt dat de batterij niet breekt bij het uitzetten. Door hiervoor relatief weinig van een specifiek polymeer in de batterij te gebruiken, werden een soort bruggen tussen de zwaveldeel­tjes gecreëerd zodat deze ruimte hebben om uit te zetten. Het team wist een balans te vinden tussen genoeg ruimte, voldoende weerstand tegen breken en de mogelijkhe­id om een relatief grote hoeveelhei­d energie vrij te geven.

Volgens de onderzoeke­rs zou dit op termijn de kosten van efficiënte accu’s kunnen verlagen, omdat zwavel een goedkoop materiaal is dat eenvoudig te winnen is. De onderzoeke­rs hopen over enkele jaren de batterij in productie te kunnen nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands