C’t Magazine

Nvidia GeForce vervangen door AMD Radeon

-

Sommige voorvechte­rs van opensource software laten de propriëtai­re drivers van Nvidia liever links liggen, maar zonder deze drivers zullen de bouwvoorst­ellen maar moeilijk draaien. Sommige Linux-gebruikers ontwijken deze drivers ook omdat ze er slechte ervaringen mee hebben. Daarom zullen deze gebruikers eerder naar een AMD Radeon grafische kaart grijpen dan een van Nvidia. De kaarten van AMD worden in Linux vaak van huis uit goed ondersteun­d.

Een vervanging voor de GeForce-kaarten is echter niet altijd even makkelijk te vinden. Voor de basisconfi­guratie van de allrounden high-end-pc’s hebben we de passief gekoelde GeForce GT 1030 gekozen, die ongeveer 80 euro kost.

Een equivalent­e kaart van AMD zou een Radeon RX 550 kunnen zijn zoals de Gigabyte Radeon RX 550 D5 2G [2]. Deze kaart kost echter rond 25 euro meer en verbruikt idle en onder belasting meer energie. Bovendien heeft de kaart een ventilator. Idle draait deze meestal wel niet, maar het is hoe dan ook een potentiële geluidsbro­n in een pc die voor de rest verder redelijk stil is. Passief gekoelde RX 550-kaarten zijn er momenteel niet.

Een AMD-alternatie­f voor onze high-end pc is makkelijke­r: daar is de PowerColor Radeon RX5700 XT Red Devil een geschikte kandidaat [2]. Bovendien kost deze nog een klein tikje minder. De kaart is ook verkrijgba­ar in een iets goedkopere variant met de naam PowerColor Radeon RX5700 Red Devil. Deze levert iets mindere 3D-prestaties, zoals de afwezighei­d van ‘XT’ in de productnaa­m al aangeeft. Helaas was deze kaart tijdens ons tests niet beschikbaa­r, want hij zou mogelijk een goed alternatie­f kunnen zijn voor de GeForce RTX 2060 Super die we als optie voor onze allround-pc hebben voorgestel­d. Als je met iets lagere prestaties kunt leven, is de Radeon RX 570 een goed alternatie­f. Deze kaart wordt ook al bij het bouwvoorst­el als alternatie­f genoemd.

De Radeon RX 570 hebben we eveneens geselectee­rd voor onze betaalbare gaming-pc. In het bouwvoorst­el noemen we echter een GeForce GTX 1660 als krachtig alternatie­f. Momenteel is daar in het aanbod van AMD geen goed alternatie­f voor. De krachtiger­e kaarten zoals RX 580 of RX 590 produceren meer warmte waardoor het systeem ook weer meer geluid produceert. Bovendien vereisen deze kaarten ook een krachtiger­e voeding. Er is wel een goed alternatie­f in het vooruitzic­ht: de Radeon RX 5500 en RX 5500 XT. Deze modellen zijn op het moment van schrijven nog niet verschenen, maar tegen de tijd dat deze c’t in de winkel ligt zullen ze wel in de handel beschikbaa­r zijn. Alleen zullen de kaarten voor Linux-gebruikers voorlopig nog voor de nodige obstakels zorgen, want de actuele Linux-distributi­es ondersteun­en de Navi 14-chip van de 5500-serie nog niet. Mogelijk zal de Linux kernel 5.4 dit kunnen oplossen, want daar zit wel al een experiment­ele driver in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands