C’t Magazine

Zonder grafische kaart – wat kan en wat niet?

-

Verreweg de meeste computers hebben geen aparte grafische kaart, maar gebruiken de in de processor geïntegree­rde unit voor het weergeven van graphics, de Integrated Graphics Processor (IGP). De IGP maakt een dure grafische kaart overbodig bij de Intel socket 1151v2-processors (afgezien van die met een F in de typeaandui­ding) en bij de G-modellen van AMD zoals de Ryzen 5 3400G of Athlon 200GE. Tenminste, als je geen grafisch zware games in hoge resolutie wilt spelen. Moderne IGP's sturen afhankelij­k van de display-uitgangen van het moederbord maximaal drie 4K-displays aan met een ergonomisc­he 60 Hz en zijn snel genoeg om bij kantoorwer­k niet negatief op te vallen. Ook bij de meeste actuele videocodec­s slaan ze een goed figuur en ontlasten ze de cpu-cores van de meeste taken bij videoweerg­ave, wat ook bijdraagt aan een lager energiever­bruik. Wat dat betreft zijn IGP's top. De energiezui­nigste pc's bij ons hebben meestal geen grafische kaart. Het sprookje dat je voor foto- of videobewer­king per se een krachtige grafische kaart nodig hebt, klopt niet. Voor een normale workflow zijn de IGP's krachtig genoeg, alleen enkele ingewikkel­de filters als Uitvloeien of overgangen met veel effecten in de videomonta­ge kun je flink versnellen met een dure GeForce of Radeon. Overigens wordt de 10-bit weergave voor traploze kleuroverg­angen in Photoshop door Adobe gekoppeld aan gecertific­eerde OpenGL-drivers – en die zijn er alleen voor Quadro en FirePro.

De 3D-performanc­e van de IGP's is daarentege­n beperkt. Oudere games met lage resoluties en lage detailnive­aus zijn nog te doen met geïntegree­rde graphics, zodat een spelletje zo nu en dan zeker mogelijk is. De nieuwste topgames in hun volle glorie kun je vergeten. De geïntegree­rde Vega-graphics van AMD in de Ryzen G- en Athlon GE-processors maakt korte metten met Intels eerder functionel­e dan snelle UHD Graphics 600. In 3DMark Firestrike scoort de IGP van de Ryzen 5 3400 G 3396 punten en is daarmee zelfs sneller dan een GeForce GT 1030 voor 80 euro. De Iris Plus-graphics van sommige laptop-cpu's is op papier eveneens erg krachtig, maar wordt door het krappe korset van de TDP afgeremd. Bovendien moet de toegestane 15 tot 28 watt TDP ook nog met de cpu-cores worden gedeeld.

 ??  ?? Zelfs bij een instap-combiproce­ssor als de Athlon 200 GE voldoet de geïntegree­rde gpu voor de meeste werkzaamhe­den.
Zelfs bij een instap-combiproce­ssor als de Athlon 200 GE voldoet de geïntegree­rde gpu voor de meeste werkzaamhe­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands