C’t Magazine

Overzicht grafische hardware voor Linux-gebruikers

-

Voor vrijwel alle gangbare pc-gpu's bestaan er Linux-drivers. Toch moet je bij het aanschaffe­n van de hardware oppassen, want deze drivers verschille­n sterk in kwaliteit, onderhoud en omvang van de hardwaresu­pport. Bij grafische units van AMD en Intel ziet de situatie er behoorlijk goed uit. Voor de meeste van deze grafische chips installere­n de huidige Linux-distributi­es automatisc­h de beste drivers. Daarmee is het belangrijk­ste eigenlijk al gezegd. De drivers van de distributi­es zijn echter vaak een paar weken of maanden oud en ondersteun­en daarom pas ingevoerde gpu-generaties doorgaans niet. De benodigde driverbest­anddelen zijn meestal wel bij het uitkomen van een gpu beschikbaa­r in projecten als de Linux-kernel of Mesa. Omdat je voor het gebruik van een moderne gpu meerdere driverbest­anddelen nodig hebt, is het handmatig installere­n alleen iets voor experts. Normale gebruikers moeten dus wachten tot hun eigen distributi­e nieuwe driververs­ies meebrengt – dat kan vaak meer dan een jaar duren. Voor een handvol in het bedrijfsle­ven gangbare distributi­es, zoals Ubuntu 18.04 LTS, biedt AMD een oplossing voor dit probleem. Het bedrijf stelt zelf een pakket met nieuwe Linuxdrive­rs beschikbaa­r op zijn website. Daarin zitten bovendien propriëtai­re, alternatie­ve drivers – bijvoorbee­ld een voor OpenGL, die voor profession­ele toepassing­en geoptimali­seerd is en voor thuisgebru­ik of 3D-games meestal geen voordelen biedt. Het probleem is dat dit driverpakk­et onder Ubuntu 19.04 en de meeste andere eindgebrui­ker-distributi­es niet of alleen met grote moeite te installere­n is.

Heel anders is de situatie bij Nvidia's GeForce-chips. Daarvoor installere­n Linux-distributi­es meestal drivers die de huidige chips slechts rudimentai­r ondersteun­en: sommige functies ontbreken, de 3D-performanc­e is gebrekkig en energiebes­parende functies en de ventilator­regeling werken niet optimaal. Je krijgt meestal alleen fatsoenlij­ke ondersteun­ing als je propriëtai­re, door Nvidia zelf aangeboden Linux-drivers handmatig installeer­t. Als je dat met de eigen installer van Nvidia wilt doen, dien je over veel

Linux-knowhow te beschikken. Makkelijke­r gaat dat met driverpakk­etten die door sommige distribute­urs of gebruikers samengeste­ld worden. Maar ook daar zitten addertjes onder het gras. De grootste: een deel van de driver moet precies passend gecompilee­rd worden voor de gebruikte Linux-kernel. Dat is dan nodig bij alle kernel-updates, die vaak meerdere keren per maand verschijne­n. Gebruikers merken daar vaak niets van, omdat bepaalde driverpakk­etten dit proces erg goed achter de schermen houden. Maar veel gebruikers worden er vroeg of laat mee geconfront­eerd, zoals valt af te leiden uit forumposts en lezerscomm­entaren. Voor sommigen werkt Nvidia daarom als een rode lap.

De genoemde punten stippen veel aspecten rondom grafische drivers voor Linux alleen aan en laten andere dingen buiten beschouwin­g. Sowieso zijn het vooral vuistregel­s. Als Linux-gebruiker kun je daarom vóór het kopen van hardware beter eerst op internet zoeken naar de beschikbaa­rheid van bijbehoren­de drivers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands