C’t Magazine

Decibel X Pro

-

Bij de overzichte­lijke en aantrekkel­ijk vormgegeve­n interface van Decibel X Pro valt de realistisc­he wijzerweer­gave onder in het scherm meteen op. Je kunt daar tendensen tijdens het meten heel goed aan zien. De maximum- en gemiddelde waarde verschijne­n daarnaast als numerieke weergave op het display. Ook deze app helpt bij het inschatten van geluiden door bij een meting een vergelijkb­are situatie uit de dagelijkse praktijk te noemen.

Tooltips verklaren de belangrijk­ste elementen van de interface – een handige starthulp voor beginners. Opgenomen data kun je in de formaten CSV, PDF, HTML en WAVE exporteren. Als reactietij­d kun je kiezen uit de opties Langzaam en Snel (standaard), zonder dat duidelijk wordt hoeveel millisecon­den daarmee wordt bedoeld.

Net als de Android-versie maakte de iOS-variant van Decibel X Pro indruk door zijn nauwkeurig­heid. De app haalde op beide testappara­ten een meetbereik van ongeveer 30 dB tot 130 dB, waardoor metingen ver boven de pijngrens mogelijk zijn. De resultaten weken op beide apparaten minder dan 1 dB af van ons referentie­systeem – en dat zonder vooraf te trimmen in het kalibratie­menu. Als er al een aanpassing nodig is, kan dat in stappen van 0,1 dB.

Met zijn hoge nauwkeurig­heid en grote meetbereik kan Decibel X Pro een eenvoudige handdecibe­lmeter vervangen. Daarnaast kun je bij de app met de weergaven in onder meer golfvorm, histogram en FFT een begin maken met signaalana­lyse.

overzichte­lijke interface goede gebruiksti­ps erg nauwkeurig­e meetresult­aten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands