C’t Magazine

SPL Meter

-

De interface van SPL Meter heeft een vintage uitstralin­g. De weergave van de wijzer roept herinnerin­gen op aan de VU-meters van analoge bandrecord­ers uit de jaren 70.

Een draaischak­elaar dient voor het instellen van het meetbereik in stappen van 10 dB tussen 40 en 140 dB. Als je vertrouwd bent met klassieke meettechni­eken, dan kun je het display op die manier optimaal aflezen – voor jongeren is deze manier van weergeven wellicht verwarrend. Op de nieuwere iPhone XS gebruikt de app niet het hele scherm.

Vanuit de interface kies je rechtstree­ks voor een A- of C-meting en de tijdconsta­nten snel en langzaam – en dan is de app meteen startklaar. Tijdens de meting verschijne­n de huidige en maximale geluidsdru­k naast de wijzer als getal. Met deze app kun je geen metingen opnemen.

Als antwoord op onze vraag gaf de maker aan een database met microfoonk­alibratied­ata van alle iPhone-modellen te onderhoude­n. Dat verklaart de in principe goede laboratori­umresultat­en van SPL Meter.

In het bereik van 29 tot 112 dB(A) was op de iPhone 7 Plus slechts een afwijking van minder dan 1 dB te zien – en dat zonder handmatige kalibratie vooraf. Op de nieuwere iPhone XS was ook daar een systematis­che meetfout te zien, van zo’n 2 dB.

SPL Meter overtuigde met precieze meetresult­aten – maar dan wel alleen tot 112 dB(A). Voor metingen boven de grens waar gehoorscha­de dreigt is de app daarom niet geschikt.

eenvoudige bediening leuke interface niet geschikt boven 112 dB(A)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands