C’t Magazine

Geen plus voor HDR10+

-

Samsung wilde met HDR10+ eigenlijk een dynamische variant van HDR10 ontwikkele­n als concurrent voor Dolby Vision. Een van de andere drijvende krachten achter HDR10+ is de filmmaatsc­happij 20th Century Fox. Bij het uitkomen van de eerste UHDblu-rays met HDR10+ van filmmaatsc­happij 20th Century Fox Home Entertainm­ent (dat was destijds ‘Bad Times at the El Royale’) konden we echter geen zichtbaar verschil ontdekken bij een rechtstree­kse vergelijki­ng tussen een versie met het statische HDR10 en een variant met het dynamische HDR10+.

Ook bij de eerste HDR10+-titels van filmstudio’s Universal Pictures en Warner Home Video zijn geen verbeterin­gen te zien. Zo valt bij het in alle drie de HDR-formaten beschikbar­e ‘Godzilla - King of Monsters’ wel het grotere contrast van Dolby Vision ten opzichte van HDR10 meteen op, maar tussen HDR10 en HDR10+ is geen verschil te zien.

Ook het kakelbonte ‘Pets 2’ (eveneens een multi-HDR-schijf) levert geen enkel bewijs dat HDR10+ een beter, of op zijn minst anders ogend beeld oplevert dan HDR10. Bekijk je daarentege­n de versie met Dolby Vision, dan maken de kleuren een veel krachtiger en opvallende­r indruk dan bij de HDR10- en HDR10+-versies.

Hetzelfde geldt voor de compleet nieuw geremaster­de ‘Shining’, die eveneens alle HDR-formaten biedt, maar alleen een zichtbaar verschil laat zien tussen het statische HDR10 en Dolby Vision. Ook bij ‘X-Men:

Dark Phoenix’ (Fox) ziet de grotendeel­s erg geslaagde kleurweerg­ave in HDR10 en HDR10+ er hetzelfde uit. Dolby Vision biedt die schijf niet.

Heb je trouwens een tv en een afspeelapp­araat die beide zowel HDR10+ als Dolby Vision ondersteun­en, dan moet je oppassen welke versie je uiteindeli­jk te zien krijgt. Activeer je bij de UHD-blu-rayspeler Panasonic DP-UB824 bijvoorbee­ld zowel Dolby Vision als HDR10+ bij de instelling­en, dan start het menu van ‘Godzilla - King of Monsters’ aanvankeli­jk met Dolby Vision. Maar als je de film start, neemt HDR10+ het stokje over en krijgt dat voorrang bij de weergave. Daar moet je dus zelf ingrijpen bij de instelling­en als je de versie met Dolby Vision wilt zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands