C’t Magazine

Ziekenhuis­gegevens naar Google

-

Het databedrij­f MRDM verwerkt de medische gegevens voor talloze grote ziekenhuiz­en in Nederland. Dat bedrijf koos er eerder dit jaar voor om daarbij gebruik te maken van de cloud van Google. Men gaf aan dat te hebben gedaan vanwege de veiligheid en capaciteit. Ziekenhuiz­en zijn daar wel van op de hoogte gesteld, maar patiënten niet.

Volgens de AVG moeten de data eigenlijk binnen de EU blijven, zodat ze onder de Europese wetgeving vallen. Als data bij Google op servers buiten Europa zou belanden, zou het bedrijf die data bijvoorbee­ld moeten verstrekke­n als de lokale autoriteit­en daarom zouden vragen. Bij AI-oplossinge­n voor de medische wereld en daarbuiten wordt vaak gebruikgem­aakt van internatio­nale cloudaanbi­eders. Encryptie van gegevens kan het risico op oneigenlij­ke toegang daarbij beperken.

Bedrijven als Google, Amazon, Apple en Microsoft vergaren dat soort data graag om AI-oplossinge­n aan te kunnen bieden. Denk bijvoorbee­ld aan het ECG (elektrocar­diogram) op de Apple Watch en speciale producten zoals Amazon Comprehend Medical. Die laatstgeno­emde dienst kan uit ongestruct­ureerde gegevens zoals artsenvers­lagen, klinische testrappor­ten en patiëntend­ossiers relevante medische informatie destillere­n. Door wetgeving wordt het voor de bedrijven moeilijker om dat soort gegevens te verzamelen. In de VS begeven die bedrijven zich dan ook al zelf op het gebied van zorgverlen­ing door bijvoorbee­ld (online) drogisteri­jen over te nemen en allerlei gezondheid­sdiensten aan te bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands