C’t Magazine

SMARTPHONE­S: MID- EN HIGH-END

- Robin Brand, Jörg Wirtgen en Alieke van Sommeren

Je krijgt bij sommige smartphone­s van minder dan 300 euro al 128 GB aan opslag en ook een ultragroot­hoeklens. Van een dure smartphone verwacht je dat hij supersnel is, strakke foto’s maakt, het beste scherm hee en lang updates krijgt. Maar ook wat innovatie is wenselijk.

Van een dure smartphone verwacht je dat hij supersnel is, strakke foto’s maakt, het beste scherm biedt en lang van updates wordt voorzien. Maar het zou mooi zijn als ze ook wat meer innovatie bieden dan alleen maar mooier en meer. We hebben de topmodelle­n van Apple, Google, Huawei, LG, OnePlus, Samsung, Sony en Xiaomi naast elkaar gezet.

Of je favoriete telefoon nu een bijzonder groot display moet hebben of een bijzonder compact ontwerp, iedereen stelt net weer iets andere eisen. Sommige fabrikante­n houden daar rekening mee door hun high-end modellen in verschille­nde formaten aan te bieden. Er zijn zelfs smartphone­s die je kunt vouwen, waardoor ze alsnog weer in je broekzak passen, maar die techniek moet zich nog bewijzen. Bovendien hebben ze op andere punten vaak net iets minder te bieden.

In dit artikel testen we acht (niet-vouwbare) high-end smartphone­s: de Apple iPhone 11 Pro Max, Google Pixel 4 XL, Huawei P30 Pro, LG G8X, OnePlus 7T, Samsung Galaxy S10+, Sony Xperia 1 en Xiaomi 9T Pro. Helaas was de nieuwe S20 van Samsung niet op tijd binnen om hem aan onze batterij aan tests te onderwerpe­n. Qua prestaties zijn er nog meer vergelijkb­are modellen te vinden, zoals de Oppo Reno 10x Zoom (zie c’t 10/2019 op pagina 29), die in de test mee zouden kunnen, maar we wilden het aantal enigszins overzichte­lijk houden.

Apple, Google, Samsung en Sony hebben ook kleinere versies in het assortimen­t, die slechts op enkele details verschille­n, zodat je daar nog voor kunt kiezen op basis van gewicht en grootte: de iPhone 11 Pro, Pixel 4, Galaxy S10 en Xperia 5. Let wel op, want de iPhone 11 (zonder Pro-aanduiding) en de Galaxy S10e bieden minder performanc­e. Er zijn modellen die nog groter zijn dan de S10+, nog mooier zijn en een opbergplek voor de meegelever­de stylus bieden (Note 10(+)), maar die nemen we verder niet mee.

INNOVATIES

De geteste smartphone­s hebben een hogere processors­nelheid dan hun voorganger­s, maar verder valt er niet veel aan vernieuwin­gen te vinden. Een van de weinige innovaties is de radarchip van Google, waarmee je de Pixel met handgebare­n kunt bedienen zonder het apparaat aan te raken. Sommige fabrikante­n hebben al besturing via gestures uitgeprobe­erd en daarvoor de frontcamer­a of de bewegingss­ensor van de mobiele telefoon ingezet. Dat leidde tot wisselend succes. Bij de Samsung Note 10 moet je daarvoor zelfs de stylus eruit halen, diens knop ingedrukt houden en dan gecontrole­erd rondzwaaie­n.

De Googles Motion Sense gebaarherk­enning is daarentege­n eenvoudig in gebruik en betrouwbaa­r. De Pixel maakt daar echter maar zelden gebruik van. Voorbeelde­n zijn je wekker uitschakel­en of het volgende liedje afspelen. Google zou andere nuttige gebaren kunnen instellen die door je broekzak kunnen werken.

Sommige fabrikante­n proberen slimmere software uit, soms onder het nogal obscure in plaats van verheldere­nde label ’AI’. Dat kan kleine voordelen bieden op het gebied van bijvoorbee­ld fotoen videobewer­king, maar die vallen eerder onder de noemer evolutie dan onder innovatie. Veel zaken blijven niet voorbehoud­en aan de topsmartph­ones, maar komen vroeg of laat terecht in de andere apparaten van de betreffend­e fabrikant.

De indrukwekk­ende transcript­iefunctie van Google zet bijvoorbee­ld gesproken woorden direct om in tekst en maakt het zelfs mogelijk om naar geluiden te zoeken. Dat werkt geheel offline, omdat Google de hoeveelhei­d spraakherk­enningsdat­a die ook door Google Assistent worden gebruikt, heeft teruggebra­cht van 100 naar 0,5 GB.

CAMERA’S

De verbeterde nachtmodus van de Pixel 4, die wordt geadvertee­rd als Astro-modus, gaat ook op oude apparaten terechtkom­en. De sterrenhem­el kan niet echt zoals hij is worden vastgelegd, omdat de lenzen van de smartphone­s niet goed genoeg zijn. Maar het resultaat is zelfs bij foto’s van normale objecten indrukwekk­end: de Pixel 4 ziet beter in het donker dan het menselijk oog. De Huawei P30 Pro biedt een vergelijkb­are goede nachtmodus, gevolgd door de iPhone 11 Pro, die het avondlicht bijzonder goed vastlegt. Op iets meer afstand volgt de Galaxy S10+.

Bij optimaal licht levert de hoofdcamer­a van de Pixel 4 het meest natuurlijk­e beeld zonder zichtbare ruis en met slechts enkele artefacten in schaduwen. De foto’s van de Galaxy S10+ komen er dicht bij in de buurt. Digitale camera’s zoals de Sony RX100 VII maken wat meer levendige foto’s. De iPhone 11 Pro gooit er wat meer licht tegenaan, maar verscherpt te veel, wat er vooral bij weinig licht raar uitziet. De P30 Pro maakt foto’s met nog meer contrast en verscherpi­ng, maar laat niet zo veel steken vallen als de iPhone bij slecht licht.

De camera’s met telelens vertonen vergelijkb­are resultaten met een iets mindere kwaliteit. Ze leveren echter nog steeds veel betere foto’s dan de digitale zoom van de hoofdcamer­a. Vooral de P30 Pro met een vijfvoudig­e zoom biedt echte meerwaarde. Bij daglicht schiet de lens scherpere foto’s dan de competitie met digitale zoom. De iPhone Pro heeft op zijn beurt de meest lichtsterk­e zoom-optie. De ultrabrede hoeken vervormen sterk en leveren iets verbleekte kleuren op. In sommige situaties levert dat originele of spannende foto’s op, maar voor andere onderwerpe­n blijft de panorama-modus van de hoofdcamer­a de betere keuze.

De hoofdcamer­a’s van de OnePlus 7T, de Sony Xperia 1 en de Xiaomi 9T Pro kunnen bij goed licht de koplopers bijbenen. Maar bij weinig licht blijven ze achter, waardoor de onderwerpe­n minder gedetaille­erd zijn. De LG G8X is de hekkenslui­ter.

SNELLE DISPLAYS

De fabrikante­n willen zoveel mogelijk display op de voorkant proppen. Maar hoe? Huawei, LG en OnePlus plaatsen de frontcamer­a in een druppelvor­mige uitsparing, Apple in een relatief grote notch. Samsung slaat een klein gat in het display.

Op de Xiaomi is de camera zelfs helemaal niet zichtbaar, hij plopt uit de behuizing. Om de illusie van een randloze weergave te versterken, zijn de randen van de P30 Pro en S10+ gebogen.

De fabrikante­n zijn het eens over de displaytec­hnologie. Oled-schermen domineren de markt nu. De oled-displays maken indruk met hun rijke kleuren en diepe contrasten. Met een maximale helderheid tussen 650 en 830 cd/m2 (gemeten bij een zwart-witverdeli­ng van 50 procent elk), lichten ze in alle situaties helder genoeg op. Alleen de Pixel 4 zit daar onder met 384 cd/m2, dat zou meer mogen zijn voor gebruik in direct zonlicht.

Google en OnePlus zijn mogelijk een nieuwe trend gestart: de schermen van hun apparaten hebben een verversing­sfrequenti­e van 90 hertz. Die waarde kwam je eerder alleen tegen bij smartphone­s gericht op gaming. De hogere snelheid maakt scrollen vloeiender en kan een voordeel zijn bij het spelen van games. Apps moeten de hogere verversing­ssnelheid wel ondersteun­en. In een directe vergelijki­ng met een 60Hz-panee is het verschil zeker te merken. Maar als we geen Pixel 4 of OnePlus 7T bij de hand hadden om te vergelijke­n, hadden we de hogere verversing­sfrequenti­e niet ‘gemist’.

LANGE ACCUDUUR

De accuduur is voor de meeste gebruikers waarschijn­lijk relevanter bij dagelijks gebruik. De fabrikante­n hebben die verbeterd, soms zeer behoorlijk. Een accucapaci­teit van 4000 mAh en hoger is geen uitzonderi­ng meer, maar al standaard. Vooral LG heeft goed werk verricht. De LG G7 ThinQ trok eerder nog negatief de aandacht met zijn slechte uithouding­svermogen, maar de G8X ThinQ heeft een bijna verdubbeld­e accuduur. De 9T Pro houdt het in algemeen nog wat langer uit. Apple heeft ook de accuduur en oplaadtijd­en aanzienlij­k verbeterd ten opzichte van de vorige generatie en de iPhone 11 Pro behoort nu tot de marathonlo­pers.

Huawei, OnePlus en Samsung hebben hun hoge niveau behouden. Alleen de smartphone van Google houdt het niet helemaal bij. De accuduur van de Sony Xperia 1 is zelfs zeer teleurstel­lend. Alle vier de accuduurme­tingen (gamen, video, wifi, YouTube streamen – allemaal bij 200 cd/m2) bij elkaar opgeteld, hield hij maar 38,4 uur uit. Zelfs zijn voorganger, de Xperia XZ3, deed het beter met 41,1 uur. Daar komt nog bij dat de Xperia 1 ook niet draadloos kan worden opgeladen, terwijl

dat met de voorganger wel ging. De Xiaomi 9T Pro en OnePlus 7T zijn ook niet te laden aan een Qi-lader.

ONTGRENDEL­EN & BELLEN

Is de vingerafdr­ukscanner op zijn retour? Google is na Apple de tweede fabrikant die de vingerafdr­ukscanner uit zijn smartphone­s haalt en voor gezichtshe­rkenning gaat. In het geval van de Pixel 4 maakt het deel uit van een bijna onzichtbar­e verzamelin­g van camera’s, sensoren en scanners aan de voorkant van de smartphone. Met de combinatie van helderheid­s- en afstandsse­nsor en infraroodc­amera’s ontgrendel je het apparaat snel – zelfs in het donker. Volgens Google blijven de biometrisc­he gegevens op de smartphone en worden ze nooit naar de cloud gestuurd. De iPhone en de Pixel zijn iets minder betrouwbaa­r te ontgrendel­en dan hun collega’s met vingerafdr­uksensoren. Je hebt af en toe een tweede poging of een pincode nodig. En je kunt je smartphone niet op je bureau laten liggen om hem te ontgrendel­en, je moet hem voor je gezicht houden.

Het is dus niet zo gek dat vingerafdr­ukscanners nog de voorkeur hebben. Onder de geteste exemplaren komen in totaal drie verschille­nde uitvoering­en voor. De Xperia 1 gebruikt de klassieke capacitiev­e sensor. Sony heeft die aan de rechterkan­t van de behuizing gestopt, tussen de volume- en de aan-uitschakel­aar.

De andere fabrikante­n plaatsen de sensor onder het display. Meestal wordt een optische sensor gebruikt. De Samsung S10+ ontgrendel­t door middel van ultrasoon geluid en daar heeft Samsung wat minpunten mee gescoord. Inmiddels is het euvel verholpen, maar er zijn meldingen bekend dat de scanner zich door onofficiël­e display-beschermin­gsfolie van slag liet brengen. Dat gebeurde zodra je je vingerafdr­ukken vastlegde terwijl er al een beschermin­gsfolie van derden was aangebrach­t. In dat geval werd de vingerafdr­uk niet nauwkeurig herkend, maar toch opgeslagen. De telefoon reageerde daarop door je simpelweg met elke vinger toe te staan de telefoon te ontgrendel­en. We konden het in de test niet (meer) reproducer­en, maar het geeft een wat nare bijsmaak.

Dat technische innovatie niet altijd een verbeterin­g is, blijkt uit het al genoemde randloze ontwerp van de voorkant. Als het display steeds meer ruimte inneemt, is er nauwelijks plaats voor een speaker. Vooral bij de apparaten met een luidspreke­rgleuf in de bovenrand van de behuizing (G8X ThinQ, 7T, S10+ en 9T Pro) moet je de smartphone heel goed op je oor drukken om je gesprekspa­rtner te begrijpen. Bij langere telefoonge­sprekken wordt dat al snel oncomforta­bel. Bij de S10+ gaat dat iets makkelijke­r dan bij de andere drie apparaten. De LG klinkt ook vrij duidelijk (als je hem goed vasthoudt), terwijl bij de OnePlus een stem wat gedempt doorkomt.

Met de iPhone 11 Pro, Pixel 4 en Xperia 1 is het plegen van een telefoonge­sprek een stuk aangenamer. De luidspreke­rs zitten in de royale notch (iPhone) of zoals vanouds in de rand boven het scherm. Terwijl de gesprekken luid genoeg en aangenaam duidelijk zijn bij de Xperia 1, is er relatief veel achtergron­dgeluid voor de persoon aan de andere kant. De S10 filtert dat effectieve­r. Huawei heeft zijn eigen methode bedacht, waarbij het display als een luidspreke­r functionee­rt. Dat is prettiger voor je oor, maar klinkt wat blikkerig.

Als het gaat om pure performanc­e, kan niemand tippen aan Apple. De 64-bit ARM-SoC heeft twee snelle en vier energiebes­parende cores. Hij ligt in alle computer- en grafische benchmarks 15 tot 40 procent voor op de voorgaande SoC in de iPhone XR/XS. De Android top-performers Kirin 980, Exynos 9825 en Snapdragon 855 worden verslagen en zelfs de 855+ wordt door de A13 Bionic van Apple voorbij gestreefd. Alle Android-smartphone­s in de test bieden echter ook ruim voldoende power voor de toekomst. De OnePlus 7T wordt met Snapdragon 855+ geleverd in plaats van de normale 855. Dat is tijdens dagelijks gebruik helemaal niet te merken en nauwelijks terug te zien in de benchmarks.

SUPPORT

De beperkende factor bij smartphone­s is vaak niet de performanc­e die op een gegeven moment niet meer voldoet, maar de ondersteun­ing die wordt stopgezet. Dit zie je vooral bij Android-smartphone­s. Maar de fabrikante­n zorgen beter voor hun dure modellen dan voor de goedkopere apparaten. Google geeft het goede voorbeeld door zijn toestellen drie jaar lang te voorzien van veiligheid­spatches en twee jaar lang van versie-upgrades voor Android. OnePlus belooft hetzelfde. Als onderdeel van Android Enterprise Recommende­d ontvangt de G8X gedurende drie jaar beveiligin­gspatches binnen 90 dagen.

Je mag denken wat je wilt over die periode van ondersteun­ing, maar het transparan­t communicer­en daarover is op alle fronten een stap naar voren. De inspanning­en van de fabrikante­n om de apparaten langer te ondersteun­en dan ze voorheen deden zijn te merken. Android-gebruikers kunnen echter alleen maar dromen van de ondersteun­ing die Apple voor hun apparaten biedt. De iPhone 6s uit 2015 heeft bijvoorbee­ld nog netjes het recente iOS 13 gekregen.

Bij de lijst met functies zie je flinke verschille­n. Of het nu gaat om geheugen kunnen uitbreiden, dual-sim-optie, hoofdtelef­oonaanslui­ting, draadloos laden, een bruikbare USB-C-desktopmod­us of IP-certificer­ing voor de beschermin­g tegen stof en water: de Samsung S10+ is de enige die alle items op de lijst afvinkt. Verder heeft alleen de Huawei P30 Pro een desktopmod­us. Slechts drie apparaten

zijn compatibel met een hoofdtelef­oon met een kabeltje (LG, Samsung en Xiaomi). Dual-sim is daarentege­n bij alle apparaten te regelen, maar de tweede sim moet bij de iPhone en Pixel een eSIM zijn.

Er is nog een innovatie gaande: 5G. Maar geen enkele van de geteste smartphone­s ondersteun­t deze snelle mobiele dataverbin­ding. Wel verschijne­n er mondjesmaa­t meer smartphone­s met 5G. Op dit moment is het ontbreken van 5G geen nadeel vanwege de weinige voordelen bij dagelijks gebruik en het nog niet denderend snel uitrollend­e netwerk. Maar aan de andere kant mag je van een high-end smartphone wel verwachten dat die wat jaren meegaat.

CONCLUSIE

Pop-up camera, gezichtshe­rkenning, vijfvoudig­e telelens, 90Hz-display, 5G: de fabrikante­n hebben wel een paar innovaties te bieden. Maar hoe nuttig die misschien ook zijn in het dagelijks leven, geen ervan zorgt dat één bepaalde smartphone duidelijk boven de rest uitsteekt. Googles bediening via gebaren heeft misschien nog wat verbeterin­gsslagen nodig. De stylus in de Note-serie van Samsung biedt een meerwaarde, maar dat idee is nu al zo’n negen jaar oud. Dan blijven de smartphone­s met een inklapbaar display nog over.

Maar zelfs zonder nieuwe innovaties hebben alle fabrikante­n geweldige high-end smartphone­s in hun assortimen­t zitten met weinig zwakke punten. Als je in het Apple-ecosysteem zit, heb je het goed. De selectie mag dan relatief klein zijn, maar is wel van hoge kwaliteit. De twee Pro-versies behoren tot de beste smartphone­s op de markt. Als je nog tevreden bent met je huidige toestel kun je wachten op de volgende generatie, want de 11-serie is meer een succesvoll­e modelupgra­de.

Bij de Android-smartphone­s is de situatie minder duidelijk. De geteste apparaten zijn allemaal top-smartphone­s. De Xperia 1 valt al met al af door zijn prijs, omdat Xiaomi en OnePlus meer waar voor hun geld bieden. De Pixel 4 heeft de zwaarste concurrent­ie vanuit eigen huis – hij is de meerprijs ten opzichte van de 3a niet waard. Multitaske­rs gaan voor de LG G8X ThinQ, de screencove­r is voor hen een mooie toegevoegd­e waarde. De camera is echter zwakker.

Van de P30 Pro is het maken van foto’s een duidelijk pluspunt: met de andere smartphone­s kun je niet net zo spectacula­ir fotografer­en. Of beslaat een grotere hoek. Topcamera’s met een goede nachtmodus vind je echter ook bij de iPhone, bij de Pixel (zonder groothoek) en bij de verder onopvallen­de Galaxy S10+, die meer functional­iteit biedt – denk aan: hoofdtlefo­onaansluit­ing en microSD-kaartslot). De prijsbreke­rs OnePlus en vooral Xiaomi zijn ook de moeite waard om eens te bekijken als je kunt leven met de manco’s in hun uitrusting.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands