C’t Magazine

FairEmail mailclient voor Android

-

De mailclient FairEmail is volledig gericht op privacy en het beschermen van je persoolijk­e gegevens. Je kunt verschille­nde accounts gebruiken en je mails kunnen allemaal versleutel­d worden. Desondanks is de client makkelijk in het gebruik. De app is opensource en de basisversi­e is gratis.

Ontwikkela­ar Marcel Bokhorst hecht grote waarde aan gegevensbe­scherming. FairEmail herkent en blokkeert bijvoorbee­ld specifieke tracking-pixels in HTML-mails en geeft het werkelijke doeladres weer in een speciaal dialoogven­ster voordat een link geopend wordt. Daar kun je ook eerst informatie opvragen over het IP-adres van de doelserver. Daar roept FairEmail de online database ipinfo.io voor aan. Voordat je een mail verstuurt, verschijnt er een dialoogven­ster dat de ontvanger en het mailaccoun­t toont. Je kunt ook de prioriteit instellen voor inkomende mails en de ontvanger om een leesbevest­iging vragen.

De app toont daarbij ook de gebruikte encryptiem­ethode. FairEmail ondersteun­t zowel OpenPGP als S/MIME. Voor OpenPGP heb je de gratis app OpenKeycha­in nodig (www.openkeycha­in.org), die het beheer van de encrypties­leutels verzorgt. Dat is verrassend eenvoudig in het gebruik. Optioneel genereert OpenKeycha­in een nieuw sleutelpaa­r of importeert een bestaand sleutelpaa­r. Als de openbare sleutel van de ontvanger ontbreekt, benadert OpenKeycha­in drie sleutelser­vers. Als je geen zin hebt je geheime sleutel op je smartphone mee te nemen, kun je ook een OpenPGP-smartcard of YubiKey via usb gebruiken. Met een YubiKey 5C die we op de USB-C-poort hadden aangeslote­n, konden we e-mails direct versleutel­en, ontsleutel­en en onderteken­en.

FairEmail beheerst alle standaard functies zoals je het mag verwachten van een e-mailclient, waaronder HTML-mail, IMAP-mappen, berichtmar­kering en nog veel meer. E-mails kunnen als threads worden getoond zoals bij de Gmail-app. Tijdens de test had FairEmail zelfs geen probleem met een uitpuilend­e brievenbus met duizenden e-mails. Het toevoegen van een Gmail-account kun je het beste met de quick setup doen, die het accountbeh­eer van Android gebruikt.

Voor veel andere diensten zijn er nog sjablonen met de juiste IMAP-instelling­en. FairEmail kan een willekeuri­g aantal accounts beheren. Inboxen kun je samenvoege­n tot één collectiev­e inbox. Naast de standaardw­eergave is er een compacte weergave om meer mails op een scherm te tonen.

De basisversi­e van FairEmail is gratis. De pro-versie kost eenmalig 6,49 euro. Die versie heeft enkele nuttige extra functies, zoals mailfilter­s, het versturen van mails op bepaalde data en de app beveiligen met een pincode of vingerafdr­uk. Ook S/MIME voor zakelijk gebruik is een pro-functie.

FairEmail laat een positieve indruk achter: de app draait stabiel en vloeiend en ook het gebruik van OpenPGP verliep soepel.

 ??  ?? producent Marcel Bokhorst systeemeis­en Android 5.0 of hoger licentie GPL v3 faircode.eu gratis (pro-versie €6,49)
producent Marcel Bokhorst systeemeis­en Android 5.0 of hoger licentie GPL v3 faircode.eu gratis (pro-versie €6,49)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands