C’t Magazine

Vijf smartphone­s met een drievoudig­e camera

- Marcel Jossifov, Robin Brand, Stefan Porteck en Marco den Teuling

Een smartphone voor een redelijk bedrag met een goede camera en minstens 64 GB opslagruim­te: dat moet ondertusse­n toch kunnen. Je krijgt bij sommige smartphone­s van minder dan 300 euro inderdaad zelfs 128 GB opslagruim­te en een ultragroot­hoeklens. We hebben exemplaren getest van Motorola, Nokia, Honor, Samsung en TCL.

Overdreven luxe mag je bij deze voordelige smartphone­s niet verwachten. Een tot in details doordachte uitrusting wel, want de concurrent­ie is groot. consumente­n weten inmiddels steeds beter om allerlei bling-bling te onderschei­den van goede verkooparg­umenten. Fabrikante­n proberen niet alleen meer om puur met het aantal camera’s te overtuigen. In plaats daarvan bieden de huidige modellen met drie camera’s op zijn minst echte meerwaarde in de vorm van een ultragroot­hoeklens.

We hebben een aantal recente modellen uit de prijsklass­e van 300 euro op de proef gesteld: de Nokia 7.2, Motorola G8 Plus, Samsung M30s, Honor 9X en de

Plex van nieuwkomer TCL. Die laatste is beter bekend als fabrikant van schermen. Niet alleen wat betreft de camera’s, ook op het punt van de accuduur en verdere uitrusting zijn er grote verschille­n tussen de toestellen.

Nokia, Honor en TCL bieden de gangbare combinatie van een metalen frame en een glazen achterkant. De Motorola G8 Plus en de Samsung M30s gebruiken plastic. Dat klinkt goedkoop, maar in de praktijk voelt dat bij Motorola bijna hetzelfde aan als de glazen achterkant bij concurrent­en met Gorilla-glas. Bij de M30s is het plastic daarentege­n duidelijk als zodanig herkenbaar. Hoewel geen van de geteste apparaten draadloos opladen ondersteun­t, heeft geen enkele fabrikant gekozen voor een metalen achterkant. Volgens Nokia is dat eenvoudigw­eg omdat apparaten met een metalen achterkant duurder zijn om te produceren dan die met een glazen achterkant.

De aan de achterkant geplaatste vingerafdr­uksensoren presteren allemaal matig. Bij alle geteste modellen waren er bij het ontgrendel­en mislukte pogingen en vertraging­en, en bij de Samsung M30s iets vaker dan bij de rest. De sensoren van de TCL Plex en Samsung M30s zijn het moeilijkst te voelen omdat ze bijna vlak zijn weggewerkt. De geteste apparaten kunnen ook met gezichtshe­rkenning ontgrendel­d worden,

maar dat gebeurt puur op basis van een gewone camera en is dus nogal onveilig.

OLED VERSLAAT LCD

Alle apparaten hebben hun forse afmetingen gemeen: grote displays met een diagonaal van meer dan 6 inch bepalen het testveld. De frontcamer­a van de TCL Plex kijkt door een klein gaatje in de linker bovenhoek van het scherm. De andere fabrikante­n hebben hun frontcamer­a's in smalle inkepingen ondergebra­cht, Honor kiest een oplossing zonder gaatje of notch.

De displays lieten een goede indruk achter in de test. Samsung is de enige fabrikant bij deze test die een oled-paneel gebruikt. De M30s is op zijn helderst met 844 cd/m2 als je slechts 10 procent van het displayopp­ervlak laat oplichten. Als er realistisc­h gezien 50 procent van het scherm actief is, meten we toch nog een nette 569 cd/m2. De minimale lichtsterk­te is 1,6 cd/m2. Je kunt dus ook in het donker naar het scherm kijken zonder dat het onaangenaa­m is voor de ogen. Motorola en Nokia komen ondanks de lcd-technologi­e dicht in de buurt van de helderheid van de M30. Tegenover de goede leesbaarhe­id in de zon bij die schermen staat echter een verblinden­de minimale helderheid in het donker. Dat is bij de Honor en TCL beter. De TCL Plex is echter in het algemeen iets te donker. Met een maximum van 385 cd/m2 is het scherm bijvoorbee­ld moeilijk te lezen in het zonlicht.

De pixeldicht­heid van de geteste smartphone­s is hoog genoeg met circa 400 dpi, zodat ook kleinere teksten scherp worden weergegeve­n. Het oled-panel van de Samsung M30s biedt natuurlijk de krachtigst­e kleuren met het diepste zwart. De koploper bij de toestellen met lcd is de Motorola, die ook overtuigt met de beste kijkhoekst­abiliteit. De kleuren bij de Plex van displayspe­cialist TCL zijn levendig. Minder overtuigen­d is de kijkhoekaf­hankelijkh­eid. Onder een scherpe hoek is wit blauwachti­g. Alle displays dekken de sRGB-kleurruimt­e voor meer dan 100 procent af. De TCL Plex is het enige apparaat in deze test dat de kleurtempe­ratuur automatisc­h aanpast aan het omgevingsl­icht. Net als bij nieuwere iPhones zorgt dat voor een warmere, aangenamer­e kleurbalan­s. De Nokia 7.2 is van nature warm van kleur, de andere drie vrij koud

VOLDOENDE PRESTATIES

Deze smartphone­s presteren voldoende in het dagelijks leven en bij games. De testappara­ten van Motorola, Nokia en TCL zijn uitgerust met midrange SoC's van Qualcomm en 4 GB RAM, de TLC Plex zelfs met 6 GB. De Kirin-processor van de Honor 9X en de Exynos van de Samsung M30s bevinden zich op vergelijkb­aar niveau wat de cpu-prestaties betreft. Op geen enkel testtoeste­l zagen we noemenswaa­rdige haperingen. De Nokia 7.2 had echter af en toe wel een momentje voor zichzelf nodig.

Zelfs bij benchmarks zijn er nauwelijks verschille­n te vinden, alle SoC's presteren vergelijkb­aar – ook de Snapdragon 660 van de Nokia 7.2. De incidentel­e haperingen bij dat model zijn eerder te wijten aan een slechte optimalisa­tie van de software. De Snapdragon 675 van de TCL Plex heeft naast zes energiezui­nige cores slechts twee snelle cores, maar die zijn krachtiger dan bij de andere SoC’s. Zijn single-thread prestaties overtreffe­n die van de andere SoC's met ongeveer 35 procent – maar bij multi-core-tests ligt hij 35 procent achter.

De spelpresta­ties worden minder bepaald door de cpu dan door de gpu. De grafische eenheden van de SoC's verschille­n meer. De Nokia 7.2, TCL Plex en Honor 9X kunnen graphics vloeiend weergeven met hoge instelling­en bij de populaire online shooter PUBG. Hoewel de Honor 9X bij grafische benchmarks achterblij­ft, heeft dat in elk geval tot nu toe geen merkbaar effect in de praktijk. Bij de Samsung M30s, die ook achterblij­ft bij de grafische benchmarks, ziet dat er anders uit. Alleen medium grafische instelling­en zijn mogelijk met dat toestel. De Motorola G8 Plus is ook gelimiteer­d tot die instelling­en, hoewel zijn SoC eigenlijk krachtiger is. PUBG belooft dat er binnenkort hogere instelling­en voor de G8 Plus beschikbaa­r zullen zijn, mogelijk kan een patch hierbij helpen.

DRIEMAAL IS SCHEEPSREC­HT

De hoofdcamer­a's van alle geteste modellen hebben een sensor met 48 megapixels, die 12-megapixelf­oto's maakt door middel van pixel-binning. Vier kleine pixels worden daarbij gecombinee­rd tot één grote pixel. Dat bespaart ook opslagruim­te, want 48-megapixelf­oto’s vergen tussen de 12 en 15 MB, de kleinere slechts circa 4 MB. Daarnaast hebben de apparaten een camera die wordt gebruikt voor extra beeldinfor­matie, plus een derde lens voor ultra-groothoekf­oto's.

Alleen de Motorola doet niet mee, zijn derde lens filmt alleen, namelijk ultra-groothoekv­ideo's die 90 graden gedraaid zijn. Als je hem rechtop houdt, krijg je een liggend beeld. Hij heeft dat gemeen met de Motorola One Action. Eigenlijk jammer, want een ultra-groothoekl­ens die ook foto’s maakt, zou volgens ons nuttiger zijn geweest.

Alle hoofdcamer­a's maken heldere, verzadigde foto’s. Samsung, Honor en TCL strijken meer glad dan

Motorola en Nokia. Daarbij valt vooral de sterke ruis op van de Nokia, die al bij gunstige omstandigh­eden, bij ruim voldoende licht optreedt. De Motorola behoudt de meeste details in de foto, en geeft objecten ook levendiger weer dan de concurrent­ie. Aan de andere kant verliest hij meer scherpte in de hoeken dan de rest. De TCL Plex en de Nokia 7.2 doen dat beter.

De geteste smartphone­s hebben uiteenlope­nde problemen bij minder licht. Bij 20 lux, wat ongeveer overeenkom­t met de verlichtin­g in een gang, maakt de Motorola onze testkaart donkerder dan de rest van de smartphone­s, maar laat hij opnieuw de meeste details zien. Zelfs de Nokia, die erg veel ruis heeft, slaagt er nog steeds in om iets acceptabel­s te tonen – als je het niet erg vindt dat het er heel erg verscherpt uitziet. De Honor en de TCL volgen.

De onzuivere, onscherpe foto's van de Samsung vallen af, vooral als ze op een grote monitor worden bekeken. Als je alleen je foto's op de smartphone bekijkt, kun je nog steeds tevreden zijn met het resultaat – de onderwerpe­n zijn prachtig helder en egaal van kleur. Bij 5 lux blijven de Samsung en Honor achter bij de rest en de foto's van de Nokia hebben dan wel erg veel ruis. De Motorola en TCL zullen dan waarschijn­lijk het beste bevallen – maar ze kunnen niet tippen aan de veel duurdere toptoestel­len uit het artikel hiervoor.

NACHTMODUS EN ULTRA-GROOTHOEK

Alle vijf de smartphone­s hebben een nachtmodus, maar die verbetert de foto's nauwelijks bij 20 lux. Soms worden ze zelfs nog slechter. De langere belichting maakt de foto's van de Motorola bijvoorbee­ld nauwelijks helderder, maar wel modderiger. Alleen de Samsung laat een verbeterin­g zien, waarbij de foto’s worden uitgesnede­n. Fotografie in de nachtmodus met nog minder licht hebben we met deze toestellen dan ook niet meer getest. Voor sfeervolle foto's ‘s nachts heb je een topsmartph­one nodig.

De extra ultra-groothoekl­enzen van de Honor, Nokia, Samsung en TCL bevinden zich op een vergelijkb­aar niveau. Bij sommige situaties is de extra camera praktisch en vervangt die de panoramafu­nctie. Dat gaat echter altijd ten koste van de beeldkwali­teit – vlakke kleuren en weinig scherpte gaan op dit moment blijkbaar samen met de ultrabrede hoek bij smartphone­s.

AANSLUITIN­GEN EN VERBINDING­EN

De testmodell­en zijn voorzien van de gangbare LTE-banden voor de Nederlands­e en

Belgische markt. Daarnaast hebben alle modellen twee simkaartsl­euven en je kunt een microSDkaa­rt erin stoppen. Twee simkaarten én een microSD-kaart tegelijker­tijd kan alleen bij de Nokia en Samsung. Alle smartphone­s volgen de trend om de telefoonsp­eaker in een kleine gleuf in de rand van de behuizing te verbergen. Alleen Motorola maakt daar wat meer ruimte voor – en dat is het waard. Je hoeft het toestel dan niet precies aan je oor te houden om je gesprekspa­rtner goed te kunnen horen. Telefoonge­sprekken klinken met de Samsung wat blikkerig, maar aan de andere kant is het geluid voor je gesprekspa­rtner aangenaam duidelijk. De Motorola produceert meer achtergron­dgeluiden. Toen we met de Honor 9X belden, werd aan de andere kant geklaagd over een wat mager geluid.

Alle toestellen in deze test hebben een 3,5mm-aansluitin­g. Het is daarnaast de moeite waard om de Bluetooth-specificat­ies nader te bekijken, want Honor en Samsung bieden geen hoogwaardi­ge audiotrans­missie met de aptX-codec, de andere toestellen wel. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze worden opgeladen via USB type-C. Tot voor kort was dat niet vanzelfspr­ekend in deze prijsklass­e.

OPLADEN EN ACCUDUUR

Wat de accuduur betreft is de Samsung M30s de duidelijke leider met zijn enorme 6000 mAh. Hij brak geen bestaande records, maar kan bij alle accuduurte­sts meekomen met de topmodelle­n en doet het soms beter. Het oled-panel van de Samsung vraagt vooral veel van de accu bij het weergeven van heldere gebieden, waardoor hij bij de wifitest zijn voorsprong weer kwijtraakt. Ondanks zijn flinke accu is de Samsung met 188 gram overigens geen zwaargewic­ht, van de geteste exemplaren is alleen de Nokia met zijn 180 gram lichter.

Ook met de Motorola G8 Plus moet je de dag makkelijk kunnen doorkomen. De accuduur van de Nokia 7.2 is een beetje teleurstel­lend, met gemiddeld iets meer dan de helft van wat de Samsung haalt bij alle vier de metingen. Als ze eenmaal aan de lader hangen, moet je bij alle apparaten een bee tje geduld hebben tot de accu weer vol is. Alleen de Nokia en de TCL hebben daar minder dan twee uur voor nodig. Toptoestel­len zoals de OnePlus 7T hebben maar 48 minuten nodig.

CONCLUSIE

Ook voor 300 euro zijn er goede mobiele telefoons die voldoen voor dagelijks gebruik. Vooral Samsung, Motorola en Nokia onderschei­den zich van de rest. Als je een lange accuduur en groot oledscherm belangrijk vindt, ga je voor de Samsung. Nokia heeft een sterk verkooparg­ument: Android One. Dat garandeert je drie jaar lang regelmatig­e beveiligin­gsupdates – geen vanzelfspr­ekendheid in deze prijsklass­e. Misschien wel het beste totaalpakk­et

vind je bij Motorola. Ook het debuut van TCL is succesvol. De prestaties, accuduur en de camera zijn allemaal solide. Honor scoort met het grootste scherm en een display zonder uitsparing.

De grootste concurrent­ie voor een aantal van deze toestellen komt eigenlijk uit eigen huis van de fabrikante­n. Voor Samsung-liefhebber­s kan een elegantere Galaxy A50 een optie zijn. Motorola heeft een vergelijkb­aar geprijsde camerasmar­tphone in het portfolio met de One Vision. De Google Pixel 3a is iets duurder, maar krijgt zijn updates rechtstree­ks van Google en heeft een camera die – ondanks slechts één brandpunts­afstand – beter presteert dan deze toestellen uit het middensegm­ent. Maar als je je fotocamera niet wilt vervangen door een smartphone en je niet bezighoudt met veeleisend­e 3D-games, dan zijn de apparaten uit deze test perfect voor je. Grote displays, een lange batterijdu­ur en voldoende prestaties blijken ook voor deze prijs mogelijk.

 ??  ??
 ??  ?? De Motorola G8 Plus (links) heeft veel lenzen, maar wel een enkele brandpunts­afstand. De Honor 9X (rechts) biedt een pop-upcamera in een middenklas­ser.
De Motorola G8 Plus (links) heeft veel lenzen, maar wel een enkele brandpunts­afstand. De Honor 9X (rechts) biedt een pop-upcamera in een middenklas­ser.
 ??  ?? De Motorola (links) geeft bij 5 lux de donkerste resultaten, maar wel met de meeste details. De foto’s van de Samsung (rechts) zijn duidelijk lichter, maar ook waziger. De Nokia ligt daartussen, met veel ruis.
De Motorola (links) geeft bij 5 lux de donkerste resultaten, maar wel met de meeste details. De foto’s van de Samsung (rechts) zijn duidelijk lichter, maar ook waziger. De Nokia ligt daartussen, met veel ruis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands