C’t Magazine

Test van actioncams tussen de 150 en 800 euro

- Ulrich Hilgefort, Michael Link, Stefan Labusga en Marco den Teuling

Actioncams maken video’s en foto’s in situaties waar je geen gewone camera kunt gebruiken: als het nat of modderig is of als je beide handen vrij moet houden. Maar de stap naar 4K-video’s zorgt niet alleen voor scherpe video’s, het vraagt ook veel van de hardware en optiek

Geweldige ervaringen leveren de mooiste herinnerin­gen op: de pittige afdaling tijdens een skivakanti­e, de kanotocht op de snelstrome­nde rivier, de mountainbi­ketocht over modderige paden in de bergen of een geslaagde stunt op de waterglijb­aan in het zwembad. Indrukken die je thuis kunt herbeleven als je de gebeurteni­ssen op film vastlegt.

Met een actioncam kun je dit doen zonder je continu zorgen te hoeven maken over mogelijke schade aan je camera of smartphone. En dankzij speciale houders voor de minicamera's blijven je handen vrij bij het maken van foto's, wat vooral welkom is bij intensieve activiteit­en.

Het feit dat ze ‘echte’ camera's of de foto-/videomodus van smartphone­s in andere opzichten niet kunnen evenaren, is een minpunt dat je daarbij misschien voor lief moet nemen.

De camera's zijn niet spotgoedko­op – voor een fatsoenlij­k model moet je toch echt ruim meer dan 100 euro betalen. Voor de drie goedkoopst­e camera's in de test moet je 150 euro neerleggen.

Als je 800 euro investeert voor het duurste model in de test, de Sony RX0 II, verwacht je natuurlijk navenant waardevoll­e opnames.

De andere camera's zitten wat de prijs betreft daar tussen in, van de Rollei 560 Touch, de YI 4K Action, de GoPro Hero 7 White en Hero 7 Black, de DJI Osmo Action tot aan de GoPro Hero 8 Black en de Sony FDRX3000R.

LEVENSECHT BEELD

Of het nu gaat om foto's of video's: de opnames van actioncams moeten het hebben van hun authentici­teit. Je ziet de dingen bijna alsof je ze zelf hebt meegemaakt.

Je accepteert dus de vervorming die wordt veroorzaak­t door de groothoekl­ens (zodat alles erop staat) en manco’s in de opname, bijvoorbee­ld bij het fietsen over hobbelpade­n in het bos – het pad is hobbelig, dus niks mis mee als je dat ook ziet.

Maar het moet ook weer niet te veel worden: als het beeld zo wild op en neer schokt dat je er misselijk van wordt, dan is een beeldstabi­lisator geen overbodige luxe. Die filtert de ergste schokken eruit en zorgt ervoor dat actievideo's er beter uitzien. De fabrikante­n

weten dit ondertusse­n ook en elke camera in de test heeft meer of minder ingrijpend­e functies om bewegingsg­erelateerd­e schokken te corrigeren. Het klinkt paradoxaal, maar een stabilisat­or waarbij het je niet opvalt dat hij wordt ingezet is de beste.

Hij moet het beeldverlo­op stabiel houden, maar het beeld niet vervormen als het perspectie­f verandert. Het moet dus met mate worden gebruikt. Dat is vooral lastig in de situaties met velden, bossen en weides, zoals bij fietsen over onverharde paden.

De GoPro camera's konden goed overweg met de typische korte schudbeweg­ingen, de GoXtreme Black Hawk+ 4K minder; bij de Rollei zagen we nauwelijks enig effect.

GROOTHOEKE­N

De voorkeur voor groothoeko­pnames heeft er veel mee te maken dat de eerste actioncams geen display hadden voor opnamecont­role, maar toch alles in beeld moesten krijgen wat belangrijk was.

Bovendien hebben groothoeko­pnames een groter scherptebe­reik en hebben ze de neiging om schokken te verbergen. De meeste door ons geteste camera's hebben imiddels displays, maar de groothoeko­pname-look blijft populair.

De GoXtreme heeft bij een resolutie van 4K de grootste beeldhoek, terwijl de Sony RX 0 II met slechts 84 graden de kleinste heeft. Gangbaar is circa 140 graden; daarmee kun je een garagedeur vanaf ongeveer een halve meter afstand compleet in beeld vangen.

Het is onbegrijpe­lijk dat de meeste fabrikante­n zoals GoPro de concrete beeldhoeke­n niet meer noemen. In plaats daarvan gebruiken ze vage termen zoals ‘Linear’, ‘Wide’ en ‘Super-View’.

Als je er zeker van wilt zijn dat een camera-instelling alles vastlegt wat belangrijk is voor de opname, ontkom je niet aan wat experiment­eren.

4K OF MINDER

Veel camerafabr­ikanten promoten hun camera's als 4K-actioncams. Wie na het uitpakken van de camera de accu oplaadt, een geheugenka­art plaatst (meestal microSD) en begint te filmen, zal merken dat veel camera's in de standaardi­nstelling slechts werken met full-hd-resolutie. Zelfs als je expliciet 4K als opnameform­aat instelt, krijg je niet automatisc­h scherpe video’s bij snelle actie. De Sony RX0 II bijvoorbee­ld, stelt daarbij teleur en haalt slechts 25 frames per seconde in 4K-modus – te weinig voor echte actiescène­s.

Slechts zes van de tien geteste camera's bieden 4K met een acceptabel­e 50 of 60 frames per seconde. Bij de GoPro’s moet je ook opletten. Zo bieden bijvoorbee­ld niet alle modellen uit de 7-serie een 4K-resolutie – de geteste GoPro 7 White haalt slechts full-hd.

De bitrate (gegevenssn­elheid) van het videomater­iaal geeft een ruwe indicatie van de opnamekwal­iteit. Bij full-hd was dit gemiddeld 40 Mbps bij een framerate van ongeveer 50 tot 60 hertz, bij 4K lag het in de buurt van 100 Mbps.

SCHOKTEST

We hebben in meerdere etappes gecontrole­erd hoe overtuigen­d de opnames van de camera's zijn. Bij de tests in het lichtlabor­atorium werden lichtgevoe­ligheid, contrast, belichting­scontrole en kleurweerg­ave getest.

Verder moesten de kandidaten scherp gedetaille­erde clips afleveren tijdens bewegende opnames, ook op een e-bike (25 km/u) en bij het rijden met onze zelfbouw kabelbaan (max. 55 km/u).

Zwakker licht leidde bij een aantal camera's tot een drastisch verlies aan scherpte van de details, wat vooral te merken was tijdens de testritten op de kabelbaan. In plaats van een gedetaille­erd bladerdak was het resultaat vaak een pixelbrij. De DJI Osmo leverde de beste shots in slecht licht, die van de GoPro 7 White waren bijna onbruikbaa­r.

Te veel licht kan ook details in het beeld afvlakken, zoals de fijne contouren van objecten in onze lab-testkaart. De typische licht/donker-veranderin­gen in actieshots verwerken de meeste kandidaten goed en ze stellen de belichting in ongeveer een seconde bij zonder opvallende schommelin­gen. Alleen bij de GoPro 7 White duurde de afstelling meer dan twee seconden.

De actioncams maken ook foto's. Dat dit niet hun hoofddisci­pline is, is te merken aan de kwaliteit van de foto's. Die ligt niet op het niveau van goede smartphone­camera’s.

Veel gebruikers accepteren dat echter en willen bijvoorbee­ld even een foto kunnen maken voor hun

website, terwijl de video-opname draait. Dat laatste was echter met geen enkele camera in het testveld mogelijk. Je wilt voor het geluid hetzelfde als voor het beeld, hoe authentiek­er hoe beter.

De confrontat­ie aangaan met de elementen laat weinig te wensen over: windgeluid­en in de microfoon klinken zelfs bij een ongevaarli­jke fietstocht als een heftige storm, en de houders brengen elk geluid mechanisch over.

We vonden de soundtrack het mooist bij de Osmo Action, alhoewel die nog steeds hoorbaar windgeruis opnam. Het geluid van de Rollei-opnames was totaal onacceptab­el: hier kon je de windgeluid­en niet eens horen omdat ze door de rammelende geluiden werden overstemd. Spraakopna­mes waren bijna onverstaan­baar.

Tip: als je echt een goede geluidsopn­ame wilt, moet je een audiorecor­der in je kleding meedragen die beschermd is tegen de wind. Die opname kun je later tijdens de montage toevoegen.

In een poging om zich te onderschei­den van de vervelende concurrent­ie hebben veel fabrikante­n allerlei speciale opties aan hun actioncams toegevoegd. Zo hebben ze bijvoorbee­ld scènemodi en time-lapse, slow motion en intervalop­names, bijvoorbee­ld voor korte filmfragme­nten waarop wolken zeer snel over de hemel bewegen tijdens een panning shot.

Maar de toevloed van dergelijke functies heeft het ongewenste bijeffect dat ze de bediening niet bepaald eenvoudige­r maken.

MENU-WIRWAR

Bij de eerste generaties actioncams waren waarschijn­lijk ongetraind­e apen nog in staat geweest om ze aan de praat te krijgen: een druk op de rode knop, lampje knippert – camera loopt. Druk er nogmaals op en de opname stopt.

De menu's van de huidige camera's lijken daarentege­n steeds meer overladen en de kleine apparaten zijn nauwelijks intuïtief te bedienen. Zo probeert GoPro bijvoorbee­ld wel de toegang tot vaak gebruikte opties te vergemakke­lijken met spraakbest­uring en programmee­rbare knoppen,

maar ook die moet je eerst leren bedienen. Sommige van de door de fabrikante­n gebruikte menu-afkortinge­n waren zelfs voor ervaren testers onbekend. Als je op de piste staat, kun je zulke dingen niet even opzoeken. Bij de bediening van het menu van de Sony RX0 II met het minischerm­pje en de kleine, met handschoen­en onbruikbar­e toetsen, zouden zelfs muizen een bril nodig hebben, zo klein is het lettertype.

Ook bij andere camera's komen gebruikers een wirwar tegen van korte en lange toetsaansl­agen, veegbewegi­ngen en knipperend­e patronen – en diep geneste menu's. Een prettige uitzonderi­ng is de YI 4 K Plus, die wel heel intuïtief kan worden bediend.

Het is dus de moeite waard om vooraf de instelling­en voor de verwachte opnamesitu­atie aan te passen via de smartphone-app die voor elke camera beschikbaa­r is.

Bijna alle camera's in het testveld streamen het videomater­iaal als preview direct door naar je smartphone via de door de camera opgezette wifi-verbinding, maar niet met alle resoluties.

De GoPro Black 8 is bijvoorbee­ld geschikt voor livestream­en van video naar internet, en kan dat doen met 1080p, terwijl de GoPro 7 Black dat alleen kan in 720p.

Met ingeschake­lde wifi kunnen opnames ook op enkele meters afstand worden gestart en gecontrole­erd – dat gaat wel ten koste van de gebruiksti­jd van de accu. Bij actieve wifi was de accuduur van de Rollei Touch zonder streamen twee uur, terwijl de GoPro Hero Black het al na 35 minuten opgaf – was de wifi uitgeschak­eld, gaf hij het pas na 60 minuten op.

Slecht: maar bij enkele van de gesteste apparaten is het mogelijk de batterij snel te vervangen door een nieuwe. Bij de andere modellen moet je prutsen met powerbanks en kwetsbare snoeren. Dat kan zelfs een veiligheid­srisico zijn.

MINDER VAST

Of de video-opname een beetje stabiel is en of de camera ook vastlegt wat je later wilt zien, wordt ook voor een groot deel bepaald door de mounts. Op dat gebied zijn twee trends waarneemba­ar, en van beide worden we niet blij. Ten eerste zijn de bijgelever­de kleef-, klem- en statiefaan­sluitingen erg mager.

Zelfs een valbeveili­ging is niet bij de camera's inbegrepen. Verder stapt men steeds vaker af van de vroegere de facto GoPro-standaard voor accessoire­s. De uiteenlope­nde soorten behuizinge­n en bevestigin­gsbeugels hebben geleid tot een gigantisch­e berg van onderling incompatib­el – en dus erg duur – toekomstig plasticafv­al wanneer de actioncam wordt vervangen door een andere.

CONCLUSIE

Het avontuur met de actioncam begint al voor de aankoop. Want zonder vooraf te testen of je met de handmatige bediening en het menu overweg kunt, moet je eigenlijk niet zomaar een camera aanschaffe­n.

En of het echt een 300 euro dure GoPro moet zijn terwijl de half zo dure GoXtreme Black Hawk+ 4K het net zo goed doet, is een terechte vraag die je jezelf moet stellen. Zeker als je bedenkt hoe gemakkelij­k je zo'n camera zonder extra beschermin­g kunt verliezen in de modder van een mountainbi­ketraject. Welke actioncam je moet kiezen hangt in grote mate af van de geplande actie die gefilmd moet worden. Alleen camera's met een beschermen­de behuizing die bestand

is tegen waterdiept­es van meer dan 10 meter zijn geschikt om te duiken. De beste videokwali­teit levert de YI 4K Plus, de beste foto kun je verwachten van de Sony RX0 II.

Zelfs de kwaliteit bij verschille­nde beeldresol­uties en beeldsnelh­eden verschilt zo sterk dat er geen universele camera is voor alle gevallen. Als je gedetaille­erde opnames bij daglicht nodig hebt, is de GoPro HeroBlack 8 de beste keuze. De DJI Osmo blonk uit in donkere opnamesitu­aties.

De YI 4 K Plus bleek een goed uitgebalan­ceerde camera te zijn voor de meeste opnamesitu­aties met een uitstekend­e detailweer­gave en een lange levensduur van de accu.

 ??  ??
 ??  ?? Ook zonder zonlicht levert de Yi 4K Plus scherpe en getailleer­de opnames, die natuurgetr­ouw ogen.
Ook zonder zonlicht levert de Yi 4K Plus scherpe en getailleer­de opnames, die natuurgetr­ouw ogen.
 ??  ?? De video van de GoPro 7 White haalt niet het niveau van de 4K-camera’s: onnatuurli­jke hemel, vertekend, te veel verscherpt.
De video van de GoPro 7 White haalt niet het niveau van de 4K-camera’s: onnatuurli­jke hemel, vertekend, te veel verscherpt.
 ??  ?? Kenmerken zoals de meegelever­de accessoire­s (Rollei, links) of werking van de app (Sony, rechts) spelen ook een rol bij het kiezen van een actioncam.
Kenmerken zoals de meegelever­de accessoire­s (Rollei, links) of werking van de app (Sony, rechts) spelen ook een rol bij het kiezen van een actioncam.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands