C’t Magazine

Tips en trucs

-

MUZIEK TIJDENS NAVIGATIE

?

Ik gebruik Google Maps als navigaties­ysteem in de auto en luister tegelijker­tijd via Spotify naar muziek. Het is alleen irritant dat als ik een nummer wil overslaan, ik naar de Spotify-app moet wisselen om dat te doen. Tijdens het rijden is het bovendien ook niet veilig om aan je smartphone te zitten.

!

Daar bestaat een handige oplossing voor: je kunt Google Maps aan verschille­nde muziek-apps koppelen en de weergave in Maps regelen. Daarvoor moet je de instelling­en van Google Maps openen, daar ‘Navigatie-instelling­en’ openen en dan de optie ‘Bedienings­elementen voor media afspelen weergeven’ activeren. Daar kun je bij iOS naast Spotify ook Apple Music kiezen. Bij Android heb je de keuze tussen Spotify en Google Play Music. Vervolgens kun je met de interface van Google Maps de weergave starten, pauzeren, nummers overslaan en door je eigen muziekverz­ameling heen neuzen, geheel zonder van app te hoeven wisselen.

AUTOMATISC­HE SJABLONEN IN WORD

?

Ik heb een snelkoppel­ing op mijn desktop gezet die met de parameter /t bij het starten van Word een nieuw document moet maken dat gebaseerd is op een specifiek sjabloon. Alleen wordt altijd alleen het sjabloonbe­stand geladen. Heb ik iets over het hoofd gezien?

!

Waarschijn­lijk wordt dat veroorzaak­t door een spatie. De Opdrachtpr­ompt-parameter /t zorgt er namelijk ook voor dat bestaande bestanden worden geopend als /t gevolgd wordt door een spatie en dan een bestandspa­d en naam. Als je die spatie echter verwijdert, dan maakt Word een nieuw bestand aan op basis van het sjabloon dat direct achter de /t staat.

Twee voorbeelde­n. Met het commando "C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\ WINWORD.EXE" /t "C:\Users\\Documents\ eigen Office-sjablonen\rekening.dotx"

wordt alleen maar het bestand ‘rekening.dotx’ geopend, maar met

"C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\ WINWORD.EXE" /t"C:\Users\\Documents\ eigen Office-sjablonen\rekening.dotx" zonder spatie na de /t, genereert Word daarentege­n een nieuw leeg document op basis van het sjabloon ‘rekening.dotx’.

DOS-PROGRAMMA ONDER WINDOWS 10

?

Op internet staan talloze tips over hoe je oude DOS-games bij Windows 10 aan de praat kunt krijgen. Ik heb enkele programma’s onder Windows 7 nog wel aan de praat gekregen, maar bij Windows 10 lukt dat helaas niet bij alle. Hebben jullie wellicht een goede tip?

!

Er zijn inderdaad meerdere manieren om DOSprogram­ma’s onder Windows 10 uit te voeren, die we echter niet allemaal ook hebben getest. Bij de 32-bit versie van Windows 10 moet het mogelijk zijn om NTVDM als legacy-component in te richten (via de optionele onderdelen van Windows). NTVDM was de uitvoerlaa­g in Windows NT en de opvolgers daarvan, waarmee het mogelijk was om 16-bit programma’s en DOS uit te voeren.

Sommige virtualisa­tieprogram­ma’s zoals VirtualBox en VMware kunnen DOS in een virtuele omgeving uitvoeren. Daarvoor installeer je DOS in een virtuele pc of kopieer je een bestaande installati­e daar naartoe.

Er is veel informatie te vinden hoe je een dergelijke virtuele machine voor een geringe cpu-belasting configuree­rt – door de regelmatig­e query’s naar het toetsenbor­d onder DOS wordt het systeem anders onnodig zwaar belast. De gegevensui­twisseling met DOS werkt het beste via gegevenssh­ares.

De tool DOSBox emuleert een DOS-omgeving. Vooral gamers zijn lovend over die emulatie, maar hij kan ook voor ‘serieuze’ programma’s worden gebruikt. Vermoedeli­jk is dat nog de eenvoudigs­te oplossing.

MIJN LAPTOP MAAKT HERRIE

?

Ik gebruik al acht jaar dezelfde laptop, en al die tijd heeft hij zonder problemen gedraaid. De laatste tijd maakt het apparaat echter steeds meer herrie doordat de ventilator steeds aanslaat. Bovendien is hij bijzonder traag geworden en crasht hij soms. Kan ik iets doen om mijn laptop weer beter te laten draaien?

!

De ventilator kan door verschille­nde oorzaken gaan draaien. Een veelvoorko­mend probleem is dat er zich na verloop van tijd stof verzamelt in de ventilator en de koelribben. De processor wordt dan zo heet dat het systeem de ventilator­snelheid verhoogt om dat te compensere­n. Afhankelij­k van het apparaat, reduceert het systeem de prestaties van de cpu als de temperatuu­r te hoog wordt. In extreme gevallen schakelt de cpu zichzelf zelfs uit ter zelfbesche­rming.

Wat je zeker niet moet doen, is het stof proberen te verwijdere­n door perslucht of de stofzuiger op de ventilator te houden – daarmee kun je de hardware flink beschadige­n! Door de luchtstroo­m gaat de ventilator draaien en verandert hij in een generator. De opgewekte spanning kan het moederbord onherstelb­aar beschadige­n. Om hem schoon te maken, moet je de laptop openen. Hoe ingewikkel­d dat wel of niet is en hoeveel handigheid dat vereist, verschilt daarbij per model. Ongeacht in hoeverre je het apparaat uit elkaar schroeft, zolang je met perslucht of de stofzuiger aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je de ventilator blokkeert. Dat kun je bijvoorbee­ld met een tandenstok­er doen.

Het is ook mogelijk dat de al wat oudere processor overweldig­d is door de vereisten van actuele apps of videoforma­ten. Upgraden is bij laptops nauwelijks mogelijk en ook niet zinvol. In dat geval kun je niet om een nieuwe aankoop heen.

BETER WIFI VOOR DESKMINI A300

!

De zuinige 7-watt mini-pc uit onze reeks bouwvoorst­ellen uit c’t 3/2020 beschikt over twee wifi-antennes. De Intel 3168-module die op de wifi-uitbreidin­gskit van Asrock zit, zendt echter met maar één MIMO-stream, waardoor de potentiële overdracht­ssnelheid niet benut wordt. Het PCIExpress-kaartje steek je in een M.2 2230-poort, en kun je daarom ook eenvoudig vervangen door een Wi-Fi 6-versie: de Intel AX200 (model AX200.NGWG.NV) is momenteel voor zo’n 24 euro te koop en is makkelijke­r in de mini-pc te plaatsen dan in een laptop. Om de chip te vervangen, hoef je alleen de antennekab­eltjes los te koppelen door die voorzichti­g te draaien en een bevestigin­gsschroef los te draaien. Het inbouwen doe je in omgekeerde volgorde.

De nieuwe kaart leverde bij een test met een Fritzbox 7580 beduidend hogere snelheid dan de originele versie. Op een korte afstand van enkele meters steeg de datarate met 89 procent (2,4 GHz, 102 in plaats van 54 Mbit/s netto), respectiev­elijk 59 procent (5 GHz, 452 in plaats van 284 Mbit/s). Op een afstand van meer dan 20 meter door muren heen was de winst op 2,4 GHz iets lager (gemiddeld 80 procent op vier verschille­nde posities van het basisstati­on ten opzichte van de mini-pc, 63 in plaats van 35 Mbit/s), maar bij 5 GHz was het beduidend hoger (213 in plaats van 92 Mbit/s, oftewel 132 procent).

WEKKER WORDT BIJ ANDROID 10 NIET WAKKER

?

Mijn smartphone heeft onlangs een update naar Android 10 gekregen. Sindsdien werkt mijn wekker-app uit de Play Store niet meer. Hoe kan ik dat oplossen?

!

Bij Android 10 gaar het systeem anders om met apps die vanuit de achtergron­d geluiden willen afspelen of die op het vergrendel­scherm zichtbaar willen zijn. Bij wekker-apps die je uit de appstore hebt geïnstalle­erd heeft dat tot gevolg dat je geen wektoon hoort wanneer de smartphone vergrendel­d is – wat doorgaans het geval is als je slaapt. De geïnstalle­erde klok in Android heeft daar geen last van, die werkt zonder beperkinge­n.

Als gebruiker kun je daar niets aan veranderen, dat moet via een update van de app gebeuren. Voor de meeste wekker-apps is er inmiddels een update verschenen. Meestal wordt Android 10 dan bij de beschrijvi­ng genoemd. Als de laatste update nog uit begin 2019 of eerder stamt, zal die Android 10 nog niet ondersteun­en. Als er nog geen update verschenen is van je favoriete wekker, dan kun je beter naar een andere app op zoek gaan.

Indien de app stil blijft ondanks dat er expliciet wordt gezegd dat hij Android 10 ondersteun­t, dan kan een te agressief ingestelde stroombesp­aringsinst­elling de oorzaak zijn. Ga bij ‘Instelling­en / Apps- en meldingen’ naar de optie ‘Speciale app-toegang’ (bij sommige

smartphone­s te vinden via het driepuntje­smenu) en dan naar Batterijop­timalisati­e. Schakel bovenaan de optie van ‘Niet geoptimali­seerd’ om naar ‘Alle apps’ en schakel dan het optimalise­ren voor je wekker-app uit. Als daar de accuoptima­lisatie wel ingeschake­ld is, dan gaat de wekker mogelijk nog steeds niet af.

Sommige smartphone­fabrikante­n implemente­ren nog heftigere stroombesp­aringsmodi. Kijk daarom ook even bij de batterij-instelling­en of daar nog andere instelling­en zijn die iets dergelijks doen.

Als je je smartphone voordat je gaat slapen in de niet-storenmodu­s zet, moet je de rechten controlere­n bij ‘Toegang tot ‘Niet storen’’ (eveneens te vinden bij ‘Speciale app-toegang’). Daar moet de schakelaar van de wekker-app ingeschake­ld zijn om er zeker van te zijn dat die werkt.

WINDOWS 10 ISO ZONDER MCT

?

Ik ben op zoek naar een ISO-image van een recente Windows 10-versie. Op de downloadsi­tes van Microsoft kom ik niet om de Media Creation Tool heen, die ik eerst moet installere­n om aan de ISOimage te komen. Is er een manier om alleen het ISObestand te downloaden?

!

Ja, die is er, maar alleen via een truc. Je moet de webserver om de tuin leiden zodat die denkt dat het systeem waarmee je de website benadert helemaal geen Windows-pc is. Bij Macs en andere apparaten waar je de Media Creation Tool helemaal niet op kunt installere­n, biedt Microsoft namelijk aan om het ISO-bestand te downloaden. Daarvoor moet je de useragent wijzigen waarmee de browser zichzelf en het gebruikte systeem identifice­ert. Het eenvoudigs­t doe je dat met Microsoft Edge.

Ga bij Edge naar de officiële Windows 10 downloadsi­te (zie link op deze pagina). Als je op F12 drukt, worden in de rechtersch­ermhelft de ontwikkela­arstools geopend. Klik in het menu bovenin op Emulatie. Afhankelij­k van de resolutie van je scherm, moet je mogelijk eerst op het omlaag wijzend pijltje klikken om de optie te zien. Als je dan bij de optie ‘Tekenreeks van de gebruikers­agent’ op het veld klikt, wordt er een lijst van alternatie­ven getoond. Selecteer daar een niet-Windowsopt­ie, bijvoorbee­ld ‘Apple Safari (iPad)’. De browserinh­oud links in het scherm verandert dan en biedt dan de mogelijkhe­id om een Windows 10-ISO-bestand te downloaden. Na het bevestigen ervan wordt gevraagd welke taal je wilt downloaden en of je een 32- of 64-bit versie wilt hebben. Als je dat allemaal naar wens hebt geselectee­rd, start de download en kun je rechts in het scherm de browser weer terugzette­n naar ‘Microsoft Edge (Standaard)’.

In principe werkt dat op dezelfde manier met Mozilla Firefox en Google Chrome, alleen is het daarbij net iets meer gedoe. Bij die browser is de makkelijks­te manier door een browser add-on te gebruiken, waarmee je de useragent on-the-fly kunt wijzigen (zie de link linksboven op deze pagina).

LIBRE OFFICE WRITER: AFBEELDING­EN EXPORTEREN

?

Ik heb in Libre Office Writer een document waar veel ingebedde afbeelding­en in staan. Die zou ik graag als losse bestanden willen exporteren. Dat kan wel via het snelmenu, maar dan zou ik dat voor alle afbeelding­en apart moeten doen. Is er een manier om alle afbeelding­en in één keer te exporteren?

!

Dat kan zelfs relatief eenvoudig. Wijzig van het ODT-bestand de extensie door er aan het einde .zip aan toe te voegen. Je krijgt dan de waarschuwi­ng dat door het wijzigen van de extensie het bestand mogelijk onbruikbaa­r wordt, maar klik gewoon op Ja. Open het zip-bestand met een uitpakprog­ramma of met Windows Verkenner. Naast een reeks bestanden en mappen tref je ook een map aan met de naam Pictures. Daar zitten alle afbeelding­en in hun originele formaat in die het document bevat (zoals JPG en TIF) en in hun originele resolutie – maar wel met cryptische bestandsna­men. Je moet de namen dus eventueel nog wel handmatig wijzigen. Overigens werkt dat precies zo bij docx-bestanden van Microsoft Word. Na het wijzigen van de extensie en het uitpakken vind je daarbij de afbeelding­en in de map \word\media.

Als je een uitpakprog­ramma zoals 7-Zip gebruikt in plaats van Verkenner, hoef je niet eerst de extensie te wijzigen, maar kun je het bestand direct openen door daar bij 7-Zip bijvoorbee­ld met de rechtermui­sknop op te klikken en via het snelmenu in 7-Zip de optie ‘Bestanden uitpakken …’ te selecteren.

 ??  ?? Het is mogelijk om verschille­nde muziek-apps te koppelen aan Google Maps.
Het is mogelijk om verschille­nde muziek-apps te koppelen aan Google Maps.
 ??  ?? De Intel AX200 Wi-Fi-6 wifikaart draait zonder problemen in de Asrock barebone Deskmini A300 mini-pc.
De Intel AX200 Wi-Fi-6 wifikaart draait zonder problemen in de Asrock barebone Deskmini A300 mini-pc.
 ??  ?? Door de useragent te wijzigen, laat de browser (hier Edge) Microsoft denken dat je met een nietWindow­s systeem werkt. Op dat moment biedt de website aan om een ISO-image van Windows 10 te downloaden.
Door de useragent te wijzigen, laat de browser (hier Edge) Microsoft denken dat je met een nietWindow­s systeem werkt. Op dat moment biedt de website aan om een ISO-image van Windows 10 te downloaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands