C’t Magazine

Documenten gezamenlij­k bewerken in MS O ice

- Stefan Wischner en Marco den Teuling

Als meerdere gebruikers samen aan documenten of werkbladen moeten werken, maken ze vaak gebruik van Google Documenten. Maar dat kan ook, en zelfs beter, met Microsoft Office.

Normaliter kunnen bestanden uit programma’s zoals Microsoft Office niet door meerdere personen tegelijk bewerkt worden. Vergrendel­ingsmechan­ismen in het besturings­systeem of het programma zorgen ervoor dat slechts één persoon tegelijk mag schrijven en dat andere gebruikers het bestand alleen kunnen openen om het te lezen.

Google biedt al sinds 2006 een gratis officepakk­et dat in de browser draait, aanvankeli­jk onder de naam Google Docs & Spreadshee­ts, daarna Google Apps en nu samen met de cloudopsla­gdienst onder de noemer Google Drive. Je kunt daar in Google Drive opgeslagen tekstbesta­nden, presentati­es en tabellen met meerdere gebruikers tegelijker­tijd mee bewerken via een browser. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een Google-account.

Microsoft kwam pas wat later met online-versies van Word, Excel en PowerPoint. Daarmee kan precies hetzelfde als met Google Docs – met het verschil dat de betreffend­e bestanden opgeslagen moeten zijn in een Microsoft-clouddiens­t (OneDrive Personal of Home, OneDrive voor Bedrijven of SharePoint Online). In plaats van een Google-account heb je een (betaald dan wel gratis) Microsoft-account nodig. Het voordeel van de Microsoft-oplossing is dat je behalve de web-apps daarnaast ook de volledige versie van de software kunt gebruiken die op je pc is geïnstalle­erd. Bovendien is de compatibil­iteit met Office-bestanden beter.

Het feit dat het te bewerken bestand zich noodzakeli­jkerwijs bij een van de hierboven genoemde clouddiens­ten moet bevinden, heeft vooral technische redenen: alleen de Microsoft-servers ondersteun­en het onderligge­nde protocol ( MSFSHTTP).

Dat werkt met lokaal opgeslagen en sterk gefragment­eerde cacheexemp­laren van de eigenlijke Office-bestanden. De gewijzigde fragmenten worden gesynchron­iseerd met de cloudserve­r, die ze van alle deelnemers verzamelt en weer in elkaar zet. Dat protocol wordt momenteel alleen ondersteun­d door Microsofts­ervers. Daarom kunnen lokale en netwerkbes­tandssyste­men en cloudoplos­singen van andere leverancie­rs (zoals Dropbox, Google Drive en Nextcloud) niet worden gebruikt.

DOCUMENTEN DELEN

Om andere gebruikers uit te nodigen om mee te werken aan een document, moet je het eerst delen. Dat kan op verschille­nde manieren: op de OneDrive-website, vanuit de browserver­sie van een Office-programma, via Windows Verkenner of vanuit een lokaal geïnstalle­erd Office-programma.

Op de OneDrive-website selecteer je het bestand en klik je op Delen op de menubalk of in het snelmenu. Voer in het volgende dialoogven­ster het e-mailadres in van de collega of relatie die je wilt uitnodigen. Het maakt daarbij wel uit of de uitgenodig­de persoon al dan niet een Microsoft-account of Office365-abonnement heeft op dat e-mailadres. Als dat het geval is, wordt hij of zij in de toekomst als een geïdentifi­ceerd individu beschouwd en kun je hem ook specifieke rechten verlenen of die weer intrekken. Alle andere geadressee­rden worden als anoniem beschouwd, maar kunnen toch deelnemen. Als je op Verzenden klikt, ontvangt de geadressee­rde een bericht via de eigen mailservic­e van Microsoft. Dat kan een paar minuten duren. Je kunt ook op ‘Kopieer link’ klikken. Je krijgt dan een uitnodigin­gs-koppeling om naar het klembord te kopiëren. Die kun je zelf naar de ontvanger sturen op welke manier dan ook, bijvoorbee­ld via een chatprogra­mma.

Als je het te delen bestand al in de browserver­sie van een Office-programma hebt geopend, klik je op Delen in de rechterbov­enhoek om het betreffend­e dialoogven­ster te openen.

Je kunt het ook zonder browser doen. In Windows Verkenner navigeer je daarvoor naar de lokale synchronis­atiemap van OneDrive en klik je met de rechtermui­sknop op het bestand. Kies in het contextmen­u de opdracht Delen, die je ook herkent aan de blauwe OneDrive-wolk. Er wordt een dialoogven­ster geopend met dezelfde opties als in de webbrowser.

Als het bestand in een lokaal geïnstalle­erde Word, PowerPoint of Excel is geopend, klik je rechtsbove­n in het lint op Delen. Als het bestand nog niet op OneDrive staat, verschijnt er eerst een venster voor het delen waarin je het kunt uploaden naar de online cloudopsla­g die is verbonden met het Office-programma. Heeft het bestand nog niet de nieuwste bestandsin­deling, dan wordt die automatisc­h bijgewerkt. Je krijgt echter geen optie om de doelmap te selecteren. Als je niet wilt dat het bestand in de cloud-map Documents terechtkom­t, moet je het bestand handmatig in de juiste map zetten (bijvoorbee­ld met ‘Opslaan als’) en daarna pas delen.

In de betreffend­e dialoogven­sters voor het delen kun je ook aangeven voor welke (groep) personen de koppeling werkt en eventueel de optie ‘Bewerken toestaan’ deactivere­n, zodat ze alleen-lezen toegang krijgen. Als je het bestand deelt via de OneDrive-webinterfa­ce of Windows Verkenner, kun je ook een verloopdat­um voor de koppeling opgeven en een wachtwoord instellen voor de toegang. Wil je voor bepaalde personen opties kunnen aanpassen, kies dan in plaats van ‘Iedereen met de koppeling’ de optie ‘Specifieke personen’.

De ontvanger hoeft alleen maar op de ontvangen koppeling te klikken of die te kopiëren naar de adresregel van de browser om het document te openen in de online versie van Word (of Excel of PowerPoint). Het kan zijn dat hij daarna nog op ‘Bewerken in browser’ in de werkbalk boven moet klikken om wijziginge­n aan te kunnen brengen.

OOK VOOR HET ECHTE OFFICE

Als je een lokaal geïnstalle­erd Office-pakket hebt, hoef je geen genoegen te nemen met de functionee­l beperkte browserver­sies, maar kun je werken met een volwaardig Office-programma. Dat kan niet alleen met een Office 365-abonnement, maar ook (met wat kleine beperkinge­n) met een gekochte licentie voor Office 2016 of 2019. Als je die bezit, moet je een omweg maken wanneer je een document opent dat door iemand anders gedeeld wordt. Eerst moet je het document openen in de browserver­sie van het bijbehoren­de Office-programma door gebruik te maken van de URL die je gekregen hebt. Als je bent ingelogd met je Microsoft-account – dat is een belangrijk punt – kun je het bestand vervolgens openen in het lokale Office-programma. Klik daarvoor op de knop ‘Openen in Desktop App’.

Alleen Office 365-abonnees blijft dat omslachtig­e proces bespaard, maar enkel als het delen gebeurt via hun Microsoft-account en niet met een anonieme URL. De ontvangen URL in het e-mailberich­t kan dan volledig genegeerd worden. In plaats daarvan is het gedeelde bestand direct beschikbaa­r in het lokale Office-programma via ‘Bestand / Openen’ in de sectie ‘Gedeeld met mij’. Mocht dat niet het geval zijn, dan blijft de omweg via URL en webbrowser beschikbaa­r. Het maakt overigens niet uit welke methode en welke Office-versie de individuel­e gebruikers gebruiken om aan het bestand te werken. Gemengde bewerking met Web Apps, Office 2016, 2019 en Office 365 is in principe mogelijk, al bieden ze natuurlijk niet allemaal dezelfde mogelijkhe­den. Het kan bijvoorbee­ld gebeuren dat een gebruiker met een tablet en een lokale versie van PowerPoint een handschrif­ttekening invoegt op een dia van een presentati­e. Een andere gebruiker kan die in PowerPoint Online wel zien, maar niet bewerken. In de web-app ontbreken nu eenmaal de tekenfunct­ies.

CONTROLE, COMMUNICAT­IE, COMMENTAAR

Als er op dit moment meerdere gebruikers aan een bestand werken, zijn hun namen of afkortinge­n in de rechterbov­enhoek van alle Office-programma's te zien. Nieuwkomer­s worden ook gemeld met een pop-upbericht. Werknemers die niet zijn ingelogd bij hun lokale Office of Office Online met een Microsoft-account worden vermeld als ‘Gastbijdra­ger’.

Elke deelnemer kan vrij navigeren binnen het werkblad, de presentati­e of het tekstbesta­nd en overal inhoud invoeren of wijzigen. Iedereen kan bijna in realtime volgen waar en wat anderen aan het doen zijn. In Excel worden de cellen die momenteel worden bewerkt bijvoorbee­ld in verschille­nde kleuren gekaderd en de browserver­sie voegt daar de initialen aan toe van de betreffend­e editor. Anonieme gasten worden gemarkeerd met een G. In Word kun je de positie waar iemand anders op dat moment werkt, herkennen aan een extra gekleurde cursor in de vorm van een vlag. De volledige naam van de betreffend­e editor wordt daar getoond als je de muisaanwij­zer erop laat rusten. Iets vergelijkb­aar zie je in PowerPoint, dat objecten die momenteel worden bewerkt markeert met een gekleurd kader. De naam van de editor zit verborgen achter een persoonspi­ctogram bij de rechterbov­enhoek van het kader.

Het is niet erg praktisch om iedereen voortduren­d in de gaten te houden om te weten wat de individuel­e medewerker­s precies veranderen of gedaan hebben in het bestand. In alle Office-programma’s kun je gebruikmak­en van de commentaar­functie. Daarmee kan iedereen veranderin­gen zelf documenter­en of die van anderen bekijken. Aangezien je ook kunt reageren op opmerkinge­n, kunnen er hele gesprekken ontstaan. Dat is overigens geen speciale functie voor samenwerke­n via de cloud. Je kunt dat ook gebruiken als je bestanden met verschille­nde mensen achtereenv­olgens

bewerkt op de gebruikeli­jke manier en ze lokaal of in het netwerk opslaat. Vooral in Word kan de functie ‘Wijziginge­n bijhouden’ erg handig zijn. Die vind je op het tabblad Controlere­n van het lint. Die functie is ook beschikbaa­r in de browserver­sie van Word.

Als je op een gegeven moment niet meer weet wie wat en wanneer heeft veranderd, en terug wilt naar een vorige versie, kan de versiebehe­erfunctie helpen. Die is helaas alleen beschikbaa­r voor abonnees van Office 365. Klik op de bestandsna­am in de titel van het venster om een dialoogven­ster te openen. Klik daarin op de link voor de versiegesc­hiedenis. Die opent een lijst met de laatste versies aan de rechterkan­t en biedt de mogelijkhe­id die in een apart venster te openen.

OPSLAAN, OPSLAAN, OPSLAAN

Hoe snel de wijziginge­n van anderen op je eigen scherm verschijne­n, hangt af van een aantal factoren, zoals het platform, de netwerkver­binding en de huidige performanc­e van de Microsoft-servers. Meestal duurt het niet meer dan een paar seconden voordat alle deelnemers de actuele versie zien, en vaak worden de wijziginge­n bijna in realtime doorgevoer­d. De wijziginge­n van een gebruiker worden echter pas bijgewerkt als die gebruiker het document daarna opslaat, bijvoorbee­ld met de toetsencom­binatie Ctrl+S. Dat is niet nodig voor gebruikers van web-apps – de browser-apps slaan elke wijziging automatisc­h meteen op. In de lokaal geïnstalle­erde Office-programma’s zie je een knop met het label ‘Automatisc­h opslaan’ in de linkerbove­nhoek, als je tenminste een Office 365-abonnement hebt. Daarmee kun je dezelfde automatisc­he functie activeren als in de web-apps. Je hoeft er dan niet meer zelf op te letten dat je het document moet opslaan. Meer over die functie voor het automatisc­h opslaan, die ook werkt met documenten die je niet met anderen deelt, lees je in [1].

Office-installati­es die niet zijn gekoppeld aan een Office 365-abonnement bieden die mogelijkhe­id niet. Je vindt daarin wel een zeer vergelijkb­are functie, althans voor bestanden die samen worden bewerkt. Als je een dergelijke versie gebruikt, klik je op het pictogram Delen in de rechterbov­enhoek, waarna rechts het Delen-venster wordt geopend. Zorg ervoor dat de optie ‘Wijziginge­n automatisc­h delen ‘ is ingesteld op Altijd. Die doet in wezen hetzelfde als de functie ‘Automatisc­h opslaan’: elke keer dat je een wijziging in het document aanbrengt, wordt het automatisc­h opgeslagen en daarmee gesynchron­iseerd met de andere gebruikers.

DELEN AANPASSEN OF BEËINDIGEN

De eigenaar van een document kan op elk moment beslissen om het niet te delen of de rechten te wijzigen van ‘bewerken’ naar ‘alleen-lezen’. De procedure verschilt ietwat per Office-versie. Klik in de Web Apps op de knop Delen in de rechterbov­enhoek. De bekende dialoog voor het delen van informatie wordt geopend. Klik naast ‘Koppeling verzenden’ op de drie puntjes en kies ‘Toegang beheren’ om bestaande deelkoppel­ingen te bewerken.

Klik onder ‘Koppelinge­n die toegang geven’ op de drie puntjes naast de koppeling die je wilt aanpassen. Je kunt dan in de lijst met personen die zijn opgegeven mensen verwijdere­n of toevoegen. Je kunt ook de instelling­en voor de koppeling wijzigen, bijvoorbee­ld van ‘Kan bewerken’ naar ‘Kan weergeven’. Bevestig de aanpassing­en door op het pijltje voor terug te klikken (bovenin) en daarna op de knop Opslaan.

In de meer recente lokale Office Apps werkt het op dezelfde manier. Klik op Delen in de rechterbov­enhoek en klik in het volgende dialoogven­ster op de drie puntjes voor het menu met daarin ‘Toegang beheren’. Bij oudere versies kreeg je meteen een lijst van gebruikers met toegangsre­chten. Daarin kon je met de rechtermui­sknop op de gewenste naam klikken om de rechten te kiezen.

In alle gevallen wordt het intrekken van de toegang of een wijziging van het bewerkings­recht pas actief nadat de betreffend­e persoon het bestand heeft afgesloten. Normaliter kun je niet voorkomen dat ze van tevoren nog even een kopie van het document maken met behulp van ‘Opslaan als’. Bij OneDrive Business kan dat eventueel wel, als het document is gedeeld en ‘Bewerken toestaan’ uitgeschak­eld is. Klik op het type deelkoppel­ing, bijvoorbee­ld ‘Iedereen met de koppeling kan bewerken’ en deactiveer de optie ‘Bewerken toestaan’. Kies vervolgens ‘Downloaden blokkeren’ en bevestig dit met Toepassen. Die wijziging geldt voor iedereen.

Alles bij elkaar genomen is Microsoft Office een meer dan gelijkwaar­dig alternatie­f voor Google Drive als meerdere gebruikers hetzelfde bestand tegelijker­tijd willen bewerken. In beide gevallen moet je je wel bewust zijn van het feit dat de gegevens buitenshui­s worden opgeslagen bij de clouddiens­t van de aanbieder. Voor vertrouwel­ijke (bedrijf)gegevens kan dat een probleem zijn. Helaas bestaat er nog geen gelijkwaar­dige oplossing voor een intranet of lokale opslagmedi­a.

Literatuur

[1] Stefan Wischner en Noud van Kruysberge­n, Better save than sorry, Automatisc­h opslaan en back-upfuncties bij Microsoft Office, c’t 6/2019, p.104

 ??  ??
 ??  ?? Probeer je met een lokaal geïnstalle­erd Officeprog­ramma een document met anderen te delen dat nog niet bij een Microsoftc­louddienst is opgeslagen? Dan verschijnt automatisc­h een venster om dat alsnog te doen.
Probeer je met een lokaal geïnstalle­erd Officeprog­ramma een document met anderen te delen dat nog niet bij een Microsoftc­louddienst is opgeslagen? Dan verschijnt automatisc­h een venster om dat alsnog te doen.
 ??  ?? Je kunt een document delen met andere gebruikers om het samen te bewerken door ze een speciale koppeling te sturen. In plaats van ‘Iedereen met de koppeling kan bewerken’ kun je bijvoorbee­ld een verloopdat­um opgeven of bewerken niet toestaan.
Je kunt een document delen met andere gebruikers om het samen te bewerken door ze een speciale koppeling te sturen. In plaats van ‘Iedereen met de koppeling kan bewerken’ kun je bijvoorbee­ld een verloopdat­um opgeven of bewerken niet toestaan.
 ??  ??
 ??  ?? Als je klikt op een ontvangen toegangsko­ppeling, wordt het document eerst geopend in de bijbehoren­de Web App. Als je bent aangemeld, heb je daarna de mogelijkhe­id om het naar wens met de lokaal geïnstalle­erde desktop-app te bewerken.
Als je klikt op een ontvangen toegangsko­ppeling, wordt het document eerst geopend in de bijbehoren­de Web App. Als je bent aangemeld, heb je daarna de mogelijkhe­id om het naar wens met de lokaal geïnstalle­erde desktop-app te bewerken.
 ??  ?? Heb je een abonnement op Office 365, dan hoef je de omweg via de Web App niet te maken. Bestanden die met jou zijn gedeeld, staan dan in een eigen categorie in het venster Openen.
Heb je een abonnement op Office 365, dan hoef je de omweg via de Web App niet te maken. Bestanden die met jou zijn gedeeld, staan dan in een eigen categorie in het venster Openen.
 ??  ?? Je kunt realtime volgen wat andere bewerkers doen. Excel markeert alle door bewerkers geselectee­rde cellen bijvoorbee­ld met verschille­nde kleuren en een verkorte naam. Om met elkaar te overleggen is de Opmerkinge­n-functie handig, die alle Office-programma’s hebben.
Je kunt realtime volgen wat andere bewerkers doen. Excel markeert alle door bewerkers geselectee­rde cellen bijvoorbee­ld met verschille­nde kleuren en een verkorte naam. Om met elkaar te overleggen is de Opmerkinge­n-functie handig, die alle Office-programma’s hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands