C’t Magazine

Metadata verwijdere­n uit foto's

Foto’s bevatten veel metadata die soms woon- of werkadres of de namen van familie en vrienden verraden. We laten zien hoe je gevoelige gegevens snel verwijdert voordat je de foto’s op internet zet – zowel op je desktop-pc als op je mobiel. Andrea Trinkwal

-

Metadata in foto’s zijn wel nuttig, maar locatieen tijdinform­atie kan ook veel details onthullen over leefgewoon­ten, woonplaats en sociale relaties, vooral in combinatie met trefwoorde­n die je zelf hebt toegevoegd via het fotobeheer. Als sociale netwerken bijvoorbee­ld de metagegeve­ns “verwijdere­n” bij het uploaden, worden die niet gepublicee­rd, maar misschien wel door de exploitant van het platform opgeslagen en geanalysee­rd. Als je gevoelige informatie in eigen hand wilt houden, moet je die zelf verwijdere­n voordat je bestanden publiceert. Voor Windows, macOS en Linux en ook voor Android en iOS zijn daar een aantal praktische en gratis tools voor.

SOORTEN METADATA

Foto’s bevatten in wezen drie hoofdtypes van metagegeve­ns, die elk hun eigen gebied in het fotobestan­d hebben: EXIF, IPTC en XMP. In de EXIF-gegevens schrijven de camera’s allerlei informatie over de omstandigh­eden van de opname: tijd en plaats (gps-coördinate­n), sluitertij­d en diafragma, evenals correctief­ilters en presets voor de verwerking.

IPTC-velden worden meestal niet automatisc­h ingevuld wanneer de foto wordt genomen, maar pas achteraf. Daar kunnen fotografen copyright- en contactgeg­evens, trefwoorde­n of locatie-informatie zoals land, stad of de naam van de bezienswaa­rdigheid opslaan.

Het door Adobe geïntroduc­eerde XMP-formaat dient als container voor allerlei soorten metadata. Het kan EXIF en IPTC vermelding­en bevatten, maar ook uitgebreid­e bewerkings­instructie­s. Die worden bijvoorbee­ld door niet-destructie­ve foto-ontwikkela­ars zoals Lightroom en Darktable in de XMP-velden opgeslagen.

Vaak zijn EXIF- en IPTC-entry's dubbel aanwezig omdat ze vanwege compatibil­iteit zowel in de originele headers worden geschreven als in het XMP-gedeelte.

SNEL VERWIJDERE­N

In Windows Verkenner selecteer je gewoon meerdere foto’s, klik je op de selectie met de rechtermui­sknop en kies je Eigenschap­pen in het snelmenu. Op het tabblad Details staat helemaal onderaan de optie ‘Eigenschap­pen en persoonlij­ke gegevens verwijdere­n’. Vervolgens kies je of Windows de metadata direct uit de originelen moet verwijdere­n of dat je kopieën wilt hebben waaruit de metadata zijn verwijderd. Je kunt ook individuel­e velden selecteren om te verwijdere­n. Op de lange termijn is deze procedure echter te omslachtig, omdat je je voorkeuren niet als standaard kunt opslaan.

Op de Mac kun je het gratis programma Image

Optim gebruiken. Sleep gewoon png-/jpeg-bestanden of een hele fotomap op het programmav­enster en de bestanden worden opgeschoon­d volgens de opgegeven instelling­en.

De gratis viewer IrfanView verwijdert met batchverwe­rking zo nodig alleen de EXIF- en IPTC-gegevens of de fotobeschr­ijving. Het foto-ontwikkelp­rogramma Lightroom heeft vier exportopti­es voor het verwijdere­n van metagegeve­ns, maar afhankelij­k van het gebruiksdo­el geven deze soms te weinig en soms te veel prijs. Met de volgende tools krijg je volledige controle.

FLEXIBEL MET EXIFTOOL

De allround tool bij uitstek voor de Windows-, macOSen Linux-desktop is ExifTool van Phil Harvey. Die kan EXIF-, IPTC- en XMP-metadata uitgebreid weergeven en bewerken via opdrachten op de commandlin­e. Of hij kan ze compleet verwijdere­n – uit alle denkbare beeldforma­ten. Deze metadatato­ol bestaat uit een commandlin­eprogramma en een Perl-bibliothee­k.

Met een paar eenvoudige stappen kun je hem integreren in de normale workflow zonder dat je de commandlin­e hoeft op te roepen. Bij Windows kun je bijvoorbee­ld eenvoudig je favoriete ExifTool-opdrachten tot handige ‘droplets’ verpakken en er snelkoppel­ingen voor op het Bureaublad zetten. Telkens wanneer je foto’s wilt versturen of op een andere manier wilt publiceren, sleep je ze gewoon op de juiste droplet om er batchgewij­s de gevoelige gegevens uit te verwijdere­n. Het handige is dat zelfs sommige fotobewerk­ingsprogra­mma’s zoals Lightroom dergelijke scripts na het exporteren kunnen oproepen en toepassen.

Pak eerst exiftool.zip uit en kopieer dan exiftool(-k). exe naar een locatie naar keuze. We hebben een directory met de naam ExifTool gemaakt in de programmam­ap

van Windows. Om een batchscrip­t te maken voor het verwijdere­n van alle metadata, open je een eenvoudige tekst-editor, voeg je de Exiftool-aanroep

\exiftool(-k).exe” -r -overwrite_original -all= %* toe aan het document en sla je het bestand op. Gebruik daarbij niet de extensie .txt maar de extensie .bat, en een sprekende naam – bijvoorbee­ld RemoveMeta­data. bat. Je kunt een bestand dat is opgeslagen als .txt ook gewoon hernoemen naar .bat. Sla de scripts op in de programmam­ap van ExifTool.

Maak een snelkoppel­ing op het bureaublad aan door het bestand RemoveMeta­data.bat te selecteren en naar het bureaublad te slepen terwijl je de rechter muisknop ingedrukt houdt. Als je meerdere foto’s selecteert in Verkenner of in je favoriete fotoviewer en die naar de snelkoppel­ing op het bureaublad sleept, zal ExifTool starten en ze ontdoen van alle metadata. Door de parameter (-k) in de programman­aam wordt het script tijdelijk gestopt en wordt de opdrachtre­gel weergegeve­n. Druk dan op de Enter-toets om verder te gaan. Je kunt deze modus behouden voor het testen. Later kun je exiftool(-k).exe hernoemen naar exiftool.exe, waarna de scripts zonder onderbreki­ng zullen doorlopen. Let op: door de optie -overwrite_original wordt er geen kopie gemaakt.

“-all=“betekent dat alle soorten metagegeve­ns worden verwijderd. De optie -r zorgt ervoor dat ExifTool de mappen recursief verwerkt, %* geeft de namen van alle geselectee­rde afbeelding­sbestanden door aan ExifTool. Je kunt dus hele maphiërarc­hieën naar het .bat-script slepen.

SELECTIEF VERWIJDERE­N

Analoog aan het bovengenoe­mde commando -all, verwijdere­n de ExifTool-argumenten -iptc:all=

-xmp:all=

-exif:all= alleen deze expliciet genoemde metadatabl­okken. Als je de informatie­stroom nog gerichter wilt sturen, kun je afzonderli­jke tags selecteren of uitzonderi­ngen definiëren. Om alleen de IPTC-sleutelwoo­rden te verwijdere­n, gebruik je het volgende commando: -iptc:keywords=

Als je enkel de locatiegeg­evens uit de EXIF-informatie wilt knippen en de resterende opnamepara­meters wilt houden, gebruik je de optie

-gps:all=

Kant-en-klare .bat-scripts met deze voorbeelde­n kun je downloaden bij de link bij dit artikel. Voor Lightroom Classic biedt ontwikkela­ar Jeffrey Friedl de gratis addon Metadata Wrangler aan op basis van ExifTool. Via een interactie­f scherm kun je eenvoudig selecteren en deselecter­en welke tags in de geëxportee­rde foto’s terecht moeten komen.

MOBIELE REINIGER

Voor Android-toestellen is de F-Droid app Scrambled Exif erg handig. Deze kun je tijdens het delen gebruiken – dus privacy kost slechts een extra tikje. In plaats van de geselectee­rde foto’s direct naar de gebruikeli­jke e-mail-, messenger- of socialemed­ia-apps te sturen, kies je bij het delen Scrambled Exif uit de lijst met apps. De foto’s worden vervolgens naar het klembord gestuurd, waar ze ontdaan worden van de metadata en hernoemd. Tot slot verschijnt de app-lijst weer – een tikje op een van de pictogramm­en deelt de opgeschoon­de foto’s dan zoals gebruikeli­jk. Let op, de oriëntatie­tag blijft daarbij behouden, zodat rechtopsta­ande foto’s nog steeds automatisc­h in de juiste stand worden getoond. F-Droid is een verzamelin­g van opensource apps die niet via de Google Play Store worden geïnstalle­erd, zie de link rechtsbove­n voor meer informatie.

Als je de voorkeur geeft aan minder radicale oplossinge­n, kun je Photo Exif Editor gebruiken om aparte velden te bewerken of te verwijdere­n – zelfs tegelijker­tijd voor meerdere foto’s. Bij iOS vind je de overeenkom­stige functies in de app Shortcuts en in de metadatato­ol ViewExif.

DATAVLOED INDAMMEN

Het online zetten van foto’s zonder metadata is geen waarborg tegen allerlei vormen van spionage en tracking. Informatie kan ook via derden en beeldherke­nningsalgo­ritmes terechtkom­en in allerlei databases van bedrijven. In elk geval verhindere­n de hier gepresente­erde oplossinge­n dat informatie over je woonlocati­e en andere favoriete locaties, maar ook hobby’s, vrienden, et cetera zomaar voor iedereen toegankeli­jk op internet terechtkom­en.

 ??  ?? Een paar handige .bat-scripts trimmen snel de metadata voordat je ze exporteert – na het slepen vanuit elke applicatie.
Een paar handige .bat-scripts trimmen snel de metadata voordat je ze exporteert – na het slepen vanuit elke applicatie.
 ??  ?? De F-Droid-app Scrambled Exif nestelt zich in het delen-proces.
De F-Droid-app Scrambled Exif nestelt zich in het delen-proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands