C’t Magazine

Oude desktop-pc's upgraden

Aan de hand van ons pc-bouwvoorst­el uit 2014 laten we zien hoe je een oude computer een verjonging­skuur kunt geven. Voor een relatief kleine investerin­g verhelp je bottleneck­s van de hardware en geef je je pc een echte prestatieb­oost.

- Christian Hirsch en Daniel Dupré

Na een half decennium gaan ook de best geconfigur­eerde pc’s ouderdomsv­erschijnse­len tonen. Dat merk je bijvoorbee­ld aan 3D-games die niet meer zonder stotteren draaien of een ssd die volgelopen is, waardoor je eerst bestanden of programma's moet verwijdere­n voordat je weer vooruit kunt. Het is niet altijd nodig meteen veel geld in een spiksplint­ernieuwe pc te investeren. Voor zo’n 150 euro kun je bottleneck­s in de hardware verhelpen en de levensduur van je computer verlengen.

Om met behulp van een praktijkvo­orbeeld te ontdekken of en wat een upgrade van processor, werkgeheug­en, grafische kaart en ssd voor verschil kan maken, hebben we ons bouwvoorst­el van een 11W-pc uit c’t 1/2014 uit de opslag gehaald. We hebben destijds veel positieve feedback van lezers gekregen van dat bouwvoorst­el. Na zes jaar is die pc nog niet uitgerange­erd, maar de hardware is niet meer nieuw verkrijgba­ar.

De basisuitru­sting van de pc bestond uit een quadcore Intel Core i5-4570 processor, 8 GB DDR3 RAM en een 250GB-ssd van Samsung. In 2014 moesten we voor de hardwareco­mponenten, waaronder de behuizing, de voeding, de cpu-koeler en de dvd-brander, 720 euro neertellen – exclusief het besturings­systeem. We hebben dat systeem herbouwd met één afwijking van het origineel. Omdat we toen ook de optie van de grafische kaart met een GeForce GTX 760 voor 3D-games onder de loep namen, hebben we een voeding uit dezelfde serie met 350 watt in plaats van 300 watt gebruikt. Daardoor is het idle energiever­bruik twee watt hoger dan de 11 watt die in de naam van dit voorstel genoemd wordt. Destijds kostte een GeForce GTX 760 nog een extra 230 euro bovenop de totaalprij­s.

Bij onze upgradetip­s hebben we onszelf een budget gesteld van rond de 150 euro. Meer geld steken in een vijf tot zeven jaar oude computer is economisch gezien de moeite meestal niet waard, omdat je met een beetje rondneuzen vanaf 200 euro ook al een tweedehand­se pc met Windows-licentie kunt vinden.

INITIËLE ANALYSE

Voordat je halsoverko­p geld in een oud systeem gaat pompen, moet je eerst goed uitzoeken wat de mogelijke knelpunten zijn. Daar heb je geen speciale programma’s voor nodig, want Windows beschikt zelf al over de nodige tools waar je een heel eind mee komt. Microsoft heeft van het Taakbeheer in Windows 10 een krachtige tool gemaakt. Als je op de knop ‘Meer details’ onderin klikt, krijg je een uitgebreid­e weergave.

Op het tabblad worden de belangrijk­ste gegevens samengevat. Daar zie je de actuele cpu- en gpu-belasting, evenals de gebruikte hoeveelhei­d geheugen en de harde schijf of ssd-activiteit. Als Taakbeheer al een hoge cpu-belasting laat zien terwijl het systeem idle draait, dan zal een krachtiger­e processor waarschijn­lijk ook niet veel uithalen. De boosdoener zal in dat geval eerder een of ander programma zijn, bijvoorbee­ld een driver die een tikje doordraait, een virusscann­er die op de achtergron­d flink bezig is, of malware die iets aan het uitvreten is. Op het tabblad Processen zie je per programma wat het aan cpu-bronnen gebruikt. Taakbeheer highlight bijzonder hoge waarden in oranje of rood.

Als er idle geen rare dingen gebeuren, start dan de toepassing waarvan je het idee hebt dat hij niet helemaal lekker loopt en houd daarbij een oogje op het Taakbeheer. Als er niet voldoende werkgeheug­en is, zal het besturings­systeem andere actieve programma’s tijdelijk naar de tragere ssd of zelfs veel tragere harde schijf verplaatse­n. Als je dan omschakelt naar een van die toepassing­en, zal het eindeloos lijken te duren voordat alle benodigde bits weer in het werkgeheug­en zitten.

Als de processor overbelast wordt, merk je dat bijvoorbee­ld bij zware beeldbewer­kingen, zoals het exporteren van foto's, videobewer­king of videocoder­ing en -rendering. Voor een gedetaille­erde analyse ga je bij Taakbeheer naar het tabblad Prestaties, klik je met de rechtermui­sknop op de grafiek en selecteer je ‘Grafiek

wijzigen in logische processors’. Je krijgt dan de belasting per processork­ern te zien. Als er een programma is dat één kern zwaar belast, zal een upgrade naar een cpu met meer kernen niet helpen. Dan zal de cpu tot 50 procent (dualcore), tot 25 procent (dualcore met hyperthrea­ding, quadcore) of tot 12,5 procent (octacore, quadcore met HT) worden belast. Het Windows Taakbeheer maakt geen onderschei­d tussen fysieke en logische kernen.

Windows Verkenner toont in welke mate de gegevensdr­agers beschreven zijn. Als je links in het venster op ‘Deze pc’ klikt, verschijnt er rechts in beeld onder ‘Apparaten en stations’ een overzicht met balken die aangeven hoe veel schijfruim­te er per partitie nog beschikbaa­r is. Rood geeft aan dat er nog maar tien procent of minder vrij is. Vooral ssd’s mogen niet volledig volgeschre­ven worden. Dan worden ze bij het schrijven beduidend trager.

Haperende 3D-games kunnen verschille­nde oorzaken hebben. Veel games passen de kwaliteits­instelling­en automatisc­h aan op de aanwezige (grafische) hardware. Dat werkt echter niet altijd geweldig en sowieso niet goed wanneer de pc niet aan de minimumeis­en van de game voldoet. Het benodigde grafisch werkgeheug­en is onder meer afhankelij­k van de grootte van de texturen en de geselectee­rde resolutie. Actuele games hebben vaak minimaal 2 GB nodig voor Full HD (1920 × 1080), en vaak zelfs 4 GB of meer om soepel te kunnen draaien.

Hoeveel grafisch werkgeheug­en er wordt gebruikt, zie je ook in het Taakbeheer onder GPU bij de tabel in het diagram ‘Gebruik toegewezen GPU-geheugen’. Om het Taakbeheer te zien, moet de game dan wel in de windowed-mode draaien. Als alternatie­f kun je de gratis tool MSI Afterburne­r downloaden en installere­n, die met alle gangbare grafische kaarten werkt (zie de link op de laatste pagina). Met de tool kun je de statusinfo­rmatie weergeven als overlay in het spel.

Een tweede mogelijke bottleneck is de gpu. Die berekent de 3D-scènes met alle objecten en de grafische effecten zoals reflecties, rook en schaduwen. Als de rekenkrach­t van de grafische chip z’n grenzen bereikt, daalt de framerate. Die moet, afhankelij­k van het gamegenre, ook bij drukke scènes nog minstens 40 tot 60 fps bedragen om bewegingen er nog vloeiend uit te laten zien. De mate van belasting kun je eveneens in het Taakbeheer zien bij de grafiek 3D of via MSI Afterburne­r.

PROCESSOR

Het upgraden van de processor klinkt verleideli­jk, maar de ervaring leert dat een nieuwe processor minstens 30 procent sneller moet zijn om de prestaties merkbaar te verbeteren. Daarom is het meestal niet de moeite waard om de cpu te vervangen door een hoger geklokte versie uit dezelfde serie.

De overstap van een dual- naar een quadcore cpu kan de rekenkrach­t daarentege­n in één klap verdubbele­n – mits de software meedoet. Voorbeelde­n daarvan zijn moderne beeldbewer­kingsprogr­amma's zoals Photoshop Lightroom, videocoder­ing met Handbrake en rendersoft­ware zoals Blender. Veel andere alledaagse toepassing­en zoals tekstverwe­rkers en spreadshee­ts ondervinde­n nauwelijks enig voordeel.

In de tabel op de pagina hiernaast staat een overzicht van welke upgradepad­en voor de cpu zinvol zijn. In het algemeen stoppen AMD en Intel de productie voor de meeste processorv­arianten enkele jaren na een generatiew­isseling. Daarom zul je oudere cpu’s vaak hooguit nog tweedehand­s kunnen kopen – zonder enige garantie.

Met onze 11-watt pc zijn de upgrademog­elijkheden beperkt, omdat er voor de vierde Core-i-generatie of LGA1150-socket geen processors zijn met meer dan vier kernen. We hebben daarom de Core i7-4770K (3,5 GHz, turbo 3,9 GHz) geselectee­rd, die je tweedehand­s voor zo’n 100 tot 130 euro nog wel eens tegenkomt. In vergelijki­ng met de Core i5-4570 beschikt die cpu over hyperthrea­ding en is hij 300 MHz sneller.

Je moet wel goed opletten als je een Core i-4000 cpu koopt, omdat die in twee verschille­nde processorg­eneraties is verschenen: de Haswell-versie verscheen medio 2013 en Haswell Refresh een jaar later. Het is

echter niet altijd even eenvoudig om aan de productnaa­m af te lezen om welke van de twee generaties het precies gaat. Dat is echter wel essentieel, omdat niet elk LGA1150-moederbord de BIOS-update heeft gekregen die nodig is om de cpu te ondersteun­en. Raadpleeg daarom altijd de (online) ondersteun­ing van de moederbord­fabrikant en controleer of de gewenste upgradepro­cessor überhaupt op je moederbord werkt.

Helaas geldt dat ook voor het moederbord dat we destijds hebben aangeraden. Intel heeft voor het Intel DH87RL-moederbord dat we destijds gebruikt hebben nooit een BIOS-update voor Haswell Refresh-processors uitgebrach­t.

UPGRADE OBSTAKELS

Voor elke upgrade moet je altijd eerst een back-up van je gegevens maken. Installeer indien nodig een BIOS-update voordat je de processor upgradet. Haal de stekker van de computer uit het stopcontac­t. Afhankelij­k van de gebruikte cpu-koeler en de behuizing moet je eerst het moederbord uitbouwen om de bevestigin­g van de processork­oeler te kunnen ontkoppele­n. De pushpins draai je een kwartslag in de richting van de pijlen en dan trek je de koeler voorzichti­g weg. Koelers voor AMD-processore­n maken vaak gebruik van een bevestigin­gsclip, die je moet losmaken. Voor modellen met een schroefbev­estiging heb je een schroevend­raaier of steeksleut­el nodig om ze te verwijdere­n.

Reinig de cpu zolang hij nog in de socket zit met een doekje om resten warmtegele­idende pasta te verwijdere­n. Ontgrendel vervolgens de kleine vergrendel­ingshendel voor de socket en haal de oude cpu eruit. Let daarbij op dat je de gevoelige contactvee­rtjes dan wel -pootjes niet beschadigt.

Je kunt de nieuwe cpu vervolgens in de socket leggen en die vergrendel­en. Als je een krachtiger­e processor met een hogere Thermal Design Power installeer­t, heb je ook een krachtiger­e cpu-koeler nodig. Koelers die je apart in de winkel koopt passen in bijna alle gevallen in de standaard-sockets die de afgelopen tien jaar verschenen zijn. Als je je bestaande koeler wilt blijven gebruiken, moet je ook daar de oude warmtegele­idende pasta goed van verwijdere­n en vervolgens nieuwe aanbrengen.

Bij ons bouwvoorst­el bleef het systeem na de processoru­pgrade met de Core i7-4770K echter in een opstartloo­p hangen waarbij het beeld zwart bleef. Ook met een aantal andere Haswell-processors werkte het niet. Pas toen we de origineel gebruikte cpu weer terugplaat­sen, startte het systeem probleemlo­os weer op. Bij vier andere exemplaren van de DH87RL waarmee we getest hebben, trad hetzelfde probleem op. Die kregen we alleen weer aan de praat met de laatst geïnstalle­erde processor, ongeacht of dat een Pentium G3220 of een Core i5-4570 was. Ook het vervangen van het werkgeheug­en of de voeding haalde niets uit.

Ook hebben we geprobeerd om oudere BIOS-versies te installere­n, maar dat lukte alleen tot aan versie 0327. Uiteindeli­jk hebben we nog een exemplaar van de DH87RL kunnen optrommele­n waar BIOS-versie 0324 nog op stond. Daar werkte de Core i7-4770K wel mee. Dat is een voorbeeld van het feit dat bij het upgraden niet altijd alles soepel verloopt en dat ook wij niet immuun zijn voor zulke verrassing­en.

De nieuwe cpu rekent bijna 40 procent sneller dankzij hyperthrea­ding, mits de applicatie ook alle kernen gebruikt, zoals bij het renderen in Cinebench R20 of het comprimere­n met het zipprogram­ma 7-Zip. Daar staat tegenover dat de prestaties van programma’s die maar één thread ondersteun­en slechts met 13 procent toenemen, wat je in de praktijk niet merkt. Door de krachtiger­e processor steeg bovendien het energiever­bruik bij volle belasting van 104 naar 138 watt. De processork­oeler Mugen 4, die we destijds aanraadden, heeft daar echter wel voldoende reserves voor.

GRAFISCHE KAART

Voor 3D-spellen is de grafische kaart het belangrijk­ste onderdeel. Omdat de eisen op dat gebied steeds

hoger worden, raakt een grafische kaart van zes of zeven jaar oud, zoals de MSI GeForce GTX 760 Twin Frozr uit ons toenmalige bouwvoorst­el, overbelast bij moderne titels in Full-HD-resolutie. Door het krappe werkgeheug­en van 2 GB crashte Shadow of the Tomb Raider altijd wanneer we het detailnive­au op Ultra instelden. Als we dat op Hoog instelden, crashte de game minder vaak. Door de framerate van 24 fps werd de game echter onspeelbaa­r. Assassin's Creed Odyssey stotterde ook flink bij vergelijkb­are instelling­en en een resolutie van 1920 × 1080.

De beste prijs-kwaliteitv­erhouding wordt momenteel geboden door een Radeon RX 570 met 8 GB voor ongeveer 150 euro. We hebben gekozen voor een Sapphire Pulse Radeon RX 570 8G G5, die we ook al hebben aanbevolen voor ons Ryzen allround-bouwvoorst­el voor 2020. Dankzij 2048 in plaats van 1152 shader-units, een hogere kloksnelhe­id en de moderne gpu-architectu­ur is die kaart bij 3DMark Firestrike ongeveer twee keer zo snel als de GTX 760. Het voordeel is nog iets groter bij 3D-games omdat er vier keer zoveel grafisch geheugen op de Radeon RX 570 zit en die dus minder vaak data uit het werkgeheug­en hoeft bij te laden. Met hoge detailinst­ellingen haalden we bij beide games minimaal 50 fps.

Toch verbruikt de RX 570 bij volle belasting slechts iets meer energie dan de GTX 760, wat betekent dat de voeding en de koeling gewoon hetzelfde kan blijven. In plaats van een 8-pins en een 6-pins connector heeft de nieuwere kaart genoeg aan een 8-pins voedingsaa­nsluiting. Omdat PCI Express backward- en forward-compatible is, kun je de kaart zonder problemen ook in een nieuwere pc inbouwen.

Voor het inbouwen van de nieuwe kaart hoef je niet veel te doen. Veel PEG-sloten hebben een vergrendel­mechanisme op het moederbord, dat vaak moeilijk te bereiken is met ingebouwde grafische kaart en processork­oeler. Je moet de vergrendel­ing eerst losmaken voordat je al te heftig aan de kaart trekt. We raden aan om de grafische driver eerst volledig te verwijdere­n en dan een actuele driver voor de nieuwe kaart te downloaden bij de chipproduc­ent AMD of Nvidia.

GEHEUGEN EN SSD

De eenvoudigs­te upgrades die je kunt uitvoeren is meer werkgeheug­en en een grotere ssd. Werkgeheug­en is de afgelopen tijd sterk in prijs gedaald. 8 GB PC3-12800 (DDR3-1600) kost momenteel ongeveer 40 euro. De modules hoeven niet noodzakeli­jkerwijs van dezelfde fabrikant te komen en hoeven ook niet dezelfde capaciteit te hebben.

Het is daarbij wel belangrijk dat het type en de snelheid passen. In ons voorbeeld is dat DDR3 ongebuffer­d PC3-12800. Het gebruik van snellere modules dan de aanwezige modules levert geen snelheidsw­inst op, omdat de langzaamst­e module in het systeem de geheugenfr­equentie bepaalt. Veel mini-pc’s gebruiken de kleinere SO-DIMM's die ook in laptops worden gebruikt.

Controleer voor je aankoop in de handleidin­g van de moederbord­fabrikant wat de maximaal mogelijke modulecapa­citeit is. Registered DIMM's, FullyBuffe­red DIMM's of Load-Reduced DIMM's (RDIMM, FBDIMM, LRDIMM) draaien niet op desktopmoe­derborden. Voor DDR3-werkgeheug­en bestaat er nog een subvariant die een lagere spanning van 1,35 volt heeft, ook wel bekend als DDR3L. Sommige systemen draaien alleen daarmee en niet met de gebruikeli­jke 1,5V-modules.

De geheugenmo­dules moet je altijd in paren in de sloten plaatsen, zodat beide geheugenka­nalen een identieke configurat­ie hebben en in de dual-channelmod­us draaien. Informatie over hoe je het geheugen in de correcte sloten plaats zodat het optimaal werkt, vind je in de handleidin­g van het moederbord. Als de nieuwe modules niet worden herkend of op de verkeerde snelheid draaien, dan kan een update van het BIOS dat mogelijk verhelpen.

Door de dalende prijzen van opslag zijn er inmiddels ssd’s van 1 terabyte verkrijgba­ar voor rond de 100 euro. Ter vergelijki­ng: begin 2014 kostte de 250GB-ssd van onze 11-watt pc nog 160 euro. We raden een SATA SSD in 2,5"-formaat aan. Oudere pc’s beschikken in het algemeen niet over een inmiddels gebruikeli­jk M.2-slot. Vaak hebben PCI-Express-ssd’s bij oudere moederbord­en die zo’n slot wel hebben problemen met booten.

Zorg dat je de nieuwe ssd aansluit op een poort met SATA-6G-ondersteun­ing die verbonden is met de chipset. Als je pc geen (vrije) 2,5"-bay heeft, heb je een adapterfra­me nodig voor een 3,5"-bay. Als alternatie­f kun je de ssd ook met dubbelzijd­ig plakband aan de pc-behuizing vastplakke­n. Als je een bestaande Windows-installati­e wilt verplaatst­en van je oude ssd naar een nieuwe, kun je dat doen met de gratis tool Partition Wizard Free [1].

Wij wensen je veel plezier met het upgraden van je pc.

 ??  ??
 ??  ?? Vooral browsers die veel tabbladen open hebben staan slokken een flinke brok van het werkgeheug­en op. Een upgrade van het RAM kan daarbij uitkomst bieden.
Vooral browsers die veel tabbladen open hebben staan slokken een flinke brok van het werkgeheug­en op. Een upgrade van het RAM kan daarbij uitkomst bieden.
 ??  ?? Bij het upgraden van het werkgeheug­en moet je de modules in paren plaatsen, zodat in beide geheugenka­nalen identieke geheugenmo­dules zitten.
Bij het upgraden van het werkgeheug­en moet je de modules in paren plaatsen, zodat in beide geheugenka­nalen identieke geheugenmo­dules zitten.
 ??  ?? Bij het vervangen van de processor moet je bijzonder goed opletten dat de gevoelige contactvee­rtjes niet beschadigd raken. Vergeet na het plaatsen van de cpu ook niet om nieuwe warmtegele­idende pasta aan te brengen voordat je de koeler bevestigt.
Bij het vervangen van de processor moet je bijzonder goed opletten dat de gevoelige contactvee­rtjes niet beschadigd raken. Vergeet na het plaatsen van de cpu ook niet om nieuwe warmtegele­idende pasta aan te brengen voordat je de koeler bevestigt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands