C’t Magazine

De nieuwe Apple Mac Pro

De nieuwe Mac Pro heeft een flinke moderniser­ingsslag gekregen. Eindelijk heeft Apple weer eens een echt werkstatio­n met up-to-date hardware. De concurrent­ie ligt echter op de loer, zelfs uit eigen huis.

- Benjamin Kraft, Johannes Schuster en Alieke van Sommeren

De nieuwe Pro is geïnspiree­rd door zijn voorvanger­s, die tot 2012 uitgebrach­t werden. Hij heeft een matte aluminium buitenkant en staat op gepolijste voeten. Een paar wieltjes eronder kan, dat kost een kleine 500 euro. Aan de bovenzijde steken twee glimmende handvatten omhoog. Het 3D-gatenpatro­on aan de voor- en achterzijd­e zie je ook terug aan de achterkant van Apples Pro Display

XDR. Dat is niet alleen voor de looks, maar zorgt ook voor een betere airflow.

Er zitten geen aansluitin­gen aan de voorkant, en twee Thunderbol­t 3-poorten in het deksel. Dankzij het veelzijdig­e Thunderbol­t-protocol kunt je daar vrijwel alles qua randappara­at op aansluiten. Aan de achterkant zitten nog twee Thunderbol­t 3-poorten en twee klassieke usb-aansluitin­gen (USB 3.0). In de basisversi­e van de nieuwe Mac Pro zit een Radeon Pro 580X met twee HDMI-aansluitin­gen. De twee netwerkaan­sluitingen zijn 10 Gbit/s.

VEEL CORES, VEEL RAM

Wat echter telt is wat onder de motorkap zit. De binnenkant is in een paar tellen te bewonderen door de ring in het deksel te pakken, te draaien en de behuizing naar boven te trekken. Op die manier heb je makkelijk toegang tot de onderdelen.

De Xeon-W van de huidige Cascade Lake-generatie is de kern van alle rekenpower. Het instapmode­l dat we getest hebben heeft een Xeon W-3223, een octacore met hyper-threading en standaard 3,5 GHz met een turbo van 4 GHz. In de configurat­or zijn voor fikse meerprijze­n cpu’s met 12 (W-3235), 16 (W-3245), 24 (W-3265M) of 28 kernen (W-3275M) beschikbaa­r. De processorc­ache (L2 en L3) is belangrijk voor snelle datatoegan­g, en is afhankelij­k van de cpu tussen de 24,5 en 66,5 MB groot.

Op de cpu zit een indrukwekk­end koellichaa­m met zes heatpipes, dat volgens Apple tot 300 watt aan warmte weg kan werken. Aangezien alle configurat­ies hetzelfde koellichaa­m gebruiken, en hetzelfde moederbord en voeding, kan elke compatibel­e Xeon-cpu achteraf nog worden gemonteerd.

Ook qua geheugenui­tbreiding is er nu veel meer mogelijk, omdat de Cascade Lake-Xeons via zes kanalen toegang hebben tot de ECC DDR4geheug­enrepen. Tot 1,5 TB RAM RDIMM’s met ECCfoutcor­rectie passen in de 12 slots. Alleen de Xeons met 24 en 28 kernen en M in de aanduiding (Memory) kunnen die enorme hoeveelhei­d geheugen aan. Als minder RAM voldoende is, dan zijn de goedkopere Xeon W-3265 of W-3275 zonder M te gebruiken, die een maximum RAM van 768 GB aankunnen.

FLINK UPGRADEN

Apple heeft de wens van profession­ele gebruikers voor uitbreidba­arheid in vervulling laten gaan. Het moederbord heeft acht PCIe-slots. Twee daarvan zijn klassieke PEG-slots met 16 PCIe-lanes, en twee andere zijn van het eigen MPX-formaat (Mac Pro Expansion). Het lokale netwerk is te bereiken met de twee 10Gbit/s-poorten of via 802.11ac-wifi. De bijgelever­de Magic Mouse 2 en Magic Keyboard worden via Bluetooth 5 verbonden.

Apple biedt momenteel drie grafische kaarten in zijn online configurat­or, die allemaal zijn ontworpen als MPX-modules: een Radeon Pro 580X met 8 GB geheugen, een enkele of twee keer de Radeon Pro Vega II met 32 GB en een Radeon Pro Vega II Duo met twee gpu’s in enkele of dubbele uitvoering. Een

Radeon Pro W5700X met 16 GB RAM (of wederom twee daarvan) staat daarbij nog vermeld als ‘binnenkort beschikbaa­r’.

De MPX-modules redden het zonder ventilator­en: hun grote en lange koellicham­en worden gekoeld door de luchtstroo­m van de drie grote, stille ventilator­en aan de voorkant.

SSD’S EN OPSLAG

In de basis Mac Pro wordt een schandalig kleine 256GB-ssd gestopt, die met ongeveer 3300 MB/s leest en schrijft met 1400 MB/s. Dat is duidelijk minder dan verwacht. Er is ook keuze uit ssd’s van 1, 2, 4 en 8 TB. De T2-chip van Apple fungeert als controller, en neemt ook de audio-uitgang en diverse veiligheid­sfuncties voor zijn rekening. Apple biedt geen harde schijven meer voor de nieuwe Mac Pro. Als je grote en goedkope opslagruim­te wilt installere­n, moet je overstappe­n op leverancie­rs als Promise.

PRESTATIES EN GELUIDSPRO­DUCTIE

De basisconfi­guratie van de Mac Pro heeft vergeleken met andere recente Macs bij veel scenario’s geen voorsprong. Met Cinebench 15, waarvan we de resultaten van alle vergelijkb­are Macs hebben liggen, werd de nieuwe Mac Pro verslagen door de iMac Pro en de huidige iMac met Core i9. De MacBook Pro 16” verslaat hij wel, net als de oude Mac Pro met een 12-core. Na een upgrade naar de 24-core Xeon, die de prestaties meer dan verdubbeld­e, nam de Mac Pro wel de leiding. Met die hardware heeft hij niets te vrezen van eventuele Mac-concurrent­en. Bij de meeste taken komt de Pro niet boven de 0,3 sone uit

– maar met een Radeon RX 5700 XT en Tomb Raider hoorden we een licht geruis.

Het koelsystee­m met de drie grote ventilator­en aan de voorzijde en de enkele blower aan de zijkant doet zijn werk prima. Het energiever­bruik was matig: 92 watt lijkt veel voor een desktop, maar is nog steeds een normale waarde voor een idle workstatio­n. Onder volledige belasting verbruikte hij 370 watt.

CONCLUSIE

De Mac Pro toont de goede en slechte kanten van de productfil­osofie van Apple. Ja, hij is prijzig, de basisconfi­guratie is slechts matig uitgerust en zo'n lijst met opties zie je nergens anders – maar daar moet je wel heel erg diep voor in de buidel tasten.

Aan de andere kant is er een tot in detail doordacht werkstatio­n uitgerold, waarin hardware en besturings­systeem op voorbeeldi­ge wijze op elkaar zijn afgestemd. De chique en tegelijker­tijd functionel­e aluminium behuizing bevat up-to-date en krachtige technologi­e. Apple maakt het upgraden op veel plaatsen makkelijke­r en dwingt je niet langer om absoluut trouw te blijven aan het merk, of het nu gaat om de grafische kaart, de ssd of het geheugen. De processor is zelf ook te upgraden, waardoor ook de tijd tot je weer een nieuw workstatio­n moet kopen wordt verlengd.

Als kunnen upgraden geen hoge prioriteit heeft, ben je waarschijn­lijk beter af met een iMac of een iMac Pro. Hoewel die laatste iets oudere Xeon-processore­n heeft, is hij in de basisversi­e 1000 euro goedkoper en biedt een wat betere uitrusting, waaronder een zeer goed 5K-display.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands