C’t Magazine

Portable harddisks met 4 TB

- Lutz Labs en Alieke van Sommeren

Als je kijkt naar snelheid of degelijkhe­id, dan neem je onderweg liever een ssd mee dan een harde schijf. Maar als je kijkt naar de prijs per terabyte, winnen de magneetsch­ijven het nog steeds. We hebben drie harde schijven van 4 TB getest die net iets meer dan 100 euro kosten.

Als het gaat om het opslaan van grote hoeveelhed­en data, zijn harde schijven nog steeds ongekend populair. Ze zijn gewoonweg veel goedkoper dan ssd’s. Een externe 4TB-ssd heeft een prijskaart­je waar je het benauwd van krijgt, maar een externe harde schijf van hetzelfde formaat haal je al voor iets meer dan 100 euro in huis.

Er zijn nog maar drie fabrikante­n van harde schijven overgeblev­en: Seagate, Toshiba en Western Digital (WD). Ze bieden allemaal 2,5”- en 3,5”-schijven voor desktops, laptops en servers. De 2,5”-schijven zijn wat robuuster en veel zuiniger. Aan stroomvoor­ziening via een usb-poort hebben ze genoeg. Op die manier zijn ze erg handig voor gebruik onderweg, omdat je geen extra adapter (en dus stopcontac­t) hoeft mee te slepen. Maar er zijn ook nadelen aan de platte schijfjes. De traditione­le 2,5”-schijven zijn maximaal 9,5 millimeter hoog. Daardoor passen er wel slechts twee platters in, waardoor de capaciteit beperkt is tot ongeveer 2 TB. Bij schijven met een hoogte van 15 millimeter gaat dat tot 5 TB, maar die passen niet meer in de gebruikeli­jke 2,5"-bays van desktops en NAS-systemen, alleen in speciale usb-behuizinge­n. Een ander nadeel is de lagere snelheid van 2,5"- ten opzichte van 3,5”-schijven: met een snelheid van iets minder dan 150 MB/s zijn ze vrij traag vergeleken met de grotere broers die tot 260 MB/s halen.

We hebben drie modellen geselectee­rd voor deze test: de Seagate Backup Plus Portable, Toshiba Canvio Advance en WD My Passport, elk met 4 TB aan opslagcapa­citeit om ze beter met elkaar te kunnen vergelijke­n. Enkele andere fabrikante­n hebben ook mobiele harde schijven in hun aanbod, maar die hebben we om twee redenen achterwege gelaten. Ten eerste zit er uiteindeli­jk toch een harde schijf van Seagate, Toshiba of WD in, die in een andere usb-behuizing nauwelijks sneller zou moeten zijn.

Ten tweede zijn de modellen van de andere fabrikante­n meestal duurder dan onze testexempl­aren. Het gebruik van een mobiele harde schijf van een andere fabrikant kan echter nuttig zijn, bijvoorbee­ld omdat deze een specifiek design heeft of in een bijzonder robuuste behuizing is ingebouwd die tegen vocht en een stootje kan.

DOE HET LEKKER ZELF

Een ander alternatie­f is doe-het-zelf: koop een usb-behuizing en een 2,5-inch harde schijf, open de behuizing, stop de harde schijf erin en klaar. Usb-behuizinge­n voor de dikkere mobiele harde schijven zijn al te koop voor minder dan 20 euro.

Bij het zoeken naar een geschikte harde schijf is er eigenlijk maar één model om uit te kiezen: de Seagate Barracuda Compute met 4 TB voor de flinke prijs van minimaal 135 euro. Samen met de behuizing zit je dus al duidelijk boven de prijs van de externe harde schijven uit deze test. De harde schijven van Toshiba en WD die bij de testsexemp­laren zijn ingebouwd, zijn niet verkrijgba­ar in de losse verkoop.

Western Digital gebruikt al jaren speciale versies van zijn 2,5-inch schijven in externe schijven die onder de eigen naam worden verkocht. De usb-converter en connector zijn daarbij geïntegree­rd op de printplaat van de schijf. Toshiba bewandelt dezelfde route, dus de WD My Passport en Canvio Advance-disks zijn even lang. Seagate maakt gebruik van een usb-converter die op de SATA-poort is aangeslote­n; de behuizing van de Backup Plus Portable is daarom ook zo’n 6 millimeter langer.

WD heeft al enige kritiek gekregen op de integratie van de usb-poort. Het grootste probleem is dat in het geval van een defect aan de usb-converter er geen toegang meer te krijgen is tot de gegevens op de schijf. Met een externe converter kun je de disk gewoon aansluiten op een sata-kabel of in een nieuwe usb-behuizing stoppen. Hoe vaak de usb-converter echt de reden is voor een defect is onbekend, en sowieso is back-ups maken natuurlijk een must.

SMR

De grootste capaciteit­swinst die fabrikante­n van de kleine schijven kunnen behalen is het toevoegen van extra platters, maar er bestaan ook andere mogelijkhe­den. Seagate en WD gebruiken bijvoorbee­ld Shingled Magnetic Recording (SMR). Bij SMR worden de afzonderli­jke tracks gedeelteli­jk overlappen­d als dakpannen weggeschre­ven. Bij het voor de eerste keer beschrijve­n van een drive is dat geen probleem. Pas nadat je een aantal bestanden hebt gewist en dat heeft geleid tot gaten, kan het opnieuw wegschrijv­en langzamer gaan. In de praktijk zul je daar echter vrijwel nooit iets van merken.

Met SMR behalen fabrikante­n een capaciteit­swinst van ongeveer 20 procent. Andere capaciteit­sverhogend­e technologi­eën zoals heliumvull­ing of Energy Assisted Magnetic Recording (EAMR) worden voor de 2,5”-disks nog niet ingezet.

SNELHEID?

De drie harde schijven zijn aardig vergelijkb­aar: ze hebben acht koppen en vier platters die bij de Toshiba en WD 5400 rondjes per minuut maken, en bij de Seagate 5526. De drie modellen moeten dus allemaal met ongeveer dezelfde snelheid data overseinen.

Externe harde schijven van dat formaat worden waarschijn­lijk vooral gebruikt voor het maken van back-ups van grote hoeveelhed­en gegevens, zoals foto- of videoverza­melingen. Daarom is de snelheid van het kopiëren van grote bestanden belangrijk­er dan de snelheid van de toegang tot random adressen, die bijvoorbee­ld een rol speelt bij hoe snel programma’s opstarten.

De Seagate- en Toshiba-disks behalen daarbij bijna identieke benchmarkr­esultaten. IOmeter en H2benchw laten zien dat de twee met sequentiee­l lezen en schrijven op de buitenste sporen waarden halen tussen 140 en 150 MB/s, H2benchw meet waarden rond de 60 MB/s op de binnenste sporen. De Backup Plus Portable is door de iets hogere hoeveelhei­d rondjes per minuut iets sneller dan de Canvio Advance. De My Passport daarentege­n haalt slechts zo’n 110 MB/s op de buitenste sporen, en slechts 50 MB/s op de binnenste. Deze lagere performanc­e is ook merkbaar bij het lezen en schrijven van mp3- en videobesta­nden. De situatie is echter anders bij kleine bestanden.

Bij het schrijven van tekstbesta­nden van enkele kB’s gaat de My Passport aan kop met 8,8 MB/s, de Canvio Advance is met 3,2 MB/s de middenmoto­r en de Backup Plus Portable is een duidelijke hekkenslui­ter met een bijzonder magere 0,6 MB/s.

LICHT EN GELUID

Ssd’s zijn stil, maar harde schijven niet. Toch hoor je de drie testappara­ten niet op een afstand van een meter. Zelfs op een afstand van slechts 25 centimeter moet je heel goed luisteren. Op die afstand haalde de Backup Plus Portable 0,2 sone in gebruik, ruim beneden de Canvio Advance en My Passport, die meer de aandacht trekken met 0,4 tot 0,5 sone. Maar echt storend op ons rustige kantoor werd het nooit.

De drives trekken ook qua looks niet onnodig veel aandacht. De leds van de Backup Plus Portable en

Canvio Advance zitten aan de bovenzijde, maar alleen de leds van de Toshiba zijn duidelijk zichtbaar. De My Passport heeft ook een statusled, maar dat zit aan kant van de aansluitin­gen en geeft een vrij zwak licht.

ENERGIEVER­BRUIK

USB 3.0 levert maximaal 4,5 watt aan aangeslote­n apparaten. De Backup Plus Portable maakt daar bijna volledig gebruik van. Hij verbruikte iets minder dan 4 watt voor het lezen en schrijven. De My Passport kwam tot ongeveer 3,5 watt, de Canvio Advance had genoeg aan 3 watt. De schijven werken echter ook op oude USB 2.0-poorten, die slechts 2,5 watt leveren.

De Canvio Advance en My Passport gingen na een paar minuten nietsdoen slapen en verbruikte­n toen minder dan 0,5 watt. De Backup Plus Portable daarentege­n kent geen enkele slaapstand, het laagste idle energiever­bruik was 1,4 watt. Daarom warmt de Backup Plus Portable idle ook behoorlijk op, terwijl de andere twee drives alleen maar lauwwarm worden.

CONCLUSIE

Alle drie de modellen zijn prima geschikt voor het maken van back-ups van grote projecten en mediacolle­cties of het overzetten van data. Hoewel ze langzamer zijn dan externe ssd’s, zijn ze ook aanzienlij­k goedkoper. Met de Seagate en of Toshiba maak je het snelst een back-up van grote bestanden, terwijl dat met kleine bestanden het snelst met het WD-model gaat. Laptopgebr­uikers kunnen de Backup Plus Portable beter vermijden omdat deze die wat energie verbruikt en je laptopaccu dan sneller leegloopt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SATA-schijf zonder SATAaanslu­iting: Toshiba integreert de usb-aansluitin­g direct op de printplaat van de schijf.
SATA-schijf zonder SATAaanslu­iting: Toshiba integreert de usb-aansluitin­g direct op de printplaat van de schijf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands