C’t Magazine

Samsung SmartThing­s smarthome-systeem

Samsung betreedt met een eigen automatise­ringsplatf­orm de smarthome-markt. Onder de naam SmartThing­s worden een aantal slimme producten uitgebrach­t waar je via Zigbee, Z-Wave en IP goed mee uit de voeten kunt.

- Berti Kolbow-Lehnradt en Daniel Dupré

In het SmartThing­s-aanbod zitten een hub, diverse sensoren en natuurlijk slimme stopcontac­ten, die je centraal vanuit de SmartThing­s-app aanstuurt. Samsung biedt de producten niet expliciet aan op de Nederlands­e of Belgische markt, maar ze zijn via internatio­nale webaanbied­ers zoals Amazon al wel verkrijgba­ar. De app is ook beschikbaa­r. We hebben enkele producten in huis gehaald om te kijken hoe ze in de praktijk werken.

SmartThing­s is in essentie een cloudservi­ce voor smarthome-technologi­e. Met een app stuur je commando's via de cloud naar de individuel­e apparaten en groepen en sla je regels voor automatisc­he processen op. Naast een cloud-account heb je de bijbehoren­de SmartThing­s-hub nodig. Die maakt verbinding met internet en kan apparaten aansturen via IP of de draadloze standaarde­n Z-Wave en Zigbee. De hub ziet er elegant uit en is goed afgewerkt.

Samsung leunt daarbij stevig op de huidige Zigbee-versie 3.0 en benadrukt dat de hub ook componente­n van derden kan voorzien van nieuwe firmware-updates – althans in theorie. Fabrikante­n zoals Innr en Ikea zouden hun bestanden en code daar openbaar voor beschikbaa­r moeten stellen, zodat Samsung ze kan overnemen. Tijdens de test konden we nog geen onderdelen van derden updaten.

De app gee een overzicht van de op dit moment ongeveer 860 ondersteun­de producten – op het eerste gezicht een weelderige selectie. Bij nader inzien blijkt dat tegen te vallen, want het leeuwendee­l is afkomstig van Samsung zelf.

Klassieke smarthome-accessoire­s zijn veel beperkter vertegenwo­ordigd. Veel van de genoemde partners zijn niet eens actief in Europa. Een positieve uitzonderi­ng zijn slimme lampen, waarbij Philips Hue, Ikea, Lifx, Nanoleaf en andere populaire alternatie­ven ruim vertegenwo­ordigd zijn. De compatibil­iteit van een merk betekent echter nog niet dat alle producten van dat merk compatibel zijn. Dat moet dan nog blijken in het apparateno­verzicht.

Samsung wil onder de eigen merknaam het systeem aanvullen met diverse ZigBee-sensoren, zoals een bewegingsm­elder, zendknop, waterlekka­gesensor en raam- en deurcontac­tsensor, en een slim stopcontac­t. Die zien er net als de hub solide uit en bieden enkele extra's: elk model kan de kamertempe­ratuur meten, het stopcontac­t registreer­t ook het energiever­bruik en de contactsen­sor bepaalt via trillingen of er iemand aanklopt.

Via de SmartThing­s-app richt je het systeem snel in. Je hebt een SmartThing­sof Samsung-account nodig. Hoe je producten van derden integreert, hangt af van de fabrikant. SmartThing­s detecteert de draadloze luidspreke­rs van Sonos en ZigBee-lampen automatisc­h in de koppelings­modus.

De app sorteert alle apparaten overzichte­lijk in grote tegels met een pictogram in de rechterbov­enhoek dat dan als aan-uitschakel­aar dient. Via een tik op de tegel kun je bijvoorbee­ld een tijdschema maken of de helderheid van een lamp instellen.

Samsung SmartThing­s hee potentie, vooral door de erg gelikte gebruikers­interface. Maar een smarthome-systeem staat en valt met de componente­n die het ondersteun­t. Wat dat betre wil Samsung nog te veel zichzelf bedruipen.

 ??  ?? fabrikant Samsung draadloze standaarde­n Zigbee, Z-Wave, wifi app Android, iOS, Tizen samsung.nl € 80 (hub)
fabrikant Samsung draadloze standaarde­n Zigbee, Z-Wave, wifi app Android, iOS, Tizen samsung.nl € 80 (hub)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands