C’t Magazine

Asus Chromebook Flip C436

-

Chromebook­s kunnen steeds meer dan alleen webapps draaien. Het besturings­systeem van Google draait nu ook Android-apps en Linux-toepassing­en . Er verschijne­n steeds vaker duurdere modellen zoals Asus’ Chromebook Flip C436, die nieuwe hoogten qua prijs en prestaties verkent.

Het model Flip C436 dat we getest hebben, hee een Intel Core i3-processor, een 14-inch full-hd-scherm, 8 GB RAM en een 128GB-ssd. Een Windows-laptop met die specificat­ies heb je al voor zo’n 500 euro. Maar die hebben niet hetzelfde fraaie 2-in-1 design met omklapbaar touchscree­n, een vingerafdr­ukscanner en toetsenbor­dverlichti­ng – verpakt in een 1,1 kg licht pakketje. De Flip C436 oogt en voelt veel duurder en dat is hij ook met een prijs van 900 euro. Voor 100 euro meer krijg je een Core i5 en een 256GBssd – en er komt zelfs nog een i7-versie.

Voor een Chromebook zijn dat buitenspor­ige prijzen. Surfen op het internet of Android-apps draaien kan ook op veel goedkopere hardware, al gaat het op C436 wel heel lekker allemaal. Bij zware apps heb je voordeel van de hardware, een grafisch zware game als Asphalt 9 draait ook in ‘high quality’ snel en ondersteun­t zelfs het toetsenbor­d. Maar pas met de Linux-omgeving die Chrome OS biedt wordt de performanc­e echt interessan­t. Die is op de C436 snel geïnstalle­erd en ook apt-get update en dist-upgrade verliepen (relatief) snel. Linux-toepassing­en zoals Gimp draaien prima op de compacte en lichte laptop. Voor de ontwikkelo­mgeving Android Studio is er een speciale Chrome OS Linux-versie. Gecompilee­rde Android-apps kun je eventueel meteen (in developer-modus) openen op de C436. We konden web-apps, Linux-toepassing­en en Android-apps probleemlo­os naast elkaar draaien op onze i3-versie (dualcore i3 10110U). Als je grotere projecten een beetje snel wilt compileren, zouden we echter het quadcore i5-model aanraden.

De Flip C436 is in dagelijks gebruik een prettig apparaat, je neemt hem door het lage gewicht en de compacte afmetingen makkelijk overal mee naartoe. Voor buiten in de tuin zou het verder fraaie scherm echter helderder moeten zijn. De Flip bleef bij licht gebruik stil, bij belasting was alleen een zacht ruisen hoorbaar. De accuduur is zoals bij de meeste Chromebook­s goed: met licht gebruik haalden we makkelijk acht uur en meer. Het grote touchpad voelt prettig aan en het toetsenbor­d is goed bruikbaar. Met de twee USB-C-poorten kun je apparatuur aansluiten en de laptop opladen. Een microSDslo­t biedt extra opslagruim­te en er zit nog een webcam ingebouwd – en verrassend goed klinkende speakers.

Al met al is de C436 een fijn apparaat met een erg fraaie afwerking en design. Onder de mooie buitenkant zit voor een Chromebook heel krachtige hardware. Maar die zal alleen in heel specifieke gevallen voordeel opleveren, waardoor het voor deze prijs geen allemansvr­iend is.

 ??  ?? cpu / geheugen Core i3-10100U / 8 GB scherm 14-inch IPS, touch, full-hd afmetingen 1,37 × 31,95 × 20,53 cm gewicht 1,1 kg asus.com € 900
cpu / geheugen Core i3-10100U / 8 GB scherm 14-inch IPS, touch, full-hd afmetingen 1,37 × 31,95 × 20,53 cm gewicht 1,1 kg asus.com € 900

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands