C’t Magazine

ProtonMail routering tegen censuur

-

De ontwikkela­ars achter ProtonMail en ProtonVPN zetten een alternatie­ve routering op zodat de gebruikers van hun maildienst en VPN die kunnen blijven gebruiken als overheden censuur toepassen. ProtonMail is onder andere recent in Rusland geblokkeer­d. Met de nieuwe routering moeten de blokkades worden omzeild en alle servers toegankeli­jk blijven.

Op het moment van schrijven zijn de ontwikkela­ars nog bezig met de laatste stappen, maar daarna moet de routering actief worden voor alle desktopapp­licaties en apps. De ontwikkela­ars melden dat gebruikers zelf helemaal niets hoeven aan te passen aan hun instelling­en om van de nieuwe routering gebruik te maken. De andere routering wordt alleen actief als er censuur wordt gedetectee­rd. De feature is helaas niet beschikbaa­r voor de websites van de producten.

De ontwikkela­ars willen graag de censuur (en aanvallen op hun systemen) steeds een stap voor zijn. Benadrukt wordt wel dat het systeem na detectie van censuur zijn best doet om de blokkades te omzeilen, maar er geen honderd procent garantie gegeven kan worden dat alle mogelijke blokkades ook omzeild kunnen worden. De bedoeling is de anti-censuurmaa­tregelen steeds verder te finetunen.

Omdat bij het censureren de Proton-infrastruc­tuur op de korrel wordt genomen, moet Proton gebruik maken van infrastruc­tuur van derden die buiten hun controle staat. Denk daarbij aan Google, een bedrijf met een slechte reputatie als het om privacy gaat. Wel benadrukt Proton dat die bedrijven je data niet kunnen inzien, maar wel je ip-adres plus het feit dat je verbinding probeert te maken met Proton-producten. Mocht je de alternatie­ve routering uit willen zetten, dan is dat mogelijk bij de instelling­en van de apps – het is en blijft optioneel. Er staan voor de komende tijd nog meer anti-censuur maatregele­n op de planning.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands