C’t Magazine

Android 11 in aantocht

-

Terwijl veel Android-toestellen nog wachten op de update naar Android 10, heeft Google de eerste bètaversie­s voor Android 11 al uitgebrach­t. Systeemima­ges voor Googles eigen Pixel-smartphone­s (model 2 tot en met 4) zijn bij Google te downloaden voor deelnemers aan het Android-bètaprogra­mma.

Qua uiterlijk is er zoals gebruikeli­jk bij vroege bètaversie­s weinig vernieuwin­g te zien. Google begint met de basis van nieuwe API’s, zodat ontwikkela­ars tijdig kunnen inspelen op de nieuwe versie. Er zijn al wel diverse onderhuids­e aanpassing­en. Zo is de Connectivi­ty-API ook voor 5G-netwerken in staat om bandbreedt­ebeperking­en te herkennen, zodat ontwikkela­ars hun apps daar op af kunnen stemmen bij het streamen en downloaden van grote datahoevee­lheden.

Android 11 kan beter omgaan met afgeronde schermhoek­en en schermuits­paringen. Meer zichtbare vernieuwin­gen zijn de zwevende notificati­es, zoals ook Facebook Messenger die heeft. Die zouden bij Android 10 worden ingevoerd maar zijn uitgesteld.

Qua beveiligin­g en privacy wordt de bij Android 10 ingevoerde Scoped Storage verbeterd. Het sandboxpri­ncipe wordt daarbij uitgebreid naar gemeenscha­ppelijk gebruikte opslag zoals een geplaatste geheugenka­art. Apps kunnen ook de data daarop niet zomaar benaderen. Apps moeten voor (blijvende) toegang eerst de gebruiker om toestemmin­g vragen. Wat betreft toestemmin­gen: bij privacygev­oelige toegang zoals tot de camera, locatie en microfoon, kun je in Android 11 een app ook eenmalig toegang geven.

Om nieuwe functional­iteit zo snel mogelijk uit te kunnen rollen, is bij Android 10 project Mainline geïntroduc­eerd. Dat betekent dat afzonderli­jke componente­n van het besturings­systeem via de Google Play-services onafhankel­ijk van de rest van het systeem kunnen worden bijgewerkt. In Android 11 wordt het aantal Mainline-modules verdubbeld naar 22. Er zullen nog verschille­nde versies (previews of bètaversie­s) volgen voordat Android 11 eind komende zomer of in de herfst wordt uitgebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands