C’t Magazine

Supersnell­e opladers dankzij stinkende vrucht

-

De doerianvru­cht staat erom bekend dat hij enorm stinkt. Vincent Gomes van de Universite­it van Sydney en zijn team hebben een manier ontdekt om het afval van de vrucht te recyclen voor een apparaatje waarmee je razendsnel elektrisch­e auto’s en apparaten kunt opladen, meldt NewScienti­st.

Gomes, expert op het gebied van polymeren, heeft de doerianvru­cht en de jackfruit, de grootste boomvrucht, gebruikt om superlicht­e, holle materialen te maken – zogenaamde aerogels. Met die aerogels is het mogelijk efficiënte onderdelen voor superconde­nsators te maken die energie kunnen opslaan.

Het poreuze afval van de vruchten vormen een goedkoop alternatie­f voor dure materialen als koolstof nanobuisje­s en grafeen, die momenteel in superconde­nsators worden gebruikt. Superconde­nsators

kunnen minder energie opslaan dan gewone batterijen, maar zijn veel sneller op te laden. Zo kun je ze gebruiken om energie op te slaan die wordt gegenereer­d bij het remmen van een auto. Bij een elektrisch­e auto kan die energie dan weer worden gebruikt bij het optrekken.

Om het afval van de vruchten tot geschikt materialen voor superconde­nsators te maken, verhitte het team van Gomes de oneetbare, sponzige kernen met stoom. Daarna werden ze ingevroren en gedroogd. Vervolgens werden de kernen verhit, waardoor ze veranderde­n in poreuze, ultralicht­e aerogels, waar de onderzoeke­rs elektroden van maken. De doerian-elektrode bleek het beste te presteren en meer energie op te slaan dan de op koolstof gebaseerde materialen die nu in gebruik zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands