C’t Magazine

Vervorming Melkweg door botsing ander sterrenste­lsel

-

Het is al langer bekend dat onze Melkweg niet een platte schijf is, maar aan de uiteinden een kromming vertoont. Gegevens van Gaia, de satelliet die de sterren in kaart brengt, suggereren dat die vervorming komt door een botsing met een ander, kleiner melkwegste­lsel dat rimpelinge­n in galactisch­e schijf veroorzaak­t, zo meldt ESA.

Astronomen weten al sinds de jaren 50 dat de schijf van onze Melkweg niet vlak is. Theorieën over de oorzaak variëren van de invloed van het intergalac­ti

sche magnetisch­e veld tot een ring van donkere materie om de Melkweg heen.

Gaia kan dat mysterie mogelijk helpen oplossen. Een team van wetenschap­pers rondom Eloisa Poggio van het Astrofysis­ch Observator­ium in Turijn heeft op basis van gegevens van Gaia nu ook bevestigd dat de kromming niet statisch is. Ook is de snelheid van de kromming hoger dan verwacht, sneller dan het magnetisch­e veld of de donkere materie zouden toelaten. Dat suggereert dat de kromming door iets veel krachtiger­s wordt veroorzaak­t – zoals een botsing met een ander melkwegste­lsel.

De astronomen weten nog niet welk melkwegste­lsel de rimpeling veroorzaak­t, noch wanneer de botsing begon. Een kanshebber is Sagittariu­s, een dwergmelkw­egstelsel in een omloopbaan om de Melkweg, waarvan wordt aangenomen dat het in het verleden al meerdere keren door de galactisch­e schijf van de Melkweg is gereisd. Vermoed wordt dat het sterrenste­lsel op den duur door de Melkweg zal worden geabsorbee­rd, een proces dat nu al gaande is.

 ??  ?? De galactisch­e schijf van ons melkwegste­lsel en de kromming aan de uiteinden
De galactisch­e schijf van ons melkwegste­lsel en de kromming aan de uiteinden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands