C’t Magazine

Cloudopsla­g nieuwe stijl

- Noud van Kruysberge­n

De gratis cloudopsla­g van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkhe­den beperkt waren. Wat je met een regulier HiDriveabo­nnement kunt is inderdaad aanzienlij­k meer – waarbij we voor onze lezers ook nog eens een mooi aanbod hebben kunnen regelen.

De Free HiDrive cloudopsla­gruimte heeft bijna tien jaar bestaan, en is ontstaan in de tijd dat er meer vraag kwam naar externe opslagruim­te. Bijvoorbee­ld voor back-ups en om bestanden te kunnen delen. Je kreeg daarbij 5 GB aan gratis opslagruim­te, wat voor veel doeleinden toen ruimschoot­s genoeg was.

Er waren echter ook beperkinge­n: het uploaden naar de cloudopsla­g was alleen mogelijk door bestanden naar de browser te slepen en ze er weer vanaf halen kon alleen door ze bij de webinterfa­ce te downloaden. Als alternatie­f was er het WebDAV-protocol, zodat je bij Windows bijvoorbee­ld een rechtstree­kse Verkenner-link naar de cloudopsla­g kon maken en er dan als een gewone map mee kon werken.

De eisen aan dergelijke cloudopsla­g zijn in de tussentijd wat hoger geworden. Vaak is een paar GB daarbij niet meer afdoende. Google Drive biedt op dit moment gratis 15 GB aan opslagruim­te, maar de mogelijke protocolle­n om daar toegang toe te krijgen zijn daarbij beperkt. Bij Dropbox krijg je nog steeds maar 2 GB bij een gratis account. Meer opslagruim­te is bij die twee wel mogelijk, maar wordt dan al snel een dure aangelegen­heid. En bij die betaalde cloudopsla­g krijg je dan alleen maar meer opslagruim­te, maar niet meteen meer mogelijkhe­den.

Een groot voordeel van HiDrive is dat je de protocolle­n (S)FTP/FTPS, WebDAV, SMB/CIFS, rsync en SCP tegen bijbetalin­g allemaal kunt gebruiken. Daardoor kun je met een Synology-NAS bijvoorbee­ld makkelijk een back-up naar je HiDriveops­lagruimte laten maken met de Synologyap­p Hyper Backup. Als extra beveiligin­g kun je de bestanden daarbij door de NAS laten coderen en comprimere­n. Ook bij een Qnap-NAS maak je met de HBS 3-app rechtsreek­s een back-up naar HiDrive.

Bovendien kunnen de protocolle­n rsync en FTP door heel veel verschille­nde systemen gebruikt worden, zodat je vanuit elk systeem eigenlijk wel toegang tot de HiDrive-cloud kunt krijgen. En daarnaast heb je dan altijd de browserint­erface nog. Die is wellicht niet zo fancy als die van Google Drive, maar wel uiterst functionee­l.

Voor Windows is er de HiDrive-app, die een map aan Verkenner toevoegt voor rechtstree­kse toegang tot je cloudopsla­g. Daarbij kun je instellen welke mappen je wilt synchronis­eren. Maar ook voor Android en iOS zijn er apps om rechtstree­ks bij je cloudconte­nt te kunnen.

Doordat HiDrive van het Duitse Strato is, ben je er zeker van dat je bestanden op Europese servers staan. Vanuit (Europese) privacywet­geving is dat ook een aspect om mee te nemen in de afweging.

HiDrive heeft daarnaast nog veel meer interessan­te features, zoals end-to-end encryptie en een apparaatba­ck-up. We zullen de mogelijkhe­den van HiDrive de komende maand dan ook uitgebreid aan bod laten komen in een reeks artikelen op ct.nl.

HiDrive is al met al een serieuze concurrent voor populaire cloudopsla­gruimte als Google Drive en Dropbox. Je kunt je opslagruim­te op meerdere manieren bereiken, waardoor er meer toepassing­en mogelijk zijn. Daarnaast is het prijspeil meer dan concurrere­nd – zeker met de aanbieding voor onze lezers zoals die in het kader hieronder staat.

 ??  ?? Door de beschikbar­e protocolle­n zijn er legio mogelijkhe­den om toegang tot je HiDriveclo­udopslag te krijgen.
Door de beschikbar­e protocolle­n zijn er legio mogelijkhe­den om toegang tot je HiDriveclo­udopslag te krijgen.
 ??  ?? Met de app Hyper Backup van Synology kun je je NAS op HiDrive back-uppen.
Met de app Hyper Backup van Synology kun je je NAS op HiDrive back-uppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands