C’t Magazine

THE LONGING

Applicatio­n Systems Heidelberg / Studio Seufz • € 15 • Windows

-

Als je echt wilt weten hoe het met je dosis geduld staat, is The Longing een goede test. Je begint als Shade in de handen van je koning, en die koning meldt dat hij 400 dagen moet slapen om z’n krachten weer terug te krijgen. Jij moet hem over 400 dagen wakker maken. En in de tussentijd? Uh, ja moet je het maar uitzoeken eigenlijk. Zowel het verhaal als wat je nu precies moet doen om jezelf zo lang bezig te houden. De teller bovenin telt ook realtime af vanaf de 400 dagen.

Dus daar sta je dan ... in een ondergrond­s gangenstel­sel, met een kaal ingerichte kamer tot je beschikkin­g en verder niemand of niets om je heen. Je begint met een paar boeken, stukje kool om wat te tekenen, zandloper en een open haard waar nog geen vuurtje in brandt. Je wandelt in je slakkentem­po door de gangen, en onderweg stuiteren wat kooltjes naar beneden om te verzamelen. Handig, daar valt een vuurtje mee te stoken.

De mooie handgeteke­nde omgevingen zijn donker met hier en daar wat sprankelin­g, en de soundtrack en geluiden geven de sfeer onder de grond prima weer. De lange trappen leiden tot deuren, die soms een lange tijd nodig hebben om volledig te openen. Dan heb je de keuze uit nog twee uur door de game te sjokken, of wat anders te gaan doen en over twee uur de game weer op te starten. Gat in de trap en een stalactiet die vervaarlij­k boven het gat bungelt? Dat vind onze Shade te eng, maar over een week valt die stalactiet vast naar beneden. Of afzakken in een diep gat: aangenamer met een laagje mos op de bodem. Maar dan zijn we weer twee weken verder.

Op die manier wordt je gedwongen om andere stelsels door te sjokken en onderweg allerlei objecten mee te nemen om je kamer op te leuken of bijvoorbee­ld kristallen te mijnen voor wat extra sfeerverli­chting. Want hoe gezelliger je kamer, des te sneller de tijd verstrijkt tijdens het lezen van een goed boek. Het idee van de game is erg leuk, maar je moet wel bestand zijn tegen het zeer trage tempo.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands