C’t Magazine

Efficiënte webontwikk­eling met Visual Studio Code

- Manuel Ottlik en Marco den Teuling

Visual Studio Code is een van de meest populaire gratis ontwikkelo­mgevingen, met een groot aanbod uitbreidin­gen. Met een beetje configurer­en maak je van die editor op alle besturings­systemen een werkomgevi­ng voor efficiënte webontwikk­eling en snelle prototypin­g met HTML en CSS.

Soms moet het gewoon snel gaan: als je begint met het ontwikkele­n van een webproject, een prototype nodig hebt, een nieuwe functie wilt testen of een workshop uitvoert, wil je niet ellenlang bezig zijn met het inrichten van je werkomgevi­ng. Je hebt een lokale webserver nodig, voor de meeste CSS-projecten ook een preprocess­or en de editor moet wat meer mogelijkhe­den bieden dan alleen code-highlighti­ng.

Je kunt voor die taken wel allemaal verschille­nde tools installere­n en configurer­en, maar het gaat een stuk sneller als je Visual Studio Code (afgekort tot VS Code of VSC) gebruikt in combinatie met de juiste uitbreidin­gen. Deze IDE is gratis beschikbaa­r voor Linux, macOS en Windows (zie de link op de laatste pagina van dit artikel). VSC wordt ontwikkeld met een opensource­licentie en met veel persoonlij­ke input van Microsoft-medewerker­s.

PROJECTSTR­UCTUUR

Als voorbeeld voor snelle webontwikk­eling nemen we een eenvoudige statische website met een beknopt persoonlij­k profiel. Behalve een welkomstbe­richt moet die een ‘Meer over mij’-pagina en een informatie­pagina (impressum) bieden, uiteraard met externe stijlen. Maak voor dat project een nieuwe lege map aan en voeg die met ‘File / Add folder to workspace’ toe in Visual Studio Code. Het werkt begint met het bestand index.html. Als je het voorbeeld niet wilt overtypen, kun je code voor het project downloaden via de link op de laatste pagina van dit artikel.

Het indexbesta­nd ga je eerst voorzien van de complete standaardo­pbouw voor een HTML-document. Die kun je uit het hoofd in het bestand typen of kopiëren van een bron op internet, maar dat is beide niet erg elegant of efficiënt. Een betere oplossing is de tool Emmet, die standaard beschikbaa­r is in VSC en bij HTML-documenten actief is. Dankzij Emmet kun je als gebruiker met enkele toetsaansl­agen lange HTML-structuren toevoegen. De syntaxis daarvoor is afgeleid van die van CSS-selectors. In plaats van de basis voor een HTML-document zelf te typen, hoef je enkel de afkorting ! in te typen. Zodra je daarna op de Enter- of Tab-toets drukt, wordt die afkorting vervangen door de volgende HTML:

Document

De Emmet-afkortinge­n voor allerlei HTML-elementen (zoals

, en ) zijn makkelijk te onthouden, je hoeft alleen de vishaken weg te laten en met de Tab- of Enter-toets te bevestigen. Visual Studio Code toont bekende Emmet-afkortinge­n al tijdens het typen als scherminfo. De Emmet-afkortinge­n werken echter alleen als je ze intypt, niet bij plakken vanaf het klembord.

Met div krijg je een compleet div- element, oftewel

. Om aan een tag een klasse toe te wijzen, typ je die eenvoudigw­eg na een punt erachter, een ID creëer je met #. De afkorting div.klasse#test voegt dus het volgende in:

Dat kan zelfs nog korter. Omdat het

div- element als standaarde­lement wordt gekozen, kun je div ook weglaten en alleen

.klasse#test typen.

Daarna moet de pagina wat elementen in het body-gedeelte krijgen: een

element met de klasse .container met daarin de child-elementen
,