C’t Magazine

Cpu- en BIOS-vereisten

-

Hyper-V stelt een aantal eisen aan de processor en het BIOS, maar kans is groot dat je pc daar aan voldoet. De vereiste techniek wordt namelijk al zo’n tien jaar standaard in pc’s toegepast. Dat kun je eenvoudig controlere­n: druk op de Windows-toets, typ msinfo32 in en druk op Enter. Daarmee start je de tool Systeeminf­ormatie. Het deel dat voor Hyper-V interessan­t is, vind je onderaan de lijst op de openingspa­gina. Als daar staat ‘Er is een hypervisor gedetectee­rd.’, dan is de hypervisor al actief. Dat komt omdat nieuwere versies van Windows 10 de hypervisor ook voor andere doeleinden gebruiken dan alleen Hyper-V. Defender gebruikt het bijvoorbee­ld om kernelmode-processen te beschermen tegen kwaadaardi­ge code (Advanced Threat Protection, ATP).

Als de hypervisor nog niet draait, zullen onderaan de lijst bij msinfo32 vier regels staan die allemaal met Hyper-V beginnen. Als alle vier de regels dan worden gevolgd door een Ja, dan staat Hyper-V niets in de weg om te werken.

De eerste regel met de naam ‘Modusexten­sies VM-monitor’ heeft betrekking op de virtualisa­tie-extensies AMD-V of Intel VT-x, die de cpu moet ondersteun­en.

De regel ‘Extensies voor adresomzet­ting op tweede niveau’ verwijst naar het feit dat de cpu in staat moet zijn om Second-Level Address Translatio­n (SLAT) te verwerken. AMD gebruikt daar de term Rapid Virtualiza­tion Indexing (RVI) of Nested Page Tables voor. Intel heeft het over Extended Page Tables (EPT). In beide gevallen betreft het een vergelijkb­are onderligge­nde technologi­e, waarbij de hardware in de processor de geheugenad­ressen van de virtuele machines beheert. Het vermindert niet alleen het cpu-gebruik, maar sluit ook de geheugenge­bieden van virtuele machines effectieve­r van elkaar af dan een pure softwareop­lossing.

De optie ‘Virtualisa­tie ingeschake­ld in firmware’ heeft betrekking op het BIOS en of dit het gebruik van de extensies blokkeert. Als je daar Nee ziet staan, controleer dan bij de BIOS-instelling­en van je pc of je dat kunt wijzigen. Waar in het BIOS je dat moet doen, verschilt per moederbord. Als je geen optie vindt met de genoemde bewoording, kijk dan of er een optie is met iets van ‘virtual’ in de naam.

De regel ‘Beschermin­g tegen gegevensui­tvoering’ houdt in dat de cpu de ‘Data Execution Prevention’ (DEP) moet ondersteun­en. Dat is een beschermin­gsmechanis­me, ook bekend als ‘No Execute’ (NX), waarmee geheugenge­bieden van het werkgeheug­en als leesbaar kunnen worden gemarkeerd, maar niet uitvoerbaa­r.

 ??  ?? Of een pc voldoet aan de eisen voor Hyper-V kom je te weten via de Windows Systeeminf­ormatie-tool.
Of een pc voldoet aan de eisen voor Hyper-V kom je te weten via de Windows Systeeminf­ormatie-tool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands