C’t Magazine

De hypervisor

-

De virtualisa­tie kun je op moderne hardware meerdere besturings­systemen zonder noemenswaa­rdig prestatiev­erlies gelijktijd­ig uitvoeren, waarbij er een het hostsystee­m is en de overige als gastsystee­m in virtuele machines draaien. De techniek zorgt ervoor dat onder andere het werkgeheug­en, de cpu, de schijven en de netwerkcap­aciteiten van de computer worden gedeeld door de host en de gastsystem­en. Dat alles wordt gecoördine­erd door een hypervisor. De term kun je interprete­ren als de overtreffe­nde trap van ‘supervisor’. Een hypervisor draait als tussenlaag tussen de hardware en een virtuele machine.

Wellicht zal het je verrassen dat niet alleen Hyper-V een hypervisor heeft, maar dat VMware en VirtualBox er ook een hebben. Er zijn wel verschille­n. Met VMware Workstatio­n en VirtualBox draait de hypervisor als een proces in het hostsystee­m, net als andere applicatie­s.

Daardoor zit er nog een extra laag tussen de hardware en de virtuele machines, namelijk het host-besturings­systeem. Dat alles voelt als een normale toepassing – wat het makkelijke­r maakt om aan de slag te gaan.

De Hyper-V-hypervisor draait daarentege­n nog onder het hostsystee­m, tussen de hardware en de virtuele machines. Omdat de host en virtuele machines op die manier boven de hypervisor draaien, is de host in eerste instantie alleen nodig om de virtuele machines in te richten en vervolgens te beheren. Nadat de hypervisor geïnstalle­erd is, vind er echter interactie plaats tussen hem en het Windows-hostsystee­m. De hypervisor is na de installati­e continu actief zolang de pc ingeschake­ld is. Dat heeft een belangrijk­e bijwerking: zolang de Hyper-V-hypervisor actief is, hebben de hypervisor­s van VMware Workstatio­n en VirtualBox beperkinge­n. Als gevolg daarvan is het niet mogelijk om 64-bit gastsystem­en in VMware te installere­n of te starten, en kunnen er in VirtualBox helemaal geen virtuele machines worden gestart.

We vroegen ons af of een hypervisor die altijd actief is effect heeft op de prestaties van het hostsystee­m. We hebben wat metingen verricht en bewust een wat zwakke pc voor Hyper-V (Core i5 6500, 4 GB RAM) als testsystee­m gebruikt. Het resultaat was dat we tijdens het opstarten, bij het kopiëren van bestanden en bij de gebruikeli­jke benchmarks geen enkel verschil hebben kunnen meten. De enige uitzonderi­ng was de Bapco Sysmark 2018 applicatie­benchmark, die met ingeschake­lde hypervisor ongeveer 5 procent lagere waarden opleverde. Maar dat zit al tegen de grenzen van de meetnauwke­urigheid aan en is in het dagelijks leven niet merkbaar – zeker niet op een snellere computer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands